Χ.Γεωργιάδης: «Εξαλείψαμε το έλλειμμα… σε ένα χρόνο»

Η πραγματική οικονομία στην Κύπρο ανακάμπτει, κόντρα στην πεποίθηση ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Η οικονομία της Κύπρου συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως την υψηλή ανεργία και τα ψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά ήδη βρίσκεται στο δρόμο να καταστεί πιο ανταγωνιστική με βιώσιμα δημόσια οικονομικά, ένα πιο υγιές τραπεζικό τομέα και ακολουθεί πορεία βιώσιμης ανάπτυξης», είπε ο κ. Γεωργιάδης σε ομιλία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ της Λεμεσού.

Ìå ôçí ðáñïõóßáóç áðü ôïí Õðïõñãü Ïéêïíïìéêþí ×Üñç ÃåùñãéÜäç, Üñ÷éóå óÞìåñá åíþðéïí ôçò ÊïéíïâïõëåõôéêÞò ÅðéôñïðÞò Ïéêïíïìéêþí ç óõæÞôçóç ãéá ôïí êñáôéêü ðñïûðïëïãéóìü ôïõ 2016, ôïõ ôåëåõôáßïõ ðñïûðïëïãéóìïý ðïõ êáôáñôßæåôáé õðü ôï ôñéåôÝò ðñüãñáììá ïéêïíïìéêÞò ðñïóáñìïãÞò, Ëåõêùóßá 15 Ïêôùâñßïõ 2015.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Τόνισε όμως ότι για συμβεί αυτό, για να είναι η ανάπτυξη βιώσιμη τόσο στη Κύπρο όσο και στην ΕΕ, «επιβάλλεται η προσπάθεια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα απελευθερώσουν τις αγορές και θα προσφέρει ζωτικό χώρο στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας να μην χάσει τη δυναμική της».

Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις αποφάσεις πολιτικής που λήφθηκαν προκειμένου η Κύπρος να εξέλθει από την άνευ προηγουμένου κρίση στην οποία βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως είπε, «βάλαμε μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες, τερματίσαμε τις προσλήψεις, παγώσαμε τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, θεσπίστηκαν κριτήρια επιλεξιμότητας για τις κοινωνικές δαπάνες, βρέθηκαν εξοικονομήσεις από διάφορες κατηγορίες εξόδων και έκλεισαν δημόσιοι οργανισμοί που έκλεισαν τον κύκλο τους».

«Και εξαλείψαμε το έλλειμμα ουσιαστικά σε ένα χρόνο», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «το μόνο πράγμα που δεν κάναμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν να αυξήσουμε τους φόρους», προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση αντέστρεψε την πολιτική της φορολόγησης για χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών.

«Κατ’ ακρίβεια καταφέραμε βαθμηδόν και προσεκτικά αρχίσαμε να προσφέρουμε φορολογικά κίνητρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτό, μαζί με την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επανέφερε τις συνθήκες σταθερότητας και εμπιστοσύνης.

«Και κόντρα στη θέση ότι η σφικτή δημοσιονομική πολιτική πάντα οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, η πραγματική οικονομία ανακάμπτει», είπε επισημαίνοντας ότι από φέτος αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης που θα φτάνει το 1,5% με ακόμη πιο θετικό ορίζοντα τα επόμενα χρόνια.

Πώς αφέθηκε να ξεσπάσει η κρίση στην Ευρωζώνη

Παράλληλα, λέγοντας ότι τα κράτη δεν πρέπει να αποποιούνται της ευθύνης για εκτροχιασμό των οικονομιών τους, ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε «πώς αφέθηκε να συμβεί αυτό στην Ευρωζώνη;»

«Δεν υπήρχαν σημάδια, δεν υπήρχαν ενδείξεις;», διερωτήθηκε ο ΥΠΟΙΚ, για να προσθέσει ότι μπορεί μια μικρή οικονομία όπως της Κύπρου να πέρασε απαρατήρητη, αλλά υπήρξαν και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης που αντιμετώπισαν παραπλήσια προβλήματα.

Αναφέρθηκε στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που στοίχισε το 25% του κυπριακού ΑΕΠ, αλλά και στην έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ προς το τραπεζικό σύστημα που κορυφώθηκε στο δύο τρία του κυπριακού ΑΕΠ.

«Είμαι σίγουρος ότι το πρόσεξαν αλλά η αντίδραση ήταν εμφανώς ανεπαρκής και καθυστερημένη χωρίς όμως αυτό να μας απαλλάσσει από την κύρια ευθύνη», είπε και πρόσθεσε: «Κατ’ ακρίβεια η ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση γενικότερα ήταν ατελής, σταδιακή και καθυστερημένη».
Όπως είπε, η ευρωπαϊκή αντίδραση δεν απέτρεψε την κρίση, αλλά προέκυψε απ` αυτήν.

Σημείωσε όμως ότι οι βελτιώσεις στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης είναι σημαντικές, αλλά διερωτήθηκε κατά πόσον θα εντοπιζόταν έγκαιρα το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, αν οι εξουσίες της Eurostat ενισχύονταν νωρίτερα, επιτρέποντάς της να εξετάζει τους λογαριασμούς των κρατών – μελών.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ακόμη ότι οι φούσκες των ακινήτων στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Κύπρο θα μπορούσαν να εντοπιστούν νωρίτερα αν το Ευρωπαϊκό Συστημικό Συμβούλιο (ΕΚΤ) υπήρχε και παρείχε συστάσεις για συντονισμένη δράση, ενώ αν υπήρχε η Τραπεζική Ένωση θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν νωρίτερα τα προβλήματα σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ιρλανδία και την Κύπρο.

«Μπορεί να λεχθεί ότι τα κρίσιμα βήματα στη μακρά διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης λήφθηκαν υπό παρόμοιες καταστάσεις. Οι βάσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης κατασκευάζονται σε δύσκολους καιρούς. Η ΕΕ, φαίνεται, βελτιώνεται από την μια κρίση μέχρι την επόμενη», κατέληξε.