Συνεργό των καμικάζι ψάχνει η γαλλική αστυνομία και δίνει φωτογραφία του

Γάλλοι οι τρεις εκ των δραστών

Συναγερμό σημαίνει η γαλλική αστυνομία δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφία ύποπτου συνεργού στο μακελειό  του Παρισιού που διαφεύγει. Την ίδια στιγμή έρχονται πληροφορίες από το Βέλγιο ότι δύο εκ των δραστών ήταν Γάλλοι κάτοικοι Βρυξελλών. Μαζί με τον Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι -τον μόνο τρομοκράτη που έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία του- είναι μέχρι στιγμής τρεις οι Γάλλοι μεταξύ των επτά καμικάζι.

Συλλήψεις στη βελγική πρωτεύουσα. Τρία αδέλφια πιστεύεται ότι ενέχονται στις επιθέσεις…8D07F265BB658C552CDF6BC85C35FA71

Η γαλλική αστυνομία απηύθυνε έκκληση για πληροφορίες για τον εντοπισμό του υπόπτου για εμπλοκή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου Αμπντεσλάμ Σαλάχ, γεννημένου το 1985 στις Βρυξέλλες. Δημοσιοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής φωτογραφία του.

Επικαλούμενος πηγές της γαλλικής αστυνομίας, ο ραδιοφωνικός σταθμός BFM TV μετέδωσε ότι Γάλλος υπήκοος που νοίκιασε το αυτοκίνητο Volkswagen Polo που εθεάθη έξω από το θέατρο Bataclan, το οποίο κυλίστηκε στο αίμα 89 ανθρώπων, «δεν είναι μεταξύ των επτά νεκρών δραστών ή των ανδρών που συνελήφθησαν στο Βέλγιο».

Ένας εκ των συνολικά επτά συλληφθέντων στο Βέλγιο, σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό, είναι αδελφός του ατόμου που νοίκιασε το μαύρο Polo. Ο τελευταίος εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) προσθέτει, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, ότι είναι τρία τα αδέλφια που πιστεύεται ότι ενέχονται στις επιθέσεις, περιλαμβανομένου του καταζητούμενου.

Ο ένας από τους αδελφούς σκοτώθηκε στις επιθέσεις, ο δεύτερος κρατείται στο Βέλγιο, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν καμία πληροφορία για τον τρίτο. Ενδέχεται να είναι μεταξύ των νεκρών βομβιστών αυτοκτονίας ή να έχει διαφύγει, σύμφωνα πάντα με το AFP.

Η βελγική Εισαγγελία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δύο δράστες των επιθέσεων είναι Γάλλοι που διέμεναν στις Βρυξέλλες, ενώ ένας Γάλλος πολίτης βρίσκεται και μεταξύ των συνολικά επτά συλληφθέντων σε εφόδους της αστυνομίας στην βελγική πρωτεύουσα.

Οι νεότερες πληροφορίες αναμένεται να αναδείξουν τους ολοένα και αυξανόμενους φόβους για ριζοσπαστικοποίηση στο εσωτερικό της Γαλλίας, χώρας που «εξάγει» τους περισσότερους τζιχαντιστές σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι Βέλγοι εισαγγελείς αναφέρουν επίσημα ότι βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εξέτασης εάν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των συλληφθέντων (οι τρεις τέθηκαν υπό κράτηση το Σάββατο και οι άλλοι τέσσερις την Κυριακή) και των επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα.

Όσο για τα ονόματα των δραστών που διέμεναν στις Βρυξέλλες, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα για να μην επηρεαστούν οι έρευνες.

Επί του παρόντος είναι γνωστό μόνο το όνομα ενός εκ των βομβιστικών αυτοκτονίας. Πρόκειται για τον Ομάρ Ισμαλή Μοστεφάι. Ο αδελφός, ο πατέρας και η κουνιάδα είναι μεταξύ των επτά ατόμων που ανακρίνονται από την αστυνομία στη Γαλλία.

Ο 29χρονος Γάλλος αλγερινής καταγωγής ταυτοποιήθηκε από ακρωτηριασμένο δάχτυλό που βρέθηκε στο θέατρο Μπατακλάν, όπου ο ίδιος και δύο συνεργοί του ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι αφότου έσπειραν τον τρόμο και τον θάνατο.