Υπερχρεωμένα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα -11 επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε τράπεζες που φτάνουν τα €808.830.190

Σε εκρηκτική κατάσταση βρίσκεται το μιντιακό πεδίο στην Ελλάδα καθότι μεγάλα συγκροτήματα των Μ.Μ.Ε
είναι υπερχρεωμένα  με τεράστια δάνεια  από τράπεζες. Ηδη έχουν απολύσει πάνω από το 40% των εργαζομένων που διέθεταν πριν από μια πενταετία και συνεχίζουν τις περικοπές αμοιβών, grafima_16που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν και το 50%.Τα μεγάλα ΜΜΕ και επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτά έχουν χρέη μόνο σε τράπεζες, μέσω δανείων, που ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ! Στα χέρια της Ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει ήδη αναλυτικός φάκελος με την «ακτινογραφία» των δανείων μιντιακών ομίλων και συνδεόμενων επιχειρήσεων και μάλιστα αναλυτικά: ανά μέσο, τράπεζα, ποια από αυτά βρίσκονται σε ρύθμιση, ποια είναι ενήμερα, ποια είναι σε καθυστέρηση και πάει λέγοντας.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικά  στοιχεία που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», 11 μιντιακές επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank) που φτάνουν συνολικά τα 808.830.190 ευρώ!

Σύμφωνα με την εφημερίδα …« Από αυτά, σε καθυστέρηση ή προσωρινή καθυστέρηση (μέχρι τη στιγμή προφανώς που παραδόθηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία) βρίσκονται σχεδόν 39 εκατ. ευρώ και σε ρύθμιση άλλα περίπου 118 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αναφέρονται ως ενήμερα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τις εξασφαλίσεις (αν και εφόσον υπήρξαν) με τις οποίες δόθηκαν αυτά τα υπέρογκα δάνεια.

Τα περισσότερα δάνεια σε ΜΜΕ έχει δώσει η Εθνική Τράπεζα (356.911.129 ευρώ) και ακολουθεί η Alpha Bank (246.502.075 ευρώ).

Από τους μιντιακούς ομίλους, ο πλέον υπερδανεισμένος είναι ο ΔΟΛ ( Ομιλος Λαμπράκη -ιδιοκτησίας Σταύρου Ψυχάρη), που συνολικά οφείλει και στα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα περισσότερα από 197 εκατ. ευρώ! Τα μισά από αυτά (98,1 εκατ. ευρώ – τα 93,8 εκατ. ευρώ εξ αυτών σε ρύθμιση) είναι δάνεια από την Alpha Bank. Αλλά 21 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς εμφανίζονται επίσης να είναι σε ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα δάνεια έχει πάρει ο ΔΟΛ (περίπου 125,5 εκατ. ευρώ), ενώ έπεται η «Ψυχάρης Media Group» με 57,3 εκατ. ευρώ μόνο από την Alpha Bank (όλα σε ρύθμιση). Και σε αυτά δεν υπολογίζεται το μερίδιο του ΔΟΛ από τα δάνεια που έχει το MEGA (του οποίου είναι μέτοχος) και φτάνουν συνολικά τα 70,42 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο όμως ισχύει και για τον «Πήγασο» (ιδιοκτησίας Μπόμπολα), που επίσης είναι μέτοχος του MEGA (Τηλέτυπος), αλλά έχει και ίδια δάνεια που φτάνουν τα 157,9 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα σε Εθνική (60,9 εκατ. ευρώ) και Alpha Bank (60,4 εκατ. ευρώ).

Από το σύνολο, τα 33,2 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε προσωρινή καθυστέρηση στην τράπεζα Πειραιώς. ΔΟΛ και Πήγασος όμως έχουν εξ ημισείας και την εταιρεία ΙΡΙΣ ΑΕΒΕ, η οποία επίσης έχει τραπεζικό δάνειο ύψους 25,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ΔΟΛ, Πήγασος και οι εταιρείες Τηλέτυπος (MEGA) και IRIS AEBE, στις οποίες είναι μέτοχοι, έχουν αυτή τη στιγμή τραπεζικό δανεισμό που συνολικά αγγίζει τα 451,5 εκατ. ευρώ, πάνω από το ήμισυ των δανείων του συνόλου των ΜΜΕ στη χώρα!

Στη δεύτερη πάντως θέση με υψηλό δανεισμό βρίσκεται ο ΑΝΤ1 (ιδιοκτησίας Κυριακού), που μαζί με το Μακεδονία TV έχουν δάνεια και στις τέσσερις τράπεζες που αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ! ΣΚΑΪ και «Καθημερινή» έχουν επίσης δάνεια που αγγίζουν τα 105 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα (81 εκατ. ευρώ) να είναι στην Εθνική.

Ο ALPHA TV και η DEMCO (ιδιοκτησίας Κοντομηνά) εμφανίζονται με σχετικά χαμηλό δανεισμό (14,7 εκατ. ευρώ). Στις παρατηρήσεις όμως σημειώνεται ότι η DEMCO εμφανίζεται με οφειλές 53 εκατ. ευρώ στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ άλλα 45 εκατ. ευρώ εντοπίζονται σε καθυστέρηση στη Eurobank.

Οφειλές 8 εκατ. ευρώ εντοπίζονται στην εκκαθάριση του Τ.Τ. και για τη Village Cinemas (ιδιοκτησίας Κοντομηνά) χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Το STAR (ιδιοκτησίας Βραδινογιάννη) εμφανίζει δανεισμό που φτάνει τα 56,6 εκατ. ευρώ, ενώ το «Πρώτο Θέμα» (ιδιοκτησίας Θέμου Αναστασιάδη και Τάσου Καραμήτσου) έχει δάνεια 11,2 εκατ. ευρώ.

Απ’ όλα αυτά τα ΜΜΕ, πάντως, μόνο σε ALPHA TV, ΣΚΑΪ και «Πρώτο Θέμα» αναφέρονται ονομαστικά μέτοχοι, στελέχη και δημοσιογράφοι (συνολικά πέντε άτομα) που έχουν απευθείας στο όνομά τους δάνεια» αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.