Κάτω από τη βαριά σκιά της φίμωσης ανοίγουν αύριο οι κάλπες στην Τουρκία

Κάτω από τη βαριά σκιά  της τρομοκράτησης  και της φιμωσης του Τύπου καθως και των τελευταίων αιματηρών γεγονότων ανοίγουν αύριο οι κάλπες στην Τουρκία με το κόμμα του Ερτογάν να μην κατορθώνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να κερδίζει αυτονομία και η χώρα να εισέρχεται σε νέα περίοδο αστάθειας. Σήμερα τελευταία μέρα πριν από τις εκλογές στην Τουρκία  και στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα απαγορεύονται οι πολιτικές συζητήσεις ή οι συνεντεύξεις πολιτικών. Απαγορεύονται επίσης οι πολιτικές διαφημίσεις, όχι όμως και οι μεταδόσεις κομματικών συγκεντρώσεων.

epa03453382 Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan gives a press conference after meeting for talks with German ChancellorMerkel at the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 31 October 2012. The main focus of the meeting wa sth ecivil war in Syria and the situation of the Syrian refugees. EPA/TIM BRAKEMEIR

Με βάση το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών οι προεκλογικές συγκεντρώσεις επιτρέπονται και σήμερα Σάββατο μέχρι τις 18.00 επιτρέπεται επίσης και η αναμετάδοσή τους.

Πάντως η ένταση είναι μεγάλη καθώς πρόκειται για τις πιο κρίσιμες εκλογές της τελευταίας δεκαετίας στις οποίες θα καθοριστεί αν η χώρα θα πάει σε κυβέρνηση συνασπισμού έπειτα από 12 χρόνια εξουσίας του ΑΚΡ. Χθες το βράδυ πληροφορία της αστυνομίας ανέφερε ότι επίκειτο επίθεση κατά της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Τζουμχουριέτ. Μεταφέρθηκαν αμέσως αστυνομικά ΤΟΜΑ και έκλεισαν τον δρόμο μπροστά από την εφημερίδα μέχρι το πρωί.

Η τελευταία ανάλυση λέει ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί σε 26 επαρχίες της Τουρκίας στις οποίες στις εκλογές της 7ης Ιουνίου τα κόμματα έχασαν ή κέρδισαν την έδρα τους με ελάχιστη διαφορά ψήφων. Έδρες χάθηκαν ή κερδήθηκαν την τελευταία στιγμή για 300 ψήφους έως 5 χιλιάδες 700 ψήφους, δηλαδή με ποσοστό 0,39% έως και 3%. Πρόκειται για περιφέρειες που αφορούν 70 βουλευτές και εκεί θα γίνει ο μεγάλος πόλεμος για την έδρα μεταξύ των κομμάτων. Στις περιοχές Γκιουμόσχανε, Γκιρεσούν, Μπαϊμπούρτ, Σαμψούντα, Τσάνκιρι, Αμάσια θα γίνει μεγάλη μάχη μεταξύ του ΑΚΡ και του ακροδεξιού ΜΗΡ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι έκτακτα. Η αστυνομία έχει δημιουργήσει ειδικά κέντρα από όπου θα παρακολουθεί σε όλη τη χώρα την εκλογική διαδικασία και θα επεμβαίνει αμέσως σε περίπτωση επεισοδίων.

Σε ολόκληρη τη χώρα θα αναλάβουν καθήκοντα 385 χιλιάδες αστυνομικοί. Στην Κωνσταντινούπολη θα υπάρχουν 37 χιλιάδες, στην Άγκυρα 12 χιλιάδες, στη Σμύρνη εννέα χιλιάδες και αν χρειαστεί θα σταλούν ενισχύσεις.

Η στρατοχωροφυλακή λαμβάνει μέτρα στις επικίνδυνες περιοχές νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ζει ο κουρδικός πληθυσμός ενώ στρατιωτικές μονάδες θα είναι έτοιμες για επέμβαση ανά πάσα στιγμή.