Η τρόικα θα αποφασίσει για τα ΜΕΔ

Η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει το κλιμάκιο της Τρόικας για τον χρηματοοικονομικό τομέα με τις τρεις μεγάλες τράπεζες.F654C4926EE6250036D32157DBC3B6C3

 

Οπως αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αλίκη Στυλιανού σε γραπτή δήλωσή της, θα γίνει επίσης επισκόπηση της κεφαλαιακής και ρευστοτικής κατάστασης των τραπεζών, καθώς και της πορείας υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης των εργασιών τους.

Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, πέραν των συναντήσεων με τις τράπεζες θα γίνουν συζητήσεις με την ΚΤΚ, το Υπουργείο Οικονομικών και άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την πρόοδο στην υλοποίηση των εναπομεινάντων μνημονιακών υποχρεώσεων, περιλαμβανομένων του νομοσχεδίου για την πώληση δανείων και του πλαισίου για την πακετοποίηση δανείων (securitisation framework), την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας, της νέας νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, της νομοθεσίας για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, καθώς και εξέταση της υπό ετοιμασίας νομοθεσίας που θα διέπει τις νέες συναλλαγές σε ακίνητα με στόχο ο αγοραστής να διασφαλίζεται ότι με την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του έναντι του πωλητή, το ακίνητο που αγοράζει θα μεταβιβάζεται στο όνομα του και χωρίς επιβαρύνσεις που αφορούν τον πωλητή.

Η όγδοη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Θα υπάρχουν δύο κλιμάκια, ένα το οποίο θα αξιολογήσει τα θέματα του χρηματοοικονομικού τομέα και ένα άλλο το οποίο θα αξιολογήσει τα υπόλοιπα θέματα της οικονομίας και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Αποκαλυπτικός ο Ρέγκλινκ

Μια πικρή γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα μη Εκυπηρετούμενα Δάνεια έδωσε ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, στην ομιλία του στο 11ο Συνέδριο του Economist, ο οποίος υπέδειξε δεικτικά  πως  αντιμετώπιση του προβλήματος τ δεν θα είναι εύκολη ούτε για την Κύπρο ούτε για το σύνολο της ΕΕ.

Όπως ανέφερε, κάτι τέτοιο απαιτεί τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου αφερεγγυότητας και εκποιήσεων, το άνοιγμα των αγορών για παροχείς επαγγελματικών υπηρεσιών ώστε να διατηρηθούν οι τιμές των ακινήτων και να μεγιστοποιηθούν οι ανακτήσεις, τα εμπόδια στις πωλήσεις δανείων θα πρέπει να μετακινηθούν και πρέπει να υπάρχει τιτλοποίηση.

Στο ερώτημα κατά πόσο η Κύπρος ολοκλήρωσε τη μεταμόρφωσή της, ο κ. Ρέγκλιγκ απάντησε καταφατικά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να σταθεροποιεί τα επιτεύγματά της οικονομικής της αλλαγής. Η Κύπρος, είπε, μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια του χρόνου και οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι τώρα η Ευρώπη είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις απ` ό,τι στο παρελθόν, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πολλοί τομείς που θα μπορούσαν να βελτιωθούν για τη μεγαλύτερη ενοποίηση και ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως μεγαλύτερη δέσμευση σε διαρθρωτικές αλλαγές, ο διορισμός Υπουργού Οικονομικών της ΕΕ και η ενοποίηση της τραπεζικής αγορά και της αγοράς κεφαλαίων.

Ανέφερε παράλληλα ότι η οικονομική κρίση σε χώρες όπως η Κύπρος θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ έκανε έκκληση «να μην περιμένουμε την επόμενη κρίση για να προχωρήσουμε σε βαθύτερη οικονομική και νομισματική ένωση».

Ανέφερε επίσης ότι με την «καταιγίδα» στην ευρωζώνη να είναι πίσω μας, υπάρχουν άλλα σημαντικά προβλήματα προς αντιμετώπιση όπως ο πληθωρισμός, η μείωση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας, τα ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού κατά πόσο θα μπορούσε να αποφευχθεί το κούρεμα των καταθέσεων όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο ήταν μέρος της λύσης του προβλήματος και δεν υπήρχε εναλλακτική λύση που να ήταν βιώσιμη στην προκειμένη περίπτωση. Ανέφερε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι μια διαφορετική περίπτωση.