Tagesspiegel:«Ικέτιδα προς τον σουλτάνο Ερντογάν η Ε.Ε.»

Κυρίαρχο θέμα στα σχόλια του γερμανικού Τύπου σήμερα η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία.

images.watchit.gr

Σε χλιδάτους επίχρυσους θρόνους συζήτησαν το αλισβερίσι Μέρκελ και Ερντγάν

«Η Μέρκελ ζητά από τους Τούρκους κάτι το οποίο οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να καταφέρουν: να διασφαλίσουν τα σύνορά τους, καθιστώντας τα άτρητα για όσους θέλουν να τα διαπεράσουν. Με χρήματα, πολλά χρήματα, και πολιτικές παραχωρήσεις επιχειρείται να πειστεί ο πρόεδρος Ερντογάν να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις ή καλύτερα ικεσίες. Ο ίδιος όμως γνωρίζει ότι έχει τα καλύτερα χαρτιά δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές τις οποίες ο ίδιος προκάλεσε.

Οι όροι έχουν αντιστραφεί. Στο πρόσωπο της Μέρκελ η ΕΕ έρχεται λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ως ικέτης. Ο σύγχρονος σουλτάνος Ερντογάν, ο οποίος στη χώρα του φέρεται σαν τον χαλίφη από τις 1.001 νύχτες, μπορεί να ανταποκριθεί ή να απορρίψει το αίτημα», είναι το σχόλιο της Tagesspiegel.

«Οι λόγοι που οδήγησαν την Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία σίγουρα δεν είναι ο αληθινός ενθουσιασμός για τους πολιτικούς οικοδεσπότες της. Η επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη στην παρούσα φάση συνιστά περισσότερο απόδειξη του τυπικού πραγματισμού της. (…) Με δεδομένα τα 2,5 εκατομμύρια των προσφύγων στην Τουρκία, τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνον από κοινού με την κυβέρνηση στην Άγκυρα. Πόλεμος κατά των Κούρδων, καταπίεση της αντιπολίτευσης, περιορισμός της ελευθερίας της γνώμης και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων: δεν είναι ότι η Μέρκελ κάνει τα στραβά μάτια. Απλώς σταθμίζει τα πάντα. Και υπομένει ακόμη και τις απροκάλυπτες προσπάθειες εκβιασμού του Ερντογάν, ο οποίος συνέδεσε τη συνεργασία με την ΕΕ με αυστηρότατους όρους (…)», παρατηρεί η Neue Osnabrücker Zeitung, όπως αναμεταδίδει η DW.

Στην επίθεση που δέχθηκε το Σάββατο η υποψήφια και εκλεγμένη πλέον δήμαρχος της Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ, η οποία είχε προφανώς ξενοφοβικά κίνητρα, αναφέρεται η Tageszeitung κάνοντας λόγο για «επίθεση κατά της δημοκρατίας στη Γερμανία». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «μπορεί να ήταν ένας μεμονωμένος δράστης. Εντούτοις η πράξη του δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι η συνέπεια μιας εντεινόμενης και όλο και πιο αηδιαστικής υποδαύλισης ξενοφοβικού μίσους. Η κρεμάλα στην τελευταία διαδήλωση του Pegida φαντάζει σήμερα σαν προειδοποίηση. Τα όρια μεταξύ δεξιού λαϊκισμού και δεξιάς τρομοκρατίας είναι ιδιαίτερα ρευστά».