Παρίσι: Αυτός φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων

Αλλος ύποπτος πέρασε από την Ελλάδα  και εκδόθηκε στις Βελγικές αρχές τον ερασμένο Ιανουάριο

Ο 27χρονος υπήκοος Βελγίου ο οποίος βρίσκεται στην Συρία έχει στενούς δεσμούς με το προάστιο Molenbeek των Βρυξελλών που θεωρείται προπύργιο των εξτρεμιστών ισλαμιστών και ήταν η έδρα πολλών εκ των καμικάζι. Φέρεται να είναι αυτός που είχε το γενικό πρόσταγμα στις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και γι’ αυτό διατηρούσε άμεση επαφή με τρομοκράτη που εμπλέκεται στο μακελειό της Παρασκευή

2E8D9D058DB21F61DC71A7B1F1D241A5

Φωτογραφία του Αμπαούντ: Ο 27χρονος από το Βέλγιο πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Συρία και φέρεται να βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις

Ο ίδιος φέρεται να βρίσκεται μεταξύ άλλων και πίσω από την απόπειρα επίθεσης στο τρένο της Thalys.

Τις πληροφορίες επικαλούνται το Reuters και το Associated Press (AP). Οι πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν πως ο 27χρονος Αμπαούντ «φαίνεται να είναι ο εγκέφαλος πίσω από τον σχεδιασμό αρκετών επιθέσεων στην Ευρώπη».

Εισαγγελέας του Βελγίου δήλωσε πως  «πρόκειται για φήμες. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί και δεν θα σχολιάσουμε».

Πάντως, ο Αμπαούντ είχε καταδικαστεί ερήμην σε 20 χρόνια φυλάκισης νωρίτερα μέσα στο 2015, επειδή στρατολογούσε άτομα για το Ισλαμικό Κράτος. Ήταν ένα από τα 32 άτομα που κατηγορούνται ότι διοικούσαν ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στρατολόγησης τζιχαντιστών. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους δεν έχουν συλληφθεί.

Το AP αναφέρει πως ο Αμπαούντ θεωρείται όχι μόνο σχεδιαστής του μακελειού της Παρασκευής, αλλά και της αποτυχημένης απόπειρας στο τρένο της Thalys το καλοκαίρι, όπως και πίσω από επίθεση σε εκκλησία στην περιοχή του Παρισιού.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμπαούντ βρίσκεται στη Συρία. Ο Αμπαούντ επίσης φέρεται να αναφέρεται ως διασύνδεση στου Ιμπραΐμ Αμντεσλάμ (δράστη στις επιθέσεις, αδελφός του καταζητούμενου).

Προηγουμένως, η Liberation τον είχε αναφέρει επίσης ως σύνδεσμος του φοιτητή Σιντ Αχμέντ Γκλαμ, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Απρίλιο για μία δολοφονία.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, στα μέσα Ιανουαρίου είχε διεξαχθεί έρευνα στο κέντρο της Αθήνας για τον εντοπισμό του καταζητούμενου Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι κατεύθυνε από την ελληνική πρωτεύουσα μέσω κινητού τηλεφώνου τον πυρήνα τζιχαντιστών που είχε εξαρθρωθεί στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου. Στο πλαίσιο της έρευνας είχαν γίνει έρευνες και σε διαμέρισμα στο Παγκράτι όπου είχαν γίνει προσαγωγές υπόπτων.

Τότε είχε συλληφθεί ένας Αλγερινός, ο οποίος δεν ήταν ο Αμπαούντ και ο οποίος εκδόθηκε στο Βέλγιο.

Παρόλο που ξένα  δημοσιεύματα φέρουν τον 27χρονο Αμπντελαχίμ Αμπααούντ, Μαροκινής καταγωγής, να πέρασε από την Ελλάδα εντούτοις αυτό διαψεύστηκε  καθότι πρόκειται για άλλο άτομο.

Συγκεκριμένα :

Έπειτα από συνεννόηση με τις βελγικές Αρχές η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε στις 18 Ιανουαρίου 2015 πρόσωπο φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος των τζιχαντιστών. Ο συλληφθείς, υπήκοος Αλγερίας, παρόλο που, όπως αποδείχθηκε, δεν ταυτιζόταν με το αναζητούμενο ηγετικό στέλεχος Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ενδιέφερε τις αρχές του Βελγίου και για το λόγο αυτό ζητήθηκε, κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, η έκδοσή του στο Βέλγιο, η οποία και πραγματοποιήθηκε την 28η-01-2015.

Για τη σύλληψη αυτή είχε ενημερωθεί η Ελληνική Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης διαβίβασε στη Βουλή απαντητικό έγγραφο μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η Χρυσή Αυγή.

Το έγγραφο έφερε στη δημοσιότητα σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στις 16 Φεβρουαρίου 2015, βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ι. Λαγός κατέθετε στη Βουλή μια ερώτηση, με την οποία έλεγε πως υπάρχει «ανοιχτή απειλή από τζιχαντιστές στην Ελλάδα». Ο βουλευτής ανέφερε ότι «προ ολίγων ημερών, στο πλαίσιο ερευνών για τον εντοπισμό θυλάκων τζιχαντιστών που φέρονται να έχουν σχέση με τρομοκρατική ενέργεια που απετράπη στο Βέλγιο, η ελληνική αστυνομία προέβη σε τέσσερις συλλήψεις στην Αθήνα». Όπως έλεγε ο βουλευτής, για τα πρόσωπα αυτά είχε σταλεί κατεπείγον διεθνές σήμα προς τις αστυνομικές αρχές καθώς υπήρχαν οι πληροφορίες ότι σχεδίαζαν τη μεταφορά της τρομοκρατικής τους δράσης στην Ευρώπη, μετά την επιστροφή τους από τα μέτωπα της Συρίας κυρίως, αλλά και του Ιράκ». Ο βουλευτής ανέφερε ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία γιατί βρίσκονται στη χώρα μας τζιχαντιστές που είναι αδίστακτοι.

Η απάντηση

Στις 13 Μαρτίου του 2015, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης διαβιβάζει στη Βουλή το απαντητικό έγγραφό του. «Σε ό,τι αφορά το αναφερόμενο περιστατικό, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν την 15η Ιανουαρίου 2015 σε πόλεις του Βελγίου για την εξάρθρωση πυρήνα τζιχαντιστών, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τις αρχές του Βελγίου συνέλαβε την 18η Ιανουαρίου 2015 έναν υπήκοο Αλγερίας, φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος του εν λόγω πυρήνα.

» Ο συλληφθείς, παρόλο που, όπως αποδείχθηκε, δεν ταυτιζόταν με το αναζητούμενο ηγετικό στέλεχος, ενδιέφερε τις αρχές του Βελγίου και για το λόγο αυτό ζητήθηκε, κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, η έκδοσή του στην ως άνω χώρα, η οποία και πραγματοποιήθηκε την 28η Ιανουαρίου 2015».

» Στο ερώτημα του βουλευτή αν υπάρχει κίνδυνος απειλής στην Ελλάδα από τζιχαντιστές, στο έγγραφο αναφέρεται ότι με βάση την πληροφόρηση του υπουργείου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν διαπιστωθεί ύποπτες εξτρεμιστικές δραστηριότητες ή εξτρεμιστικοί ισλαμιστικοί πυρήνες που να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια.

» Ωστόσο, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, ανακύπτει το ενδεχόμενο χρήσης των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών από ισλαμιστές εξτρεμιστές-τρομοκράτες, με σκοπό τη μετάβασή τους στα μέτωπα σύγκρουσης της Μέσης Ανατολής (Συρία, Ιράκ κλπ) ή την επιστροφή τους από αυτά στην ευρωπαϊκή επικράτεια με σημείο εισόδου τη χώρα μας.

» Για το λόγο αυτό και προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πιθανής εξάπλωσης ακραίων ισλαμιστών ή τζιχαντιστών στη χώρα μας, της διεθνούς τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τυχόν εντοπισμό ύποπτων δραστηριοτήτων πραγματοποιώντας παράλληλα συνεχείς ελέγχους στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης με το συγκεκριμένο έγγραφο η Βουλή ενημερωνόταν ότι το υπουργείο Εσωτερικών παρακολουθεί και διαχειρίζεται με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και ευαισθησία ζητήματα όπως τα αναφερόμενα για την πρόληψη και καταστολή κάθε πράξης ή μεθόδευσης στρεφόμενης εναντίον της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις διατηρώντας στο έπακρο το δίκτυο πληροφοριών του και αξιοποιώντας τους θεσμοθετημένους διαύλους διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των αρχών κρατών-μελών της ΕΕ και χωρών των δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας.»