Οι φύλαρχοι του Ιράκ, ο Τάκης Χατζηγεωργίου και η εκκόλαψη του Ισλαμικού Κράτους

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου *

Είναι πραγματικά λυπηρό που ο Τάκης Χατζηγεωργίου από το Ευρωκοινοβούλιο δεν βλέπει το ποιοί petrosπραγματικά «γέννησαν» και εξέθρεψαν οικονομικά και στρατιωτικά με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, το Ισλαμικό Κράτος και αραδιάζει μια φιλολογική ιστοριέττα περί του Ισλαμικού Κράτους και, μεταξύ άλλων, γράφει σήμερα στην «Χαραυγή»:

«…Εδώ χρειάζεται μια μικρή εισαγωγή για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το μόρφωμα. Πώς εμφανίστηκε από το πουθενά και κατέκτησε τόσο μεγάλες περιοχές σε τόσο λίγο χρόνο. Δεν θα καταπιαστώ εδώ με όλες τις αιτίες, γιατί σίγουρα είναι πολλές και αλληλεπικαλυπτόμενες Θα αναφέρω όμως την κυριότερη πηγή που γέννησε το Ισλαμικό Κράτος. Με την κατάληψη ουσιαστικά του Ιράκ από τους Αμερικάνους εγκαταστάθηκε ένα νέο καθεστώς Αυτό το νέο καθεστώς αφαίρεσε κάθε εξουσία από τους τοπικούς αρχηγούς, στρατιωτικούς, φύλαρχους, έπαρχους κ.λπ και τους αντικατέστησε με εγκάθετους (ίσως και οι προηγούμενοι να ήταν εγκάθετοι και διορισμένοι, αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την ανάλυσή μας).Με την αποχώρηση των Αμερικανών, αυτοί έχοντας πια ριζοσπαστικοποιηθεί, φανατιστεί από την καταπίεση επέστρεψαν στην εξουσία τους μέσα σε μια νύχτα. Την επομένη το πρωί είχε γεννηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Φυσικό επακόλουθο η αναζήτηση της επέκτασης…».

Μου φαίνεται παιδαριώδης και αντι-ιστορική αυτή η προσέγγιση και δεν μας συνήθισε σε κάτι τέτοια ο εν πολλοίς αξιόλογος και φίλος Τ. Χατζηγεωργίου. Κανείς δεν μπορεί να πεισθεί ότι όλα αυτά έγιναν ως δια μαγείας και εν μια νυκτί και ξεφύτρωσε με τόση δύναμη και ισχύ η Λερναία Ύδρα του Ισλαμικού Κράτους.

Εδώ και 25 χρόνια παίζονται γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά παιχνίδια στην περιοχή με ασκήσεις επί χάρτου και σενάρια παντός είδους με κύριο στόχο τη Ρωσία και τον Πούτιν και αυτό καταμαρτυρούν εξάλλου και οι ίδιοι οι σύμβουλοι αμερικανών Προέδρων. Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, φτώχεια, αθλιότητες, έρπουσα επέκταση του ΝΑΤΟ, που έφθασε έξω από την πόρτα της Ρωσίας, ξεκίνησαν από άλλα παγκόσμια και ισχυρά κέντρα και όχι «από τοπικούς αρχηγούς, στρατιωτικούς, φύλαρχους και έπαρχους» στο Ιράκ!!!

Αν ήταν έτσι τα πράγματα δέκα «ευφυείς» φύλαρχοι άλλων δύο χωρών θα μπορούσαν να φυλακίσουν ολόκληρο τον κόσμο και να θέσουν τους πάντες υπό κατοίκον περιορισμό. Είναι όμως έτσι τα πράγματa;

*M.A. in International Journalism