Μόσχα:Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να αλλάξουν τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι μπορεί να αλλάξουν τις προτεραιότητες στην Ουάσινγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, δήλωσε από την Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20.55F5DBF44EC425876D53622FF0BF4833

«Ο κόσμος αλλάζει και αυτό το σοκ, το συγκλονιστικό αυτό (γεγονός) που συνέβη στο Παρίσι μάλλον θα (…) αλλάξει λίγο την κλίμακα των προτεραιοτήτων των συναδέλφων μας στην Ουάσινγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες (χωρών μελών) του ΝΑΤΟ» σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε, εξάλλου, ότι οι συνομιλίες στη Βιέννη για την επίλυση της κρίσης στη Συρία και οι ενδείξεις που υπάρχουν από τις πρωτεύουσες στον κόσμο αφήνουν να διαφανεί μια μεγαλύτερη κατανόηση στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Ριάμπκοφ σημείωσε, ωστόσο, ότι ακόμη δεν έχει σημειωθεί κάποια «πολύ σημαντική πρόοδος» όσον αφορά τις θέσεις που λαμβάνουν οι χώρες.

ΝΑΤΟ: Οι επιθέσεις δεν είναι μέρος πολέμου μεταξύ Δύσης-Ισλάμ

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είπε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν μάλλον μέρος μιας μάχης ανάμεσα σε εξτρεμιστές και υποστηρικτές των δημοκρατικών αξιών, παρά ενός πολέμου ανάμεσα στον ισλαμικό και τον δυτικό κόσμο.

Ο Στόλντενμπεργκ προέβλεψε ότι οι επιθέσεις αυτές το μόνο που θα επιτύχουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα των υποστηρικτών της δημοκρατίας, οι οποίοι τελικά θα νικήσουν διότι έχουν «υψηλότερες αξίες».

«Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να υπογραμμίσουμε ότι καταδικάζουμε τις θηριωδίες και τις επιθέσεις με θύματα αθώους πολίτες στο Παρίσι» είπε.

«Όλοι οι σύμμαχοι στους κόλπους του NATO είναι ενωμένοι στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και στην αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ατλαντικής συμμαχίας.

«Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε, να επιδεικνύουμε αποφασιστικότητα και ενότητα στην προάσπιση της δημοκρατίας και των ανοικτών κοινωνιών» είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες πληροφοριών, στρατιωτικούς πόρους, την αστυνομία αλλά και τον ιδεολογικό αγώνα για την υπεράσπιση των ανοικτών κοινωνιών που βασίζονται στην εμπιστοσύνη.