Μεγάλες απώλειες του ISIL σε Ιράκ και Συρία

Eντυπωσιακές εξελίξεις στο συριακό και στο ιρακινό μέτωπο, όπου ως φαίνεται τα κυβερνητικά στρατεύματα και των δύο χωρών έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων με την βοήθεια της ρωσικής Αεροπορίας και των Ιρανών επιλέκτων Al-Quds, στον αγώνα κατά της μεγαλύτερης και πιο επικίνδυνης τρομοκρατικής οργάνωσης του πλανήτη, του ISIL.Iraqi-army

Oι ιρακινες δυνάμεις προελαύνουν σε τρια μέτωπα κατά του ISIL εκμηδενίζοντας θύλακες τρομοκρατών μέσα και έξω από το Baiji και πλησιάζουν προς το στρατηγικό Ramadi και στην Hawijah

Οι ιρακινές ΕΔ μαζί με Σιίτες πολιτοφύλακες εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση στο Baiji, 200 χλμ. βορείως της Βαγδάτης.

Η πόλη και τα διυλιστήρια της καταλήφθηκαν μετά από μια σαρωτική επίθεση των ισλαμιστών τον Ιούνιο του 2014.

Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του Baiji και των περιχώρων του.

“Απομένουν ακόμα μερικές γειτονιές όπως η Tamim δυτικά και η αγορά στο κέντρο” αναφέρει αξιωματικός της αστυνομίας.

“Υπάρχουν ακόμα μέλη του ISIS εκεί. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχου αναλάβει τον έλεγχο στην πόλη και αναζητούν βόμβες και παγιδευμένα σπίτια”

“Είναι η μεγαύτερη νίκη μας από τον Ιούνιο του 2014” αναφέρει Ιρακινός στρατηγός.

Από την στιγμή που ο ιρακινός Στρατός εξαπέλυσε την αντεπίθεσή του απελευθέρωσε όλες τις περιοχές νοτίως της Βαγδάτης, και άλλες βόρεια από την πρωτεύουσα όπως την πόλη Tikrit.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις τώρα άνοιξαν μέσω του Baiji την κύρια οδό που οδηγεί βόρεια στην Mosul, κόβωντας έτσι στα δύο τις ισλαμιστικές ομάδες που ελε΄γχουν αόμα την πόλη Hawijah, ανατολικά του ποταμού Tigris.

Αστυνομία και Στρατός υποστηρίχθηκαν από εκατοντάδες μέλη σουνιτικών φυλών στο Hashed al-Shaabi, όταν ξεκίνησε η επιχέιρηση περικύκλωσης του Hawijah.

Στρατηγός της Βαγδάτης αναφέρει ότι “η επιχείρηση άρχισε σε δύο περιοχές, μια δυτικά του Κιρκούκ γύρω από την Al-Fatha και μια νότια του Κιρκούκ κον΄τα στο κοίτασμα του Allas”

Στην Συρία ο συριακός Στρατός και συγκεκριμένα η 4η μηχανοκίνητη μεραρχία μαζί με Ιρανούς Αl-Quds και μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και σιίτες πολιτοφύλακες από το Ιράκ
Harakat Al-Nujaba εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στο δεσπόζων ύψωμα Tal SyriaTel κοντά στο αυτοκινητόδρομο Aleppo-Damascus International (M-5 Highway),στοχεύοντας στις αμυντικές οχυρές θέσεις της “Jabhat Al-Nusra”, του Free Syrian Army (FSA), και των Harakat Ahrar Al-Sham, και Liwaa Suqour Al-Sham.

Το Τal SyriaTel κατελήφθη ολοκληρωτικά.

Η σημασία του υψώματος έγκειται στο γεγονός ΄τι δεσπόζει πάνω από την πολυ σημαντική πόλη Khan Touman που βρίσκεται ανατολικά του αυτοκινητόδρομου Aleppo-Δαμασκού.

Συνεχίζοται οι σφοδρές συγκρούσεις με του μαχητές της Jabhat Al-Nusra και της Suqour Al-Sham ανάμεσα στις πόλεις της Abtayn και της Al-Shughaydilah. Εάν καταληφθεί η
Al-Shughaydilah, τότε θα είναι εντός βολής το προπύργιο των ισλαμιστών στο Al-Hadhir

Η βοήθεια της ρωσικής Αεροπορίας έχει υπάρξει μέχρι τώρα καταλυτική.