Ομπάμα και Πούτιν συμφωνούν στην ανάγκη πολιτικής μετάβασης στη Συρία

 

7C1489B9479B938277B2F4B2C2670E66

Στιγμιότυπο της ανεπίσημης συνάντησης που δημοσιοποιήθηκε από εκπρόσωπο του Κρεμλίνου

Σε κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Τουρκία, Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία, η οποία θα περιλαμβάνει συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Στην 35λεπτη συνάντησή τους, ο αμερικανός πρόεδρος και ο ρώσος ομόλογός του συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης, σε μια κατάσταση που έχει καταστεί ακόμη πιο πιεστική μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής.

«Οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, της οποίας θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, καθώς και μια εκεχειρία» ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλουν όλες οι χώρες για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας τη σημασία που έχουν οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στη Συρία που επικεντρώνονται σε αυτήν την οργάνωση.

Ωστόσο, ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον όσον αφορά την «τακτική» που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν «στρατηγικούς στόχους που συνδέονται με τον αγώνα εναντίον του ΙΚ και αυτοί [οι στόχοι[ είναι κοντά ο ένας στον άλλο, όμως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις στη στρατηγική” είπε ο Ουσάκοφ στους δημοσιογράφους.