«Συμφωνία το Μάρτιο ειδάλλως η Τουρκία θα κλείσει αυτό το κεφάλαιο » φέρεται να είπε ο Ερντογάν σε τούρκο δημοσιογράφο

“Το Μάρτιο είτε θα υπογραφεί συμφωνία και θα πάει σε δημοψηφίσματα είτε εάν η ε/κ πλευρά το απορρίψει, η υφιστάμενη κατάσταση θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα ως μια λύση”, αναφέρεται σε δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων “Χουριέτ” και της “Γενί Σαφάκ”, που αναδημοσιεύονται από τ/κ ΜΜΕ και προστίθεται ότι “και αυτό θα σημαίνει πως κανένα εμπόδιο δεν θα υπάρχει μπροστά από την Τουρκία στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων (με την ΕΕ)”.erdogan_katehomena660

Σύμφωνα με τη “Χουριέτ” αυτή ήταν η απάντηση διπλωματικής πηγής στο ερώτημα πώς θα ανοίξουν τα κεφάλαια της ΕΕ, που είναι κλειστά λόγω βέτο, εάν το βέτο της “ε/κ διοίκησης” – όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία – παραμένει. Η ίδια πηγή επεσήμανε τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να πείσει την ε/κ πλευρά για να ανοίξουν σύντομα τα κεφάλαια. Σύμφωνα με πληροφόρηση της “Χουριέτ”, στο επιχείρημα της Τουρκίας ότι σε περίπτωση που το Μάρτιο του 2016, οι Ε/κ απορρίψουν τη λύση στο νησί η παρούσα κατάσταση πρέπει να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ, η Μέρκελ απάντησε “έχετε δίκιο”.

Ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, αρθρογράφος στη “Γενί Σαφάκ”, έγραψε πως συνοδεύοντας τον Ταγίπ Ερντογάν στο ταξίδι του στη Ρωσία τον ρώτησε για τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε σε γενικές γραμμές: “Εάν μέχρι το Μάρτιο του 2016 ιδρυθεί η “συνεταιρική κυβέρνηση” ιδρύθηκε. Η Τουρκία το στηρίζει αυτό. Αλλά ήρθε ο Μάρτιος και δεν υπάρχει κατάληξη σε μια συμφωνία για το συνεταιρικό κράτος, η Τουρκία πλέον είναι αποφασισμένη να κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Στην διαπραγματεύσεις στην Κύπρο οι Ε/κ κόλλησαν στην ερώτηση : “υπήρχε ένα δικό μας κράτος. Αυτό θα το μοιραστούμε με τους Τούρκους;”. Ενώ οι Τούρκοι είναι υπέρ της λειτουργίας του δικαιώματος των εγγυήσεων. Ανησυχούν μήπως με τον χρόνο οι Ε/κ τους υποβιβάζουν σε μειονότητα. Εάν αυτά τα εμπόδια δεν μπορούν να ξεπεραστούν και εάν δεν μπορεί να δημιουργηθεί το συνεταιρικό κράτος, η Τουρκία είναι υπέρ του να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ειρήνης μεταξύ της ΤΔΒΚ και της ε/κ διοίκησης. Δεν βρίσκω να υπάρχει νόημα στο να παραταθεί άλλο αυτή η δουλειά”.

Από την άλλη προστίθεται, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε για ξαναζωντάνεμα των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας με την ΕΕ. Ξεκαθάρισε δε ότι άλλο θέμα η υποψηφιότητα προς ένταξη στην ΕΕ και άλλο οι Σύροι πρόσφυγες. Πρόσθεσε ότι έδειξαν στην ΕΕ ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα από την οποία μπορούν να επωφεληθούν “για να περάσουν το ποτάμι” (και μετά να την ξεχάσουν).