Υπο την ευθύνη των Βρ.Βάσεων οι 120 πρόσφυγες που έφτασαν με βάρκες στο Ακρωτήρι

Υπό την ευθύνη των αρχών  των Βρετανικών Βάσεων θα βρίσκεται το θέμα με τους 120 περίπου πρόσφυγες που έφτασαν το πρωί με δυο πλοιάρια στις ακτές του Ακρωτηρίου και οι οποίοι φιλοξενούνται επί του παρόντος από τις Βρετανικές Βάσεις.Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Αριθμός σκαφών με μετανάστες έφθασε στην ακτή της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των ΒΒ Kristian Gray δήλωσε νωρίτερα  πως μέχρι στιγμής ο ίδιος δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ποια χώρα ξεκίνησαν το ταξίδι τους οι μετανάστες, διαβεβαίωσε ωστόσο πως έχουν όλοι εξεταστεί και είναι καλά στην υγεία τους.

Είπε ακόμη πως δεν είναι σε θέση να αναφέρει τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το χειρισμό του θέματος, προσθέτοντας ότι οι αρχές των Βάσεων βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο κ. Gray είπε πως για τέτοια περιστατικά υπάρχει σχετική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία επικαλείται το αρμόδιο Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Συγκεκριμένα, είπε ο εκπρόσωπος των Βάσεων, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «έχουμε μια συμφωνία με τη Δημοκρατία της Κύπρου το 2013 για να διασφαλίσουμε ότι οι κυπριακές αρχές θα λάμβαναν την ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις».

Εξάλλου, ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βρετανικές Βάσεις αναφέρει πως βασική προτεραιότητα τους αυτή τη στιγμή είναι η διασφάλιση ότι όλοι οι μετανάστες είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους, χωρίς ωστόσο να δίνονται επιπρόσθετες πληροφορίες.

Στο μεταξύ εκτενή κάλυψη έδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για την  άφιξη των  προσφύγων από τη Συρία στην ακτή της περιοχής της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι.

Οι Βρετανοί κάνουν λόγο για το πρώτο περιστατικό στην προσφυγική κρίση που απασχολεί την Ευρώπη κατά το οποίο πρόσφυγες καταφθάνουν σε έδαφος υπό βρετανική κυριαρχία. Σημειώνουν ότι δεν είναι σαφές τι μπορεί να σηματοδοτήσει αυτό για την υποχρέωση της Βρετανίας να εξετάσει πιθανές αιτήσεις ασύλου από ανθρώπους που έχουν επιχειρήσει το απεγνωσμένο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC μετέδωσε ότι ο βρετανικές αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν το νομικό καθεστώς των συγκεκριμένων προσφύγων και κατά πόσο έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου στη Βρετανία.

Παρομοίως οι Times αναφέρουν ότι ενώ «υπάρχει εδώ και χρόνια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου ώστε πρόσφυγες που καταφθάνουν στη βάση να παραδίδονται στις κυπριακές αρχές», το Υπουργείο Εσωτερικών στο Λονδίνο «ψάχνει να διαπιστώσει με σαφήνεια» τους όρους της συμφωνίας.

Η τελευταία φορά που παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε στο έδαφος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο ήταν το 1998. Τότε Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ είχαν φτάσει στο Ακρωτήρι.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, όπως αναφέρει το BBC, δεν έχουν δει τις αιτήσεις του για άσυλο να εγκρίνεται από τις βρετανικές αρχές. Έκτοτε ζουν σε πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός των ορίων της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας.

Σημειώνεται ότι η άφιξη των προσφύγων δεν επηρέασε τη στρατιωτική λειτουργία της βάσης, η οποία αποτελεί ορμητήριο για τις βρετανικές αεροπορικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado απογειώθηκαν συνοδευόμενα από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων.