3,5%-4% προκρίνει το ΑΚΕΛ για το εκλογικό όριο εισδοχής στη Βουλή

Στο Π.Γ.  και πιο συγκεκριμένα στην Γραμματεία του κόμματος ανάθεσε η ολομέλεια της Κ.Ε. να διαβουλευθεί με τα μικρά κόμματα την αύξηση του εκλογικού μέτρου καθότι στο σώμα υπήρξαν και σοβαρές διαφωνίες για τον χρόνο που συζητειται το θέμα έξι  μόνο μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές.ekloges2

Η συνεδρία της Κ.Ε. έγινε σε φορτισμένο κλίμα καθότι ζήτησαν τον λόγο γύρω στα 50 μέλη  αλλά κριθηκε αναγκαίο να μιλήσουν μόνο 10, 5 υπέρ και 5  κατά και να δωθεί εξουσιοδότηση στο Π.Γ  να διαβουλευθεί με τα άλλα κόμματα το ύψος του εκλογικού μέτρου, το οποίο να μην είναι ψηλότερο από το 4%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα :« To ΑΚΕΛ συμφωνεί με αύξηση του εκλογικού μέτρου εισδοχής στη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα συζητήσει με τα άλλα κόμματα αύξηση χαμηλότερη του 5% που διαλαμβάνει η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ. Ταυτόχρονα θα υποβάλει πρόταση για τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής. Η σχετική απόφαση λήφθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνήλθε το πρωί του Σαββάτου.»

Την απόφαση ανακοίνωσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι« η Κεντρική Επιτροπή υπό το φως της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το όριο εισδοχής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συζήτησε την πρόταση που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ η οποία προνοεί αύξησή του ορίου στο 5% καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία της Βουλής και εν γένει στην πολιτική ζωή του τόπου.

Πρόσθεσε ότι η ΚΕ του ΑΚΕΛ θεωρεί ότι θα πρέπει να επέλθουν αλλαγές έτσι ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία της Βουλής για αυτό το ΑΚΕΛ ετοίμασε και θα καταθέσει ενώπιον των κομμάτων συνολική πρόταση για βελτίωση του Κανονισμού που ρυθμίζει τη λειτουργία και τις εργασίες της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό μέτρο είπε ότι στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της πολιτικής ζωής και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπάρχουν, η ΚΕ θεωρεί αναγκαία την αύξηση του εκλογικού ορίου, όμως, κρίνει ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ για αύξηση του ορίου στο 5% είναι υπερβολική.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου το Πολιτικό Γραφείο θα προβεί σε διαβουλεύσεις για τον καθορισμό ορίου, μικρότερου του 5%, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις.

Ερωτηθείς εάν έχουν καθοριστεί οι ενέργειες και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, είπε ότι αυτά θα καθοριστούν από το Πολιτικό Γραφείο στο πλαίσιο της εντολής που έλαβε από την Κεντρική Επιτροπή.

Θα χρειαστεί να υπάρξουν, συναντήσεις, διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις με τα κόμματα, είπε.

“Περαιτέρω ανέφερε ότι ενώπιον της Βουλής κατατέθηκαν και συζητούνται, που αφορούν ζητήματα του εκλογικού νόμου, τα κόμματα και τη χρηματοδότηση τους”, κατέληξε.

 

Διαφωνία ΔΗΚΟ

Ο ρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε και σήμερα τη διαφωνία του με την αλλαγή του εκλογικού νόμου παρμονές εκλογές ενώ σημείωσε πω το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση νόμου ώστε τα κόμματα να μην δικαιούνται εισφορές σε ερανους από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Να δικαιούνται μόνο τα μέλη να εισφέρουν.

Οικολόγοι:Το ΑΚΕΛ να τιμήσει τις δεσμεύσεις του

Εξάλλου , με μήνυμα προς τα δύο μεγάλα κόμματα ότι βλάπτουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα κινδυνεύουν να παγιδευτούν στις δικές τους ενέργειες και κάνοντας λόγο για παραβίαση των κανόνων του πολιτικού fair play, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επανήλθε σήμερα στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού μέτρου και της χρηματοδότησης των κομμάτων, σημειώνοντας πως η συζήτηση επί αυτών των θεμάτων θα έπρεπε να γίνει μετά τις εκλογές, στο πλαίσιο του νέου πολιτικού σκηνικού που θα διαμορφωθεί.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι για το θέμα θα συνεδριάσει την Κυριακή στη διευρυμένη της μορφή η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος και κάλεσε εκ νέου το ΑΚΕΛ να θυμηθεί τις δεσμεύσεις του προς τους Οικολόγους.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς τα δύο μεγάλα κόμματα, θεωρούμε ότι αυτές οι συμπεριφορές του αποκλεισμού δεν βλάπτουν μόνο τα μικρότερα κόμματα, αλλά βλάπτουν και τη δημοκρατία και εν τέλει κινδυνεύουν τα ίδια αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα να παγιδευτούν στις δικές τους ενέργειες», είπε ο Πρόεδρος των Οικολόγων σε διάσκεψη Τύπου.

Σημείωσε πως ο οποιοσδήποτε διάλογος και συζήτηση για το εκλογικό μέτρο και για τη χορηγία έπρεπε να γίνει μετά τις εκλογές και με το διαμορφωμένο τότε πολιτικό σκηνικό. «Το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν τις εκλογές έρχονται να αλλάξουν τους κανόνες τους παιχνιδιού είναι ανέντιμο, παραβιάζει κάθε κανόνα πολιτικού fair play και αποδεικνύει ότι για άλλη μια φορά εφαρμόζεται το δίκαιου το ισχυρού», είπε.

Αναφερόμενος στην αντίδραση των Οικολόγων, είπε ότι η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει την Κυριακή στη διευρυμένη της μορφή, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά οργανώσεων πολιτών, ιδιαίτερα του Κινήματος Ανεξάρτητων Ελευθέρων Πολιτών και της Κίνησης Δανειοληπτών «Ευνομία» για να ληφθούν αποφάσεις, έχοντας υπόψη και την απόφαση του ΑΚΕΛ.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στο ΑΚΕΛ,  είναι ότι είναι καλό να θυμηθούν τις δεσμεύσεις τους, τις ενυπόγραφες επιστολές των ηγετών τους προς το Κίνημα των Οικολόγων, να σεβαστούν την ιστορία τους ως αριστερά, να σεβαστούν το μακροχρόνιο συμφέρον που έχει η αριστερά από το να στηρίξει τη δημοκρατία και την πολυφωνία στη χώρα και βεβαίως αναλόγως να συμπεριφερθούν. Είναι δικαίωμά τους να πάρουν την απόφαση που θέλουν να πάρουν, αλλά αυτή θα έχει επιπτώσεις και στους ίδιους», είπε ο Γιώργος Περδίκης.

Και για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, ο πρόεδρος των Οικολόγων είπε ότι η απόφαση έπρεπε να παρθεί μετά τις εκλογές, εξηγώντας ότι «όπως παίρνεται η απόφαση επηρεάζει και τους κανόνες του εκλογικού αγώνα, διότι η απόφαση που πήραν τα δύο μεγάλα κόμματα αφορά και την εκλογική χορηγία».

«Για εμάς ισχύει το ου περί χρημάτων ποιούμε τον αγώνα» είπε, προσθέτοντας ότι οι Οικολόγοι θα δώσουν τον αγώνα με όσα οικονομικά μέσα έχουν στη διάθεσή τους και «χωρίς να προσφύγουμε σε καμία Focus για να έχουμε γκρίζες ή ύποπτες χρηματοδοτήσεις όπως έκαναν άλλοι σε άλλες περιπτώσεις».