Διαμελισμό και ξήλωμα της ΑΗΚ καταγγέλλει το ΑΚΕΛ

 

Για διαμελισμό και ξήλωμα της ΑΗΚ καταγγέλλει την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ το οποίο και επισημαίνει πως τα κόμματα σήμερα, ενημερώθηκαν  για την ενδιάμεση έκθεση της μελέτης που διεξάγει η Ελληνοϊσπανική Κοινοπραξία Συμβούλων ‘EXERGIA – MRC’ για την ΑΗΚ, η οποία  είχε σταλεί χθες το απόγευμα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία  της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα,ανέφερε:5df19d77428573cd1b2ef0af1ca756bf_L

«Το πιο σημαντικό που μπορεί κάποιος να σχολιάσει για την μελέτη είναι ότι το πνεύμα όλης της μελέτης βασίζεται σε ένα βασικό αξίωμα, την ύπαρξη μιας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού η οποία θα έχει ευεργετικές συνέπειες σε όλα, στις επενδύσεις, σε νέα υποδομή, σε νέα καύσιμα, στην ασφάλεια εφοδιασμού, σε πιο φθηνό ρεύμα κτλ.

Οι μελετητές όμως, σε κανένα σημείο της μελέτης τους δεν σχολιάζουν τις πιθανότητες επίτευξης μιας πραγματικά ανταγωνιστικής αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής πραγματικότητας. Με άλλα λόγια, ξεκινούν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να καταλήξουν στο επιθυμητό για την Κυβέρνηση αποτέλεσμα , που δεν είναι άλλο από το διαμελισμό, το ξήλωμα και στη συνέχεια ξεπούλημα της ΑΗΚ.
Αυτό είναι ξεκάθαρο, αφού κάποια σενάρια της προκαταρκτικής μελέτης μιλούν για νομικό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε 2 εταιρείες, είτε κάτω από τον έλεγχο του Κράτους, είτε σε χέρια ιδιωτών με μερική αποκρατικοποίηση.

Με τόσες εκκρεμότητες όπως η ενδιάμεση λύση, η εισαγωγή Φυσικού Αερίου, η ηλεκτρική διασύνδεση με το Ισραήλ, η προσαρμογή της ΑΗΚ στα νέα δεδομένα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, διερωτόμαστε γιατί η Κυβέρνηση βιάζεται να λάβει τελεσίδικες αποφάσεις για την ΑΗΚ, οι οποίες στο μέλλον μπορεί να είναι αχρείαστες και οι οποίες θα έχουν σημαντικές αρνητικές οικονομικές και εθνικές επιπτώσεις.

Αυτό που ως ΑΚΕΛ, για ακόμα μια φορά διαπιστώνουμε, είναι ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα ενός κερδοφόρου ημικρατικού οργανισμού, περιουσία του κυπριακού λαού, όπως η ΑΗΚ, η οποία παίζει σημαντικό ρολό στην οικονομία και στην Εθνική Ασφάλεια του τόπου, στα ιδιωτικά συμφέροντα, ακολουθώντας μια διαδικασία η οποία τελικά θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για να θησαυρίσουν κάποιοι. Η μελέτη αυτή, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι είναι καθοδηγούμενη και οδηγεί σε τετελεσμένα που υλοποιούν τους ιδεοληπτικούς στόχους της Κυβέρνησης για κατακερματισμό και διάλυση της ΑΗΚ.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τη μελέτη αυτή και επιτέλους να αφήσει την ΑΗΚ να εφαρμόσει το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της κάτω από τις οδηγίες της ΡΑΕΚ, παραμένοντας ως ένας οργανισμός δημοσίου δικαίου, καθετοποιημένος, σωστά λειτουργικά και λογιστικά διαχωρισμένος, αυστηρά ρυθμιζόμενος, με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού και την όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι να παραδοθεί σε ιδιωτικά μονοπώλια.»

Τέλος, κάλεσε  το Υπουργείο Ενέργειας, να ερευνήσει άμεσα τις πολύ σοβαρές καταγγελίες των συντεχνιών της ΑΗΚ, για τη σχέση που έχει ένας εκ των μελετητών με εταιρεία που έχει υποβάλει προσφορά για την ενδιάμεση λύση προμήθειας Φυσικού Αερίου.

Για την αύξηση  του   ΦΠΑ στο υγραέριο:

Στις 2/10/2015, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε ότι πλέον μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 5%, θα επιβάλλεται μόνο στην παράδοση υγραερίου σε κυλίνδρους και όχι στην όποια παράδοση υγραερίου, απόφαση η οποία δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα και πλήττει βασικά τις μικρές επιχειρήσεις και τους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι χρησιμοποιούν υγραέριο όχι σε κυλίνδρους αλλά με το γέμισμα των αποθηκευτικών χώρων (ντεπόζιτα) που έχουν με υγραέριο σε χύμα μορφή, για τη θέρμανση των υποστατικών ή κατοικιών τους ή για επαγγελματικούς λόγους, επειδή είναι πολύ πιο φθηνό και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο.

Ο τετραπλασιασμός του ΦΠΑ στο υγραέριο, έγινε την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι δεν έχουν επιβάλει καμία αύξηση σε οποιαδήποτε φορολογία, την ίδια ώρα που ισχυρίζονται ότι νοιάζονται για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σήμερα πληροφορηθήκαμε από τον Έφορο Φορολογίας ότι πρόκειται για παρεξήγηση και παρερμηνεία και η αύξηση αφορά μόνο την υγραεριοκίνηση και όχι την προμήθεια υγραερίου σε μορφή χύμα και ότι άμεσα θα εκδοθεί σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος.

Ως ΑΚΕΛ διερωτόμαστε γιατί ενώ οι αντιδράσεις κομμάτων, συντεχνιών και Καταναλωτών ήταν έντονες και άμεσες, έπρεπε να περάσουν 18 μέρες για να αναγνωρίσει το Υπουργείο το λάθος του, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να πουλούν υγραέριο σε μορφή χύμα με ΦΠΑ 19% και η αύξηση αυτή να φορτωθεί στους καταναλωτές. Θα επιστρέψει η Κυβέρνηση το επιπρόσθετο ποσό που έχει εισπραχθεί, όπως δήλωσε σήμερα ο Έφορος Φορολογίας; Εμείς θεωρούμε ότι δε πρόκειται για λάθος ή παρεξήγηση αλλά είτε για ηθελημένη απόφαση, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Εφόρου Φορολογίας, ημερ. 8/10/15 είτε τουλάχιστον για ανικανότητα, απόφαση την οποία λόγω της έντονης αντίδρασης, αναγκάστηκε το Υπουργείο να αλλάξει.»