Είμαστε ότι ακούμε;

*Μια προσπάθεια προσέγγισης των ΜΜΕ δια του κβαντικού κόσμου

*Ύλη > ενέργεια > ιδέες > πληροφορίες

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου*

Είμαστε ότι ακούμε? Σκεφτείτε το όσο θέλετε και θα καταλήξετε ότι αυτό είναι σωστό. Είμαστε ή διαμορφωνόμαστε, αν θέλετε, ανάλογα με τις πληροφορίες που δεχόμαστε και αυτό δεν ισχύει μόνο με τους ανθρώπους, αλλά και με τα φυτά και τα δέντρα, τον ζωικό κόσμο, με όλα.

petrosΤώρα που μπαίνει ο χειμώνας, βλέπουμε ότι άρχισαν να βλαστούν χόρτα εκεί που δεν υπήρχε τίποτα, αρχίζουν να πέφτουν φύλλα από δέντρα και ένα σωρό άλλα φαινόμενα και αντιδράσεις. Όλα όμως οφείλονται στην αλλαγή των πληροφοριών, στην αλλαγή της περιφοράς του ήλιου, της θερμοκρασίας κλπ., στην αλλαγή των πληροφοριών.

Αν αλλάξουμε τις πληροφορίες σε κάτι τότε μπορούμε να το αλλάξουμε ολωσδιόλου, να το καταστρέψουμε, να το αναγεννήσουμε ή να το βελτιώσουμε ή να το μεταμορφώσουμε, να το ξυπνήσουμε ή να το αποκοιμίσουμε και να το παραλύσουμε.

Αυτή είναι η βάση και αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η εξουσία και ο ρόλος των σύγχρονων ΜΜΕ και ειδικά της τηλεόρασης!!! Η ικανότητά τους να μας τροφοδοτούν με πληροφορίες, το ότι γεμίζουν τα κεφάλια των ανθρώπων με ό,τι θέλουν ή επιλέγουν, αυτό συναρτά το αποτέλεσμα που θα προκύψει, αν δηλαδή, θα έχουμε μια ξύπνια κοινωνία και εν εγρηγόρση ή σε βαθύ λήθαργο και παθητική κλπ.

Ο Μαρξ, στην εποχή του ακόμα, κατανοούσε και έγραφε ότι είναι οι ιδέες που κινούν τους ανθρώπους, είναι οι ιδέες που ωθούν τους ανθρώπους, όπως το κάρβουνο που έμπαινε τότε στις ατμομηχανές και τις κινούσε…

Η άρχουσα τάξη προ πολλού διείδε αυτό το υπερόπλο (άλλοτε ρήτορες και λογοπλάστες ή λαοπλάνοι και τώρα ΜΜΕ και κυρίως Τηλεόραση) και φρόντισε να το αποκτήσει και να το θέσει στη διάθεση εξυπηρέτησης της δικής της πολιτικής μηχανής. Απλά γιατί χωρίς μια τέτοια μηχανή σάρωσης των μυαλών και των αισθήσεων των ανθρώπων δεν μπορεί να κρατηθεί, δεν μπορεί να αντέξει τις διαψεύσεις που γεννά η καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τα βιώματα και οι εμπειρίες τους. Η μόνη λύση είναι να τα στρεβλώνει και ως παραμορφωτικός καθρέπτης να πλάθει μια άλλη πραγματικότητα που την συμφέρει.

Η κβαντική φυσική λέει ότι εμείς οι άνθρωποι γνωρίζουμε μόνο ένα μικρό μέρος, ένα μικρό ποσοστό της ύλης και ότι υπάρχουν τόσα άλλα ή τόση άλλη ύλη που δεν την γνωρίζουμε και που όμως υπάρχει. Πόσα δισεκατομμύρια άστρα και άλλα ουράνια σώματα υπάρχουν, έστω και αν εμείς δεν τα βλέπουμε με γυμνά μάτια? Πόσα γνωρίζουμε, για παράδειγμα επίσης, για το φάσμα φωτός? Επί του εδάφους καταλαμβάνει 1000 χιλιόμετρα και ο άνθρωπος μέχρι σήμερα γνωρίζει μόνο 30 εκατοστά από αυτά τα 1000 χιλιόμετρα.

Πίσω όμως από οποιαδήποτε μορφή ύλης υπάρχει ενέργεια και πίσω από την ενέργεια ιδέες και πιο πίσω πληροφορίες. Σκεφτείτε το, ας σκεφτούμε ξανά αυτή τη θέση, αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει και θα καταλήξετε ότι στο τέλος της ημέρας και πάσης ύλης υπάρχουν οι πληροφορίες…είτε λέγονται σωματίδια του Χιγκς ή του Θεού,   μποζόνια είτε νετρίνα, είναι πληροφορίες που συναποτελούν και επηρεάζουν τον κόσμο μας και τη συμπεριφορά μας, τη συνείδησή μας, το σύμπαν…

Αν κάποτε οι άνθρωποι έλεγαν «πες μου ποιός είναι ο φίλος σου, να σου πω ποιός είσαι», τώρα θα λένε «πες μου τι κανάλι βλέπεις, να σου πω ποιος είσαι»…

*M.A. in International Journalism