Μερική αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ προκρίνουν οι σύμβουλοι

Το διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο οντότητες και μερική αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ με το κράτος να έχει τον έλεγχο (πλειοψηφικό πακέτο μετοχών) προκρίνουν οι σύμβουλοι της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της μελέτης για την εξέταση και ανάλυση των πιθανών λύσεων για το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.lakkotrypis

ΡΑΕΚ και ΑΗΚ σημειώνουν ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην Αρχή για την υλοποίηση και την εφαρμογή του λογιστικού και λειτουργικού διαχωρισμού του οργανισμού, με την ΡΑΕΚ να σημειώνει ότι το μεταβατικό αυτό στάδιο πρέπει να είναι 3-4 χρόνια.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, οι σύμβουλοι της Κυβέρνησης, Exergia, από τα διάφορα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί, προκρίνουν το σενάριο που «αφορά το νομικό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο οντότητες, μία για τα δίκτυα και μία για την παραγωγή και προμήθεια».

«Ο μελετητής θεωρεί είναι ότι ένα σενάριο το οποίο θα ευνοήσει και την προσπάθεια της ΡΑΕΚ για εισαγωγή ενός ανταγωνιστικού μοντέλου στην αγορά ηλεκτρισμού, χωρίς να αποκλείει τη μερική αποκρατικοποίηση, αναφέρεται, ότι θα πρέπει ότι αυτές οι δύο οντότητες θα παραμείνουν στο έλεγχο του κράτους», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης.

«Επίσης προκρίνουν ότι αυτές οι οντότητες θα πρέπει να παραμένουν στο έλεγχο του κράτους, παρόλο που θέτουν θέμα ότι μπορεί να γίνει μερική αποκρατικοποίηση, αλλά πάντοτε υπό τον έλεγχο του κράτους», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ακόμη οι σύμβουλοι, θεωρούν ότι μια μερική αποκρατικοποίηση της παραγωγής και προμήθειας «μπορεί να γίνει μόνο αν λειτουργήσει ανταγωνιστική αγορά» και εξήγησε ότι ο «λόγος που έχουν φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα αφορά κυρίως το ότι έχει αρχίσει μια προσπάθεια από τη ΡΑΕΚ για το νέο μοντέλο ανταγωνιστικής αγοράς».

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι σύμβουλοι έλαβαν υπόψη έξι πυλώνες. Πρόκειται για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την ενεργειακή απόδοση, το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια, την ανάπτυξη των υποδομών, τα πιθανά έσοδα από αποκρατικοποίηση και τις υποχρεώσεις και την άσκηση της κοινωνικής ευθύνης της ΑΗΚ.

Στην ενδιάμεση έκθεση, όπως είπε, περιλαμβάνονται 12 βαθμολογημένα σενάρια από τα οποία τα έξι χαρακτηρίζονται ως προτιμητέα και διαβαθμίστηκαν με σειρά προτεραιότητας.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως στα σενάρια περιλαμβάνεται και η καθετοποίηση, όπως προκρίνουν και οι συντεχνίες. Σημείωσε δε πως στη συνεδρία στις 29 Οκτωβρίου θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τα ευρήματα της ενδιάμεσης έκθεσης, προσθέτοντας ότι η τελική έκθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Είπε δε ότι η ενδιάμεση έκθεση θα αποσταλεί στην Τρόικα στις 22 Οκτωβρίου. Αν δεν το «καταθέσουμε σημαίνει ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση με όλα τα συνεπακόλουθα».

Πάντως, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το Υπουργείο δεν μπήκε στη διαδικασία υλοποίησης των διάφορων σεναρίων, λέγοντας ότι αυτό βρίσκεται στις δράσεις των συμβούλων που εκκρεμούν.

Όπως ανέφερε εντός της Επιτροπής, εκκρεμούν ακόμη έξι δράσεις με βάση τους όρους εντολής των συμβούλων. «Θα συνεχίσουμε το διάλογο και θα καταλήξουμε στο βέλτιστο σενάριο για την Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε.
Ο Ανδρέας Πανόρκος, Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, υποστήριξε ότι τα σενάρια της μελέτης ήταν καθοδηγούμενα από το Υπουργείο, ενώ κατήγγειλε ότι ο μελετητής του Υπουργείου εξυπηρετεί εταιρεία που υπέβαλε προσφορά για την ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου.
Απαντώντας στον ισχυρισμό Πανόρκου ότι ο μελετητής εξυπηρετεί τα συμφέροντα εταιρείας που υπέβαλε προσφορά για το ενδιάμεσο φυσικό αέριο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «εάν υπάρχουν τεκμήρια τότε να κατατεθούν για να εξεταστούν”.

«Κάποιος που αφήνει υπονοούμενα, κάποιος θα πρέπει να απαντήσει ή να τα τεκμηριώσει», τόνισε.

Άλλαξε η πρόνοια του μνημονίου

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου διευκρίνισε ότι οι μελέτες δεν αποτελούν πολιτικές αποφάσεις, αλλά «εργαλεία που μαζί με τον κοινωνικό διάλογο θα δώσουν τροφή και υπόβαθρο για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων».
Επεσήμανε όμως ότι η ΑΗΚ από φορέας προς αποκρατικοποίηση, «μέσα από διάφορες παραστάσεις και προβληματισμούς τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Βουλής καταλήξαμε με αποδοχή από την Τρόικα να γίνει μελέτη για να δούμε πού πραγματικά μπορούμε να κινηθούμε ένεκα του μικρού και απομονωμένου συστήματος της Κύπρου».

«Η ενδιάμεση μελέτη προκρίνει, χωρίς να αποτελεί πολιτική απόφαση, διαχωρισμό της αρχής σε δύο οντότητες με κρατικό έλεγχο, εντελώς διαφορετικά από τη φιλοσοφία που ξεκινήσαμε με την υπογραφή του μνημονίου», είπε και διευκρίνισε ότι «τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν παζαρεύονται και δεν μπαίνουν σε καμιά μελέτη».

ΡΑΕΚ και ΑΗΚ: Να δοθεί χρόνος για υλοποίηση λογιστικού και λειτουργικού διαχωρισμού

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Όθωνας Θεοδούλου αφού αναφέρθηκε στα μέτρα εξυγίανσης που λήφθηκαν στην Αρχή τα τελευταία χρόνια (μείωση των διευθυντικών θέσεων, μείωση προσωπικού, εναλλαξιμότητα), επεσήμανε ότι ο οργανισμός κλήθηκε να υποστεί δραστικές αλλαγές.

«Το μεγάλο στοίχημα του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού που είχε τεθεί, που ουσιαστικά σημαίνει μια εκ βάθρων και εκ βαθέων αναδόμηση του οργανισμού έχει γίνει επί χάρτου και έχει εγκριθεί από την ΡΑΕΚ», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι για να γίνουν τα αναγκαία βήματα επί του εδάφους χρειαζόμαστε χρόνο.

Λέγοντας ότι οι αλλαγές αυτές δεν είναι συνηθισμένες, πρόσθεσε πως αναμένονται με την εκπόνηση του σχεδίου θα υπάρξουν ασάφειες, ενστάσεις και διαφωνίες, που θα πρέπει να διευκρινιστούν.

«Αυτά τα πράγματα θεωρούμε ότι χρειάζονται χρόνο», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλλικάς τόνισε ότι με το νομικό διαχωρισμό, στην παρουσία ανταγωνισμού η ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού είναι πιο αποδοτική και πιο οικονομική, για να σημειώσει ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα.

«Θεωρούμε ότι χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος η οποία θα διαρκέσει περίπου 3-4 χρόνια όπου κατά τη διάρκεια της περιόδου θα αναμένουμε την πλήρη εφαρμογή του λογιστικού και λειτουργικού διαχωρισμού της ΑΗΚ, η οποία αναμένουμε ότι θα ενθαρρύνει και τον ανταγωνισμό των δύο δραστηριοτήτων… κάτω από τον έλεγχο της ΡΑΕΚ όπου πιθανές αδυναμίες θα εντοπίζονται και θα επιλύονται πάντα προς όφελος του καταναλωτή», είπε.

Σημείωσε τέλος αναμένεται από τους Συμβούλους να συμπληρώσουν τις άλλες ενότητες, όπως πλήρη ανάλυση της κάθε επιλογής με ξεκάθαρο τρόπο υλοποίησης της κάθε μιας, πλήρη ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης της ΑΗΚ, αξιολόγηση της νομοθεσίας, αξιολόγηση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου και σύγκριση με παρόμοια ηλεκτρικά συστήματα.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος ανέφερε ότι το Υπουργείο «επέλεξε το δρόμο του αυταρχικού ιδιοκτήτη, που αποφασίζει τι να κάνει για την ΑΗΚ ερήμην της ΑΗΚ», προσθέτοντας πως οι εκπρόσωποι της ΑΗΚ «είναι μαριονέτες».

Υποστήριξε πως δεν υπάρχει διάλογος με τις συντεχνίες και ότι στη χθεσινή συνάντηση ο Υπουργός τους υπέδειξε «πού να μιλούμε και πού να σιωπούμε», κατά την έκφρασή του, ενώ προειδοποίησε ότι το Υπουργείο δεν τους εγκρίνει θέσεις Διευθυντών και ειδικότερα τη θέση του νέου Γενικού Διευθυντή. «Άφησαν τις υπηρεσίες ακέφαλες χωρίς στελέχωση και είναι θέμα χρόνου, πολύ σύντομα να διαλυθεί η ΑΗΚ», είπε.

Μετέφερε με επιφύλαξη, όπως είπε, καταγγελία ότι ο μελετητής που επέλεξε το Υπουργείο εξυπηρετεί τα συμφέροντα εταιρείας που υπέβαλε προσφορά στην ενδιάμεση λύση προμήθειας του φυσικού αερίου.

«Ο περιβόητος μελετητής ο οποίος μάζευε τα στοιχεία για να τα αξιοποιήσει για δικό του σκοπό, έχει ιστορικό προηγούμενου στη χώρα του, που ενώ κατείχε δημόσιο αξίωμα ως ανεξάρτητος στον τομέα της ενέργειας, ταυτίστηκε με ιδιωτικά συμφέροντα στον τόπο του και έκτοτε τα εξυπηρετεί. Ένας από αυτούς που εξυπηρετεί είναι από τους βασικούς αιτητές για προμήθεια στην ενδιάμεση λύση για το φυσικό αέριο. Ας το ψάξει το κράτος, αυτό το θεωρούμε το πιο σοβαρό», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα τόσο ενώπιον της Επιτροπής όσο και στις δηλώσεις του μίλησε για μελέτη με καθοδηγούμενα αποτελέσματα από το Υπουργείο.

“Με τόσες εκκρεμότητες όπως η ενδιάμεση λύση, η εισαγωγή Φυσικού Αερίου, η ηλεκτρική διασύνδεση με το Ισραήλ, η προσαρμογή της ΑΗΚ στα νέα δεδομένα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, διερωτόμαστε γιατί η Κυβέρνηση βιάζεται να λάβει τελεσίδικες αποφάσεις για την ΑΗΚ, οι οποίες στο μέλλον μπορεί να είναι αχρείαστες και οι οποίες θα έχουν σημαντικές αρνητικές οικονομικές και εθνικές επιπτώσεις”, δήλωσε.

“Αυτό που ως ΑΚΕΛ, για ακόμα μια φορά διαπιστώνουμε, είναι ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα ενός κερδοφόρου ημικρατικού οργανισμού, περιουσία του κυπριακού λαού, όπως η ΑΗΚ, η οποία παίζει σημαντικό ρολό στην οικονομία και στην Εθνική Ασφάλεια του τόπου, στα ιδιωτικά συμφέροντα, ακολουθώντας μια διαδικασία η οποία τελικά θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για να θησαυρίσουν κάποιοι”, πρόσθεσε και κάλεσε το Υπουργείο Ενέργειας, να ερευνήσει άμεσα τις πολύ σοβαρές καταγγελίες των συντεχνιών της ΑΗΚ.

Τέλος, και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης είπε ότι πρέπει, “όπως είπε και η ΡΑΕΚ, να αφεθεί το νέο μοντέλο οργάνωσης της ΑΗΚ με τον λογιστικό και νομικό διαχωρισμό να λειτουργήσει και μετά εκτιμώντας τα αποτελέσματα του νέου μοντέλου, να συζητηθεί κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για οποιαδήποτε δομική αλλαγή και μεταρρύθμιση. Μπορούμε να πείσουμε την Τρόικα να βγει εκτός μνημονίου η αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ και να αφεθεί να λειτουργήσει ο νομικός και λογιστικός διαχωρισμός της ΑΗΚ πριν συζητηθούν οποιαδήποτε άλλα σενάρια”.