Με έξοδο από την Ε.Ε. απειλεί η Βρετανία αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της

Η Βρετανία θα πρέπει να ξανασκεφτεί αν θέλει να παραμείνει μέλος της ΕΕ σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι της «σνομπάρουν» τα αιτήματά της για μεταρρυθμίσεις στην ενωμένη Ευρώπη, προειδοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φίλιπ Χάμοντ.

epa04850316 British Foreign Secretary Philip Hammond attends a joint news conference with Cypriot Foreign Minister Ioannis Kasoulides (not pictured) following their meeting in Nicosia, Cyprus, 17 July 2015. Hammond is on working visit to Cyprus. EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC o κ. Χάμοντ δήλωσε ότι αν δε γίνουν θεμελιώδεις αλλαγές ο βρετανικός λαός θα ψηφίσει υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Αναφερόμενος στην επιστολή που θα απευθύνει την Τρίτη προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο κ. Χάμοντ είπε ότι θα παρουσιάζει την επιχειρηματολογία υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, αλλά δε θα περιλαμβάνει αναφορές σε συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές. «Η επιστολή θα είναι η αρχή και όχι το τέλος της διαδικασίας», σχολίασε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

Μαζί με την επιστολή προς τον κ. Τουσκ ο Ντέιβιντ Κάμερον θα ανακοινώσει αύριο  Τρίτη με ομιλία του  τις προθέσεις του έναντι της ΕΕ. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να προειδοποιήσει ότι «αν δεν μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία [επί των μεταρρυθμίσεων] και αν οι ανησυχίες της Βρετανίας προσκρούσουν εις ώτα μη ακουόντων, κάτι που δεν πιστεύω ότι θα γίνει, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ξανά αν αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σωστή για εμάς. Όπως έχω ξαναπεί, δεν αποκλείω τίποτα», θα είναι τα λόγια του κ. Κάμερον. Θα τονίσει ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ «με όλη την καρδιά και την ψυχή του», αλλά μόνο υπό τους σωστούς όρους.

Όσον αφορά την επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι πιθανό να περιλαμβάνει κάποιους από τους εξής γενικούς άξονες μεταρρυθμίσεων: την άδεια στη Βρετανία να εξαιρεθεί από την αρχή της όλο και στενότερης ένωσης μεταξύ των κρατών-μελών, τον περιορισμό πρόσβασης Ευρωπαίων μεταναστών στο βρετανικό σύστημα επιδομάτων πρόνοιας, την παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στα εθνικά κοινοβούλια ώστε να μπλοκάρουν κοινοτικές νομοθεσίες, την υποστήριξη της περαιτέρω διεύρυνσης μεν αλλά με νέους μηχανισμούς αποτροπής μαζικών κυμάτων μετανάστευσης από τις νέες χώρες-μέλη, την απελευθέρωση των επιχειρήσεων από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, την προστασία του χρηματοοικονομικού κέντρου του Σίτι από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και την εξασφάλιση εγγυήσεων ότι η ενιαία αγορά δε θα υποστεί αλλαγές που θα επιβάλλονται από τις χώρες της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς δε ο Φίλιπ Χάμοντ αν η Βρετανία θα μπορούσε να ζήσει άνετα εκτός ΕΕ, απάντησε ότι η χώρα θα χρειαζόταν να βρει έναν διαφορετικό τρόπο προώθησης της οικονομίας της. «Δεν είναι αδύνατο, αλλά θα ήταν μια πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.