Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί πρόταση ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 5%

 

Στο ίδιο έργο θεατές ακόμα μια φορά λίγους μόνο μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αφού διέρρεε επιλεκτικάπειν μέρες , σε φίλα προσκείμενα Μ.Μ.Ε  τις προθέσεις του κόμματος του γι αύξηση του εκλογικού μέτρου τελικά σήμερα το ανακοίνωσε και επίσημα προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από όλα σχεδόν τα κόμματα .kalpi3-300x199

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση εκπροσώπου του ΔΗΣΥ :

«Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει αποφασίσει να καταθέσει στις επόμενες μέρες, πρόταση νόμου για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 5%.

Μετά την μη κατάληξη της συζήτησης που έγινε, με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συναγερμού, για μια πρόταση πακέτο, που αφορούσε:
την εισαγωγή βουλευτών επικρατείας
την οριζόντια ψηφοφορία,
την αύξηση του εκλογικού μέτρου και
την ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών και δημαρχιακών εκλογών.

Το εκλογικό μέτρο του 1.8% είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Οι πλείστες χώρες, 20 από τις 28 χώρες της Ε.Ε. έχουν εκλογικό μέτρο σε εκλογικές εθνικών κοινοβουλίων της τάξεως το 4 και του 5% ή και περισσότερο, όπως η Μάλτα. Στην Αγγλία ο νικητής των εκλογών είναι ο απόλυτος άρχοντας, ενώ σε Ελλάδα και Ισπανία το μέτρο ανέρχεται στο 3%.

Η αύξηση του εκλογικού μέτρου θα βοηθήσει στην ουσιαστικότερη παραγωγή πολιτικής και στην μείωση των φαινομένων των αδιέξοδων συζητήσεων που βλέπουμε σήμερα.

Αν οι Ευρωεκλογές του 2014 ήταν βουλευτικές, θα είχαμε σήμερα μια επτακομματική βουλή με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.»

Οπως αναφέρεται στη δήλωση «δεν υπάρχει συμφωνία με οποιοδήποτε κόμμα. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα καταθέσει την πρόταση με την παράκληση να συζητηθεί στο συντομότερο δυνατόν, να ακουστούν οι απόψεις όλων των κομμάτων και να ψηφίσουν, είτε υπέρ της πρότασης νόμου, είτε κατά.

Είναι ένα θέμα που συζητείται εδώ και είκοσι χρόνια, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε κατάληξη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΣ: «Η ΒΙΑΣΥΝΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ»

Το ΔΗΚΟ δεν άλλαξε θέση

Ο προεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος  δήλωσε πως η θεση του κόμματος του παραμένει η  ίδια . «Διατηρούμε, είπε ,  τις πάγιες θέσεις και επιφυλάξεις μας σε σχέση με την αύξηση του εκλογικού μέτρου».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε σχετικά με πληροφορίες για πρόθεση υποβολής πρότασης από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου.

Ξεκαθάρισε ότι «καμία απολύτως συμφωνία δεν υπάρχει με το ΔΗΚΟ για την αύξηση του εκλογικού μέτρου» ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιες συζητήσεις και τέτοια νομοσχέδια δεν μπορούν να κατατίθενται και να συζητούνται, πόσω μάλλον να ψηφίζονται, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Για “μαγειρέματα” για αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάνει λόγο ο Μ. Σιζόπολος

Στο στραγγαλισμό κάθε διαφορετικής φωνής στο πολιτικό σκηνικό και την κατάργηση της πολυφωνίας, με την εξαφάνιση των μικρότερων πολιτικών κομμάτων, αποσκοπούν τα “μαγειρέματα” για αλλαγή του εκλογικού νόμου, εφτά μήνες πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και η προσπάθεια για διαφοροποίηση του τρόπου κατανομής της κρατικής χορηγίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με την ΠΑΣΥΚΙ, ο κ. Σιζόπουλος είπε: “Τα μαγειρέματα για αλλαγή του εκλογικού νόμου, εφτά μήνες πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και η προσπάθεια για διαφοροποίηση του τρόπου κατανομής της κρατικής χορηγίας, ένα και μόνο σκοπό έχει: το στραγγαλισμό κάθε διαφορετικής φωνής στο πολιτικό σκηνικό και την κατάργηση της πολυφωνίας με την εξαφάνιση των μικρότερων πολιτικών κομμάτων”.

Όπως είπε “τα όσα στο παρασκήνιο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συμφωνούν, επιχειρούν σήμερα να τους δώσουν μανδύα νομιμοποίησης, με τρόπο εκβιαστικό και πολιτικά μη ηθικό”, προσθέτοντας ότι “παρά το ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν μας επηρεάζει και δεν μας ανησυχεί, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μαγειρέματα του εκλογικού νόμου α λα καρτ”.Υπενθυμίσε, “ότι και στο παρελθόν επιχειρήθηκε η εισαγωγή παρόμοιων εκλογικών συστημάτων. Η ΕΔΕΚ δεν θα συναινέσει σε αυτή τη δημοκρατική εκτροπή”.

Πολιτική ανηθικότητα λεει ο Περδίκης

“Πολιτική ανηθικότητα και πολιτική αλητεία”, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, να τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού μέτρου έξι μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές.“Είμαστε εναντίον  της εισήγησης του κ. Αβέρωφ καθώς παραβιάζει ένα τεχνικό κανόνα που είχαν σεβαστεί όλα τα κόμματα και όλες οι Κυβερνήσεις που είναι λίγους μήνες πριν τις εκλογές δεν αλλάζει το εκλογικό μέτρο”, είπε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι “με αυτή του την κίνηση ο κ. Αβέρωφ ανατρέπει ακόμη και τα ψήγματα ηθικών κανόνων που έχουν απομείνει στο πολιτικό παιχνίδι”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι αν επιμένει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ “θα συζητήσουμε την εισήγηση του στην Επιτροπή Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι “έχουμε και εμείς την απαίτηση όπως θα συζητά αυτή την πρόταση νόμου η Επιτροπή Εσωτερικών, θα πρέπει να συζητά και τη δική μας πρόταση νόμου για οριζόντια ψηφοφορία η οποία χρονολογείται εδώ και δύο χρόνια στην Επιτροπή και να πάν μαζί στην Ολομέλεια οι δύο προτάσεις”.

“Αντί να συζητούμε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες συζητούμε τα τερτίπια των πολιτικών και τα κόλπα των πολιτικών μεταξύ τους για το ποιος θα κατεβάσει το σώβρακο του άλλου”, ανέφερε.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί δεν συζητήθηκε το θέμα του εκλογικού νόμου “πέντε ολόκληρα χρόνια και περιμέναμε έξι μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές να βάλουμε πρόταση νόμου”.

Πρόσθεσε ότι “προφανώς ο κ. Αβέρωφ επιχειρεί να αλλάξει η ατζέντα της πολιτικής και αντί να συζητούμε για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, για τις φορολογίες που μπαίνουν ενώ δεν θα έπρεπε να μπαίνουν, αντί να συζητούμε για τις αποκρατικοποιήσεις/ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για τις τράπεζες που κρέμονται σε μια κλωστή, για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, συζητεί η Βουλή τους τελευταίους έξι μήνες για το εκλογικό μέτρο”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι είναι άγνωστες για τα πολιτικά ήθη της χώρας, πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, μόλις έξι μήνες πριν τις εκλογές να μπαίνουν τόσο ρηξικέλευθες προτάσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου”.

Εξάλλου, σε σχέση με την ακύρωση του εντάλματος σύλληψης του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για υπόθεση που αφορά το Ταμείο Προνοίας των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Περδίκης είπε ότι είναι καλά ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης να δέχονταν μια νομοθεσία που να αφορούσε και τα φτωχαδάκια και όχι μόνο τους Υπουργούς όταν έχουμε εντάλματα, προσθέτοντας ότι για ακόμη μια φορά βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Η Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών με δήλωση εκπροσώπου της αναφέρει πως « Παρότι η αύξηση του Εκλογικού μέτρου και  δεν μας επηρεάζει αλλά τουναντίον μας ευνοεί, εντούτοις για λόγους αρχής θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και προκλητικό γιατί ουσιαστικά οδηγεί σε ακρωτηριασμό της δημοκρατίας και σε κατάργηση ή περιορισμό του πλουραλισμού Αυτό που χρειάζεται η κοινωνία, είπε  είναι περισσότερη δημοκρατία και  διαφάνεια. Να δώσουμε πραγματική εξουσία και ρόλο στους πολίτες επιτρέποντας τους να ανακαλούν.  Να εφαρμόζουμε την Οριζόντια ψηφοφορία, χωρίς αύξηση του αριθμού των Βουλευτών. Να επιτρέψουμε στο λαό με δημοψηφίσματα να αποφασίζει για τα πολύ σοβαρά ζητήματα που τον απασχολούν.

Περαιτέρω η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει πως: « Μας προκαλεί ανησυχία  το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζητά κατάργηση μίας δημοκρατικής κατάκτησης χωρίς να λέει στους πολίτες το λόγο και τα οφέλη που θα προκύψουν αν αυξηθεί το εκλογικό μέτρο. Θα έχουμε πολιτική σταθερότητα που σήμερα δεν έχουμε; Αφήνουν να διαρρεύσει ότι έτσι τάχατες θα αφήσουν το ΕΛΑΜ εκτός Βουλής. Είτε ψεύδονται είτε πλανώνται πλάνην οικτρά. Τα ρατσιστικά ή σοβινιστικά ή άλλα ακραία κινήματα δεν δημιουργούνται ούτε αναπτύσσονται λόγω ενός εκλογικού μέτρου. Έχουν τις ρίζες τους στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και ανεργία, στα δημοκρατικά ελλείμματα του πολιτικού συστήματος, στην ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού κλπ. Αυτά πρέπει να θεραπεύουμε και όχι να ηρωοποιήσουμε τέτοια κινήματα επιτρέποντας τους να παρουσιάζονται ότι βρίσκονται υπό διωγμό. Οι αποκλεισμοί δημιουργούν δυναμική υπέρ του αποκλεισμένου» .

Τέλος  αναφέρει πως «αυτοί που επιδιώκουν αλλαγή του εκλογικού μέτρου τίποτε από όλα αυτά δεν θέλουν να διορθώσουν. Δεν θέλουν μια δημοκρατική μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό. Θέλουν απλά με τεχνάσματα να διατηρήσουν τις καρέκλες και την εξουσία τους.»

ΕΥΡΩΚΟ

Ο πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΥΡΩΚΟ, Ανδρέας Τελεβάντος, σχολιάζοντας την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ανέφερε:
«Η βιασύνη που υπάρχει για να αλλάξει άρον άρον ο εκλογικός νόμος, φανερώνει τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από αυτή την πρόθεση.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα είναι εναντίον της αλλαγής του εκλογικού νόμου, γιατί αν αυξηθεί το εκλογικό μέτρο θα οδηγηθούμε σε ολιγαρχική βουλή, θα συρρικνωθεί η αντιπροσωπευτική μας δημοκρατία και θα ενισχυθεί ο δικομματισμός και ο διπολισμός.
Διαχρονικά υπήρχε μια αποδεκτή πρακτική να μην αλλάζει το εκλογικό σύστημα τόσο κοντά στις εκλογές.
Γίνεται προσπάθεια να τερματιστεί αυτή η ασφαλιστική δικλίδα και να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο.
Συγκεκριμένα, αν η πλειοψηφία των μεγάλων κομμάτων της βουλής αλλάξει παραμονές των εκλογών τον εκλογικό νόμο, τότε και στο μέλλον αυτοί που θα πλειοψηφούν στη βουλή θα βρίσκουν προηγούμενο για να αλλάζουν το εκλογικό σύστημα λίγο πριν από τις εκλογές όπως τους συμφέρει εκλογικά.
Η όποια αλλαγή του εκλογικού μέτρου θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της Δημοκρατίας και θα φιμώσει χρήσιμες φωνές που υπάρχουν σήμερα και θα μείνουν εκτός βουλής ισχυρές τάσεις της κοινωνίας.», κατέληξε ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΥΡΩΚΟ.