«Στο χώρο αποσκευών η βόμβα που έριξε το Airbus» υποστηρίζουν οι Βρετανοί

Βόμβα στο χώρο αποσκευών φαίνεται ότι είχε τοποθετηθεί λίγο πριν την απογείωση του μοιραίου Airbus που συνετρίβη στη χερσόνησο του Σινά παραρύροντας στον θάνατο 224 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται Βρετανοί ερευνητές. Πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν για τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ από όπου είχε ξεκινήσει το ρωσικό newego_LARGE_t_1101_54593921_type12128αεροσκάφος, ενώ αλαλούμ επικρατεί με τις πτήσεις επαναπατρισμού των Βρετανών παραθεριστών που ταξιδεύουν χωρίς αποσκευές.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάποιος με πρόσβαση στο χώρο αποσκευών του μοιραίου ρωσικού αεροσκάφους κατάφερε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό εντός ή πάνω από τις βαλίτσες, λίγο πριν την απογείωση.

Υπάρχουν αναφορές ότι βρετανικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέτρεξαν σε πρόσφατες υποκλοπές συνομιλιών το διάστημα πριν το πολύνεκρο δυστύχημα, από τις οποίες προκύπτει ότι οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει σοβαρά το σενάριο της βόμβας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της βρετανική κυβέρνησης.
«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να ευθύνεται για την συντριβή εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν πάνω στο αεροπλάνο» είχε δηλώσει χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ μετά από συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων στην οποία προήδρευσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επίσης ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό να διαλύθηκε το Airbus από έκρηξη βόμβας.

Ενοχλημένη η Μόσχα για τα «πρόωρα συμπεράσματα»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντ. Κάμερον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι είναι σημαντικό τα όποια συμπεράσματα για το τραγικό δυστύχημα να βασίζονται σε πληροφορίες από την επίσημη έρευνα.
Η Μόσχα εξέφρασε επίσης την δυσαρεσκειά της για το γεγονός ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από Βρετανία και ΗΠΑ, δεν είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής.
Τζιχαντιστές που έχουν βάση τη χερσόνησο του Σινά και συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος υποστήριξαν ότι εκείνοι έριξαν το αεροπλάνο, χωρίς να εξηγήσουν το πώς.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είπε χθες ότι υπήρχε «μια πιθανότητα» να είχε τοποθετηθεί βόμβα στο ρωσικό επιβατικό αεροπλάνο που συνετρίβη στη χερσόνησο του Σινά το Σάββατο με τουρίστες από το θέρετρο και αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πόλης Σαρμ ελ Σέιχ.

Σύγχυση στο αεροδρόμιο
Σύγχυση επικρατεί σήμερα με το σχέδιο επαναπατρισμού 4.000 εκ των Βρετανών τουριστών που συνωστίζονται στο Σαρμ ελ Σέιχ, μετά την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναστέλλοντας τις επιβατικές πτήσεις βρετανικών αερογραμμών από και προς το αιγυπτιακό αεροδρόμιο του αιγυπτιακού θέρετρου, βάσει των πληροφοριών για τρομοκρατική ενέργεια που προκάλεσε την διάλυση του αεροσκάφους στον αέρα.
Ενώ νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι δόθηκε σήμερα το πράσινο φως για πτήσεις επαναπατρισμού, η εταιρεία easyjet ανακοίνωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών, ανεστάλη από τις αιγυπτιακές αρχές. Το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτικής αεροπορίας πάντως διευκρίνισε ότι δεν ακυρώθηκαν πτήσεις, αλλά ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να διαχειριστούν τον έξτρα αριθμό πτήσεων και τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό επιβατών:
«Η αναχώρηση χιλιάδων ανθρώπων μέσα σε μία ημέρα είναι απίστευτα δύσκολη. Καθένας θα πρέπει να περάσει από τις διαδικασίες. Δεν έχουμε ακυρώσει πτήσεις αλλά το αεροδρόμιο δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα όλα αυτά τα αεροπλάνα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο πρακτορείο Reuters.
«Πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια αυτού του αεροδρομίου ώστε να είναι ασφαλές να επιστρέψει ο κόσμος στην πατρίδα. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τους Αιγυπτίους» είχε δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον.
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι έκανε γνωστό ότι πριν 10 μήνες οι αρχές της χώρας του, δέχτηκαν αίτημα για τον έλεγχο της ασφάλειας του αεροδρομίου κατά τον οποίο, όπως είπε, δεν εντοπίστηκε κάποιο σοβαρό πρόβλημα και πρόσθεσε: «Κατανοήσαμε τις ανησυχίες (των Βρετανών) καθώς δίνουν έμφαση στην ασφάλεια των πολιτών τους».
Όπως δήλωσε πάντως στην Guardian εργαζόμενος στο αεροδρόμιο, οι Βρετανοί παραπονέθηκαν κυρίως για τους ελέγχους, καθώς θεωρούσαν ότι δεν ήταν επαρκείς.
«Μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Η ασφάλεια θα μπορούσε να βελτιωθεί με την τοποθέτηση και άλλου σκάνερ έξω, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων» υπογράμμισε ο εργαζόμενος.