Διπλωματική ενόραση και αναδίπλωση

 

Ας μη μείνουμε ουραγοί των εξελίξεων

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου*

Η χώρα μας, μικρή και εξαρτημένη όπως πάντα σε πολλούς τομείς( έρευνα, τεχνολογία, συστηματοποιημένες ακαδημαϊκές γνώσεις), υπήρξε διαχρονικά αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους και ισχυρούς, που τις πλείστες φορές την έσερναν σε λιμάνια δικών τους συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.

petrosΠολλές φορές στην ιστορία μας υπήρξαμε θύματα και «ασυνείδητα» πιόνια ασκήσεων επί χάρτου άλλων χωρών που εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο βάναυσο τρόπο τα πιο αγνά όνειρα και επιδιώξεις του λαού μας και ως «τσοπάνηδες με σκυλιά και πέτρες» μας οδήγησαν εκεί όπου ήθελαν.

Μια από τις εξαιρέσεις, που καταγράφηκε και ως αντίσταση στις τελευταίες προσπάθειες ξένων να μας στρατεύσουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ήταν η επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα. Ένα βήμα που κρίθηκε θετικό και ενδεδειγμένο από τους πλείστους κύπριους, γιατί η Κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει από ιδεολογήματα και «παγιοποιημένες θέσεις» και να δει το πραγματικό συμφέρον της χώρας.

Σήμερα βλέπουμε ότι οι εξελίξεις στη διεθνή σκηνή τρέχουν και προσλαμβάνουν άλλη ταχύτητα και δυναμική. Το ίδιο και οι προτεραιότητές των κρατών και των λαών, αλλάζουν και μεταβάλλονται ραγδαία και απρόβλεπτα, αφού έτσι το επιτάσσουν οι εξελίξεις. Η κατάσταση, όπως διαγράφεται μετά τα τραγικά συμβάντα στην Αίγυπτο και στο Παρίσι, ανέτρεψε πολλές «πάγιες» θέσεις και αναποδογύρισε εκτιμήσεις..

Σήμερα βλέπουμε να παίρνουν μια νέα δυναμική οι σχέσεις δυτικών χωρών με τη Ρωσία.

  • Ο Γάλλος Πρόεδρος όπου νάναι συναντάται με τον Πούτιν στη Μόσχα, ο δε Πούτιν κάλεσε τα πλοία του στη Μεσόγειο να τεθούν σε επαφή με τα γαλλικά πλοία που σύντομα θα τους προσεγγίσουν και να συνεργαστούν ως σύμμαχοι.
  • Οι Ρώσοι τουρίστες φεύγουν από την Αίγυπτο και αναζητούν προορισμούς αλλού, μεταξύ αυτών και η Κύπρος.
  • Κάθε φορά και περισσότερα αποκαλύπτονται για τις σχέσεις Τουρκίας και άλλων χωρών με το Ισλαμικό Κράτος. Δεν υπάρχει κέντρο στρατηγικών μελετών που να μην εμπλέκει την Τουρκία στην σκοτεινή πλευρά του μεσανατολικού φεγγαριού. Μόνο εκείνοι που διαχρονικά την χαϊδεύουν δεν βλέπουν τίποτα μα ούτε και τους συμφέρει να δούμε μια φορά με τα δικά μας μάτια.
  • Η Ρωσία διατυπώνει πολύ καθαρές απόψεις για μια πολιτική λύση στη Συρία και σιγά σιγά και άλλες χώρες κατανοούν τη λογικότητα της θέσης και συνειδητοποιούν ότι η ΕΕ στη Μέση Ανατολή και αλλού μπήκε σε «κακοτοπιές» με βαρίδια και «καυτές πατάτες» που την κρατούν καθηλωμένη σ’ ένα αβέβαιο περιβάλλον.

Πολλά και διάφορα λοιπόν συμβαίνουν, κρυφά και φανερά και ας μην περιμένουμε άλλοι να μας κινήσουν το μυαλό, τα χέρια ή τα πόδια. Είναι η ώρα να αναδιπλωθεί η διπλωματία μας για το συμφέρον της πατρίδας μας τώρα και όχι μετά που θα αλλάξουν όλα ή όταν κάποιοι άλλοι πατήσουν το κουμπί, όταν έτσι υπαγορεύει το δικό τους συμφέρον. Ας δείξουμε ξανά και προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχουμε «κλειδωμένα μυαλά», και ότι πάνω από όλα είναι η Κύπρος!

Ενόραση διπλωματική και αναδίπλωση τώρα και για την ΚΥΠΡΟ!.

M.A. in International Journalism