Το ΑΚΕΛ ζητά αμεση διευρεύνηση για πιθανά αδικήματα στην αλλαγή πολεοδομικών ζωνών

*Βλέπει πολιτικά και άλλα κίνητρα πίσω από επιλεκτικές διαρροές για τις πολεοδομικές ζώνες

 

 

Με αφορμή δημοσιεύματα και πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων αναφορικά με την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών, το ΑΚΕΛ απαιτεί την άμεση, πλήρη και αποφασιστική διερεύνηση των όποιων στοιχείων υπάρχουν από πλευράς των διωκτικών αρχών.thisayrisan-apo-allages-poleodomikon-zonon

Συμφωνα με δήλωση  του εκπροσώπου Τύπου  της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη:
«Τούτο καθίσταται ακόμη περισσότερο αναγκαίο αφού η κυβέρνηση Συναγερμού, ο κ. Χάσικος, ο Γενικός Ελεγκτής και οι διωκτικές αρχές, σκόπιμα και συνειδητά προβαίνουν σε επιλεκτικές διαρροές πληροφοριών αφήνοντας σκιές και δημιουργώντας κοινή γνώμη για θέματα και πιθανά πρόσωπα που βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Επειδή, προσθέτει,  είναι προφανής η ύπαρξη πολιτικών και άλλων κινήτρων πίσω από τις επιλεκτικές διαρροές και επειδή αυτές ο διαρροές οδηγούν την κοινή γνώμη σε συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, απαιτούμε όπως η Νομική Υπηρεσία διερευνήσει αμέσως τα όποια στοιχεία έχουν τεθεί ενώπιον της και να ξεκαθαρίσει κατά πόσο και εναντίον ποιων υπάρχει υπόθεση».

 

Την υπόθεση με τις αλλαγές σε πολεοδομικές ζώνες έφερε στη δημοσιότητα η εφ.Φιλελευθρος  πριν τρεις περίπου μέρες.Σύμφωνα με το δηοσίευμα :« Eνώπιον του Γενικού Εισαγγελέα αναμένεται να τεθούν πολύ σύντομα, για να διαπιστώσει κατά πόσο διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα, τα ευρήματα των πολύμηνων ερευνών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αποκάλυψαν ματσαράγκες με τις αναθεωρήσεις πολεοδομικών ζωνών σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, όπου κυριολεκτικά μέσα σε μια νύκτα, υπερδιπλασιάστηκαν περιουσίες αποκτώντας πρόσθετη αξία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του «Φ», «πρόκειται για έξι περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται «πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα» τα οποία με βάση την κείμενη νομοθεσία ορίζονται «τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα στη Δημοκρατία ή σε άλλη χώρα και οι άμεσοι στενοί συγγενείς τους ή τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως στενοί συνεργάτες των προσώπων αυτών».

Στην προκειμένη περίπτωση αφορά πρόσωπα τα οποία είχαν εμπλοκή ή ήταν σε θέση λόγω του αξιώματος που κατέχουν ή κατείχαν, να γνωρίζουν τις επικείμενες αλλαγές στις πολεοδομικές ζώνες και χρησιμοποίησαν αυτή την προνομιακή πληροφόρηση για ίδιον όφελος αλλά και προς όφελος στενών συγγενικών τους προσώπων.

Λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ερευνούσαν για μήνες τα στοιχεία που συνέλεξαν από το Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία για να καταφέρουν να συνδέσουν αυτά τα «πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα» με τις αλλαγές πολεοδομικών ζωνών.

Στο πόρισμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφεται σε κάποιες περιπτώσεις και η κομματική προέλευση εμπλεκόμενων προσώπων που ανήκουν στα «πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα», καθώς περιλήφθηκαν στα ψηφοδέλτια κομμάτων σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις, με κάποιους να εκλέγονται και κάποιους όχι.

Τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρίσκονται εδώ και μέρες ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, προκειμένου να δώσει τις δικές του απαντήσεις και σχόλια ως ο αρμόδιος υπουργός. Όπως λέχθηκε από το Yπουργείο Εσωτερικών καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν πρόκειται να κουκουλωθεί επειδή αφορά «πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα» και ότι όλες οι υποθέσεις θα αχθούν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.»

Οταν  ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κλήθηκε από την πιο πάνω εφημερίδα  να σχολιάσει αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.Ωστόσο ανέφερε  πως, όλα τα ευρήματα των ελέγχων της Υπηρεσίας του θα δημοσιευτούν στην ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν το τέλος του χρόνου χωρίς, ωστόσο, να περιλαμβάνονται τα ονόματα των εμπλεκόμενων προσώπων.

Πρώτη αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Γεν. Ελεγκτή

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Φ» :«Είναι η πρώτη φορά που η Ελεγκτική Υπηρεσία αποφάσισε αυτεπάγγελτα να ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο με τις αλλαγές των πολεοδομικών ζωνών παρόλο που είναι κοινό μυστικό ότι, κρατικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι που λόγω της θέσεως τους είχαν προνομιακή πληροφόρηση ή ακόμη και εμπλοκή στο θέμα αυτό, βρέθηκαν αίφνης με τεράστια περιουσία και σήμερα διαβιούν ζωή χαρισάμενη.

Παρά τις καταγγελίες και τις σοβαρές ενδείξεις ή και υποψίες για διαπλοκή που διατυπώθηκαν εναντίον τους, στο πρόσφατο παρελθόν, εντούτοις, ουδέποτε ελέγχθηκαν για αθέμιτο πλουτισμό. Κι αυτό, αφού εδώ και 23 χρόνια δεν εφαρμόστηκε ποτέ το άρθρο του Νόμου που υποχρεώνει τους δημοσίους υπαλλήλους να υποβάλλουν για έλεγχο δηλώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων.

Τα παραδείγματα πολλά. Αξιοσημείωτη, όμως, η γνωστή περίπτωση πρώην ανώτατου δημόσιου λειτουργού που του δόθηκε προαγωγή προκειμένου να μετακινηθεί από συγκεκριμένο κυβερνητικό τμήμα, όπου για χρόνια «έκοβε και έραβε» υποθέσεις που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, αλλαγές πολεοδομικών ζωνών.

Άξια αναφοράς και η περίπτωση δύο ανώτερων δημόσιων υπαλλήλων που είχαν άμεση σχέση με τις πολεοδομικές ζώνες, οι οποίοι συνελήφθηκαν επ’ αυτοφώρω μαζί με εργολάβο που διαχωρίζει οικόπεδα να επιθεωρούν γεωργική γη, την οποίαν -όπως εκ των υστέρων διαφάνηκε- είχαν σκοπό να την εντάξουν σε οικιστική ζώνη.»
Μετά το πιο πάνω δημοσίευμα ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον Γ.Ελεγκτή να δώσει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα ενώ  ανέφερεπως  οι καταγγελίες για αλλαγές  πολεοδομι’ων  ζωνών δεν αφορούν την παρούσα κυβέρνηση υπονοώντας πως έγιναν από την προηγούμενη.