ΜΕΔ: Μαραθώνιος για να αποτραπεί το ξεσπίτωμα χιλιάδων δανειοληπτών

Οι ΟΤην ώρα που η τρόικα με τις τράπεζες έβαλαν κάτω από το μικροσκόπιο τους τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και πλησιάζει η ώρα  για το ξεσπίτωμα χιλιάδων δανειοληπτών ξεκινησε  ένας μαραθώνιος από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν ρυθμίσεις και να βοηθηθούν οι πολίτες των οποίων οι περιουσίες και τα ακίνητα θα βγουν σύντομα στο σφυρί.222_1

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε σήμερα  το κράτος και τους θεσμούς του, συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Τράπεζας, να παρέμβουν προς την πλευρά των τραπεζών για να δώσουν σύντομα λύση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο θέμα της παρουσίας στην Κύπρο τεχνοκρατικών κλιμακίων της Τρόικας, τα οποία θα επικεντρωθούν στο υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο της όγδοης και προτελευταίας αξιολόγησης της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Είναι γεγονός, ανέφερε ο Γιαννάκης Ομήρου, ότι «η κυπριακή οικονομία σε επίπεδο αριθμών και δεικτών μπορεί να έχει σημειώσει κάποια θετικά βήματα. Θετικό βήμα ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεων για παραχώρηση κάποιων ποσών στην πραγματική οικονομία για σκοπούς ανάπτυξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι «εάν δεν προχωρήσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εάν δεν υπάρξει δραστική παρέμβαση για να υποχρεωθούν οι Τράπεζες να προχωρήσουν σε πραγματικές και ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις ούτως ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να διοχετεύσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία, τα προβλήματα που βιώνει ο κυπριακός λαός θα εξακολουθήσουν όχι απλώς να διατηρούνται αλλά και να μεγεθύνονται, όπως είναι η ανεργία, η αδυναμία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε για να συντηρηθούν και να αναπτυχθούν είτε για να δημιουργηθούν νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο Πρόεδρος της Βουλής διερωτήθηκε «πώς περιμένουμε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας όταν δεν υπάρχει δανειοδότηση, όταν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν «ζεστό» όπως λένε οι οικονομολόγοι, χρήμα στην πραγματική οικονομία για σκοπούς ανάπτυξης».

Συνεπώς, συνέχισε «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής. Οφείλει το κράτος και οι θεσμοί του κράτους και αναφέρομαι και στην Κεντρική Τράπεζα, να παρέμβουν προς την πλευρά των τραπεζών για να δώσουν λύση σύντομα στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Πρόταση ΑΚΕΛ για ρύθμιση  των ΜΕΔ

Την τόνωση της ανάπτυξης και δίκαιες και γενναίες αναδιαρθρώσεις για αντιμετώπιση των ΜΕΔ εισηγείται το ΑΚΕΛ ενώ  έχει κατθέσει πρόταση με την οποία ζητείται η εξαιρεση  αό τη δυνατότητα πωλήσεων ΄σων τα δάνεια είναι κάτω των €350.000 και έχουν ενυπόθηκη αξία την κύρια κατοικία ή την μικρή επαγγελματική τους στέγη.Σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ.Λουκαίδης  ανέφερε:

«Το τεράστιο, αυξανόμενο μέχρι σήμερα ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), το μεγαλύτερο με διαφορά στην Ευρώπη, είναι αποτέλεσμα πρωτίστως της λεγόμενης θεραπείας που επιβλήθηκε στην Κύπρο και περιλάμβανε το κούρεμα καταθέσεων και τις αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας του συνεχιζόμενου κουρέματος των μισθών, των συντάξεων, και του κοινωνικού κράτους.
Σημαντική ευθύνη φέρουν ταυτόχρονα η ΚΤΚ και οι Τράπεζες, τόσο για τον ιδιαίτερα αργό ρυθμό αναδιαρθρώσεων όσο και για τους όρους που επιβάλλουν στα σχέδια αναδιαρθρώσεων.
Η λύση του επικίνδυνου για την οικονομία προβλήματος των ΜΕΔ δεν μπορεί να βρίσκεται στην εκ των πραγμάτων αποτυχημένη συνταγή της επιβολής ακόμη περισσότερης λιτότητας, αλλά στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης με αυξημένη κρατική παρέμβαση.
Την ίδια στιγμή οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν στους μεγαλο-οφειλέτες ενώ βάρος θα πρέπει να δοθεί στις γενναίες και δίκαιες αναδιαρθρώσεις των δανείων των μικρο-οφειλετών, και όχι στην μεθόδευση πώλησης πακέτων δανείων στα επενδυτικά ταμεία- γύπες και συνακόλουθα σε ένα νέο κούρεμα των ήδη θυμάτων της τραπεζικής ληστείας, αυτή τη φορά της κύριας κατοικίας ή της επαγγελματικής τους στέγης.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο, το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για εξαίρεση από τη δυνατότητα πώλησης δανείων, όσων δανείων είναι κάτω από 350,000 ευρώ και έχουν ως ενυπόθηκη αξία την κύρια κατοικία ή την μικρή επαγγελματική στέγη των δανειοληπτών.»

 

Οικολόγοι:Επιχείρηση παραπλάνησης για το φορέα «κόκκινων δανείων»

Οι Οικολόγοι  καταγγέλλουν ως κοροϊδία την συμπεριφορά της κυβέρνησης και σημειώνουν :

« Όταν η Κυβέρνηση ήθελε να περάσει τα νομοσχέδια της αφερεγγυότητας, ο ΔΗΣΥ υποσχέθηκε στο Κ.Σ. ΕΔΕΚ ότι θα υιοθετήσει τις προτάσεις του για ευνοϊκή διαχείριση των μη βιώσιμων δανειοληπτών.

Μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων, όταν το Κ.Σ. ΕΔΕΚ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση νόμου, η Κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμνην και – για αντιπερισπασμό – εξήγγειλε πρόγραμμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων από τον ΚΟΑΓ το οποίο ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί και έχει κολλήσει στις εξαγγελίες και στα «δεσμεύομαι».

Από κοροϊδία σε κοροϊδία, φτάσαμε στα πρόθυρα της ψήφισης των νομοσχεδίων που επιτρέπουν τη μαζική πακετοποίηση και πώληση των κόκκινων δανείων. Καθώς λοιπόν εξασκούνται πιέσεις ώστε να λυθούν σειρά εκκρεμούντων ζητημάτων, πριν ψηφιστούν τα νομοσχέδια της μαζικής πώλησης των κόκκινων δανείων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αποκαλύπτει ότι γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη βάση πρότασης του ΔΗΚΟ, για υιοθέτηση του Ιρλανδικού μοντέλου για διαχείριση των κόκκινων δανείων. Προσθέτοντας με δημόσιες δηλώσεις του, ότι αυτό το Ταμείο θα δημιουργηθεί από Ιδιώτες Επενδυτές, διότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να το υλοποιήσει.

Τελικά, ο κ. Αβέρωφ και οι πέριξ αυτού, μήπως επιδιώκουν να κατασπαράξουν ότι απόμεινε από τον μίζερο Κυπριακό Λαό, με τη δημιουργία Ιδιωτικών Εγχώριων Ταμείων Διαχείρισης ΜΕΔ αντί των Ξένων Ιδιωτικών Ταμείων; Αυτός είναι ο ρόλος του στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Λαού;

Όταν όμως την περασμένη Πέμπτη συζητήθηκε το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με πρωτοβουλία του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη, δεν αναφέρθηκε κανείς γι’ αυτές τις διαβουλεύσεις. Ούτε το ΔΗΣΥ, ούτε το ΔΗΚΟ, ούτε η Κυβέρνηση. Η μόνη συγκεκριμένη εισήγηση για την Δημιουργία Ταμείου Διαχείρισης ΜΕΔ κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών .

Πολύ μυστήρια και ετεροχρονισμένη η πληροφόρηση γι’ αυτές τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Διαβουλεύσεις τις οποίες όμως η Κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει. Αφήνεται λοιπόν να διαρρεύσει αυτή η πληροφορία, ενώ ταυτόχρονα προχωρά η διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων της μαζικής πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έχουμε κάθε δικαίωμα να θεωρούμε ότι παίζεται για άλλη μια φορά ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης και παραπλάνησης. Ευθύνες βαρύτατες έχουν όλοι όσοι ανέχονται αυτήν την κατάσταση», καταλήγει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Συμμαχία Πολιτών

Από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών προτείνει τέσσερις άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις τ ν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.Οπω αναφέρεται σε δήλωση εκπροσώπου της :
«Ως Συμμαχία Πολιτών, εδώ και σχεδόν τρία χρόνια καταθέτουμε προτάσεις-λύσεις για να τερματιστεί η γάγγραινα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προτείνουμε:

1)Κούρεμα δανείων. Η αναδιάρθρωση ενός δανείου πρέπει να καταλήγει στο αποτέλεσμα που η Τράπεζα θα είχε εάν προχωρούσε σε καταναγκαστική πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου. Δηλαδή, η τράπεζα με την αναδιάρθρωση να μειώνει το δάνειο στο ποσό που θα εξασφάλιζε σε περίπτωση καταναγκαστικής πώλησης της κατοικίας ή του ακινήτου. Μόνο έτσι, οι δανειολήπτες θα μπορούν να ανταποκριθούν πληρώνοντας τις μειωμένες δόσεις τους που θα προκύπτουν από το κούρεμα του δανείου τους.
2)Μείωση με Νομοθετική ρύθμιση των δανειστικών επιτοκίων.

3)Να απλοποιηθεί η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.
4)Τερματισμός με Νομοθετική Ρύθμιση της καταχρηστικής πρακτικής των Τραπεζών να χρεώνουν επιτόκια υπερημερίας επί του συμβατικού επιτοκίου για να καλύπτει και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Περαιτέρω πρόκειται να κατατεθεί Πρόταση Νόμου της Συμμαχίας Πολιτών με την οποία εισάγει ρητή πρόνοια για τις περιπτώσεις όπου οι τράπεζες χρέωσαν ήδη επιτόκια υπερημερίας.
Φτάνει πια εξαγγελίες. Κυβέρνηση και ΚΤΚ οφείλουν να περάσουν σε πράξεις. Για τους πολίτες που υποφέρουν και βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν να περάσουν στα χέρια των επενδυτικών ταμείων, δεν υπάρχει πλέον πίστωση χρόνου. Εδώ και τώρα, επιβάλλονται δραστικά μέτρα.»
Την ερχόμενη Δευτέρα η συζήτηση

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συνεχιστεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση που αφορά το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων.Όπως ήταν προγραμματισμένο, χθες στη συνεδρία της Δευτέρας θα γινόταν τοποθέτηση των κομμάτων για το θέμα, ωστόσο το ΑΚΕΛ ζήτησε αναβολή για να συζητηθεί η πρότασή του να εξαιρούνται δάνεια μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ από τη διαδικασία πακετοποίησης. Το θέμα  θα ξανασυζητηθεί πριν οδηγηθεί στην ολομέλεια.