Επιστήμονες: Υπάρχουν, αλλά δεν είμαστε ικανοί να εντοπίσουμε εξωγήινους

Τη θέση ότι εξωγήινοι πολιτισμοί μπορεί ήδη να προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τη Γη, αλλά να μην είμαστε αρκετά ανεπτυγμένοι για να το αντιληφθούμε, εξέφρασε ο πρώην συνεργάτης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν. Παρόμοιες θέσεις εκφράζονται κατά καιρούς και από διακεκριμένους αστροφυσικούς, ενώ η ανθρωπότητα ετοιμάζεται _πυρετωδώς να στείλει στο διάστημα πιο εξελιγμένα τηλεσκόπια που θα μπορούν να εντοπίσουν πιθανά `βιοσημάδια` εξωγήινης ζωής, την ώρα που επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωγήινης Νοημοσύνης στις ΗΠΑ θεωρούν ότι ο γαλαξίας μας πρέπει να σφύζει από εξωγήινη ζωή.

Σνόουντεν: Κρυπτογραφημένα τα εξωγήινα μηνύματα και δεν τα εντοπίζουμε
Μιλώντας στην εκπομπή του γνωστού Αμερικανού αστροφυσικού Neil deGrasse Tyson ο Σνόουντεν έδωσε μια εξήγηση στο κοσμολογικό παράδοξο γιατί δηλαδή ενώ το σύμπαν είναι τόσο τεράστιο δεν έχουμε λάβει ακόμη μήνυμα από εξωγήινο πολιτισμό.

Σύμφωνα με τον Σνόουντεν είναι αδύνατον προς το παρόν για τους ανθρώπους στη Γη να καταφέρουν να ξεχωρίσουν τα εξωγήινα μηνύματα από τον ήχο της υπόλοιπης κοσμικής ακτινοβολίας.

Οπως εξήγησε, ανεπτυγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί θα χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες επικοινωνίες και για αυτό το λόγο οι επιστήμονες δεν έχουν αναγνωρίσει τα μηνύματα.

“Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ή να ξεχωρίσουμε μια εξελιγμένης φύσεως κρυπτογραφημένη επικοινωνία που έρχεται από έναν εξωγήινο πολιτισμό από το σύμπαν”, είπε.

SETI: Ο γαλαξίας μας σφύζει από ζωή αλλά δεν λάβαμε ακόμη μήνυμα
Εν τω μεταξύ, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Δρ Nathalie Cabrol από το Ινστιτούτο Ερευνών Εξωγήινης Νοημοσύνης στις ΗΠΑ (SETI).

“Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ίσως ένας εξωγήινος πολιτισμός να προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τη Γη”, είπε η Δρ Cabrol προσθέτοντας ότι παρά τις προσπάθειές μας η ανθρωπότητα δεν είναι ακόμη σε θέση να αντιληφθεί τα μηνύματα αυτά.

Εξάλλου, δύο άλλοι Αμερικανοί αστρονόμοι από το SETI δήλωσαν ενώπιον μιας Επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου ότι ο γαλαξίας μας πρέπει να σφύζει από εξωγήινη ζωή.

Ο Δρ Dan Werthimer και ο Δρ Seth Shostak δήλωσαν ενώπιον της Επιτροπής για την Επιστήμη, το Διάστημα και την Τεχνολογία του Αμερικανικού Κογκρέσου, ότι «θα ήταν πολύ παράξενο εάν ήμασταν μόνοι στο σύμπαν».

Είπαν, επίσης, ότι η πιθανότητα μικροβιολογικής ζωής σε άλλους πλανήτες είναι 100%, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα νοήμονος ζωής. Παράλληλα, τόνισαν ότι μόνο στον δικό μας γαλαξία πρέπει να υπάρχουν 10- 80 δισεκατομμύρια πλανήτες όμοιοι με την Γη, δηλαδή πλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται σε τέτοια απόσταση από το άστρο τους που να μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή, όπως την γνωρίζουμε εμείς στη Γη (habitable zone).

«Υπάρχουν τρισεκατομμύρια πλανήτες στον γαλαξία μας. Οπότε, πιστεύουμε ότι ο γαλαξίας μας θα σφύζει από ζωή», είπαν.

Νέα τηλεσκόπια προς ανίχνευση εξωγήινων
Το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ ετοιμάζεται από τις διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Καναδά, με στόχο τη μελέτη των πρώτων γαλαξιών αλλά κυρίως την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Το τηλεσκόπιο, με την ονομασία James Webb Space Telescope, θα μπορεί να βλέπει στο σύμπαν 100 φορές πιο μακριά από το γνωστό τηλεσκόπιο Hubble το οποίο και θα διαδεχθεί το 2018.

Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, το τηλεσκόπιο θα μπορεί να ψάξει και για πιθανά `βιοσημάδια` στους εξωπλανήτες που μπορούν να παράσχουν αποδείξεις ότι στους εξωπλανήτες επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή.

Θα έχει μέγεθος όπως ένα γήπεδο τένις και θα τεθεί σε τροχιά πέραν από το φεγγάρι.

Εξάλλου, ο αστρονόμος του Ινστιτούτου Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, Τζεφ Κουν δήλωσε ότι η αναζήτηση εξωγήινης ζωής δεν έφερε μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα γιατί, όπως σημείωσε, οι επιστήμονες αναζητούσαν εξωγήινα μηνύματα υπό μορφή σήματος.

«Μπορεί όμως οι εξωγήινοι να μην έχουν στείλει οποιαδήποτε σήματα, ή εάν έχουν στείλει, τότε ίσως εμείς να μην είμαστε ικανοί να τα ερμηνεύσουμε γιατί πρόκειται για ξένα προς εμάς κανάλια», είπε.

Η ομάδα του Καθηγητή Κουν εργάζεται για την κατασκευή ενός τηλεσκοπίου σκοπός του οποίου θα είναι η ανίχνευση εξωγήινης ζωής μέσω της θερμότητας που πιστεύεται ότι εκπέμπουν οι εξωγήινοι πολιτισμοί, όπως ακριβώς εκπέμπει και ο δικός μας πολιτισμός.

Η ομάδα των αστρονόμων εκφράζει την ελπίδα ότι το τηλεσκόπιο θα μπορεί να εντοπίζει τις πόλεις ή άλλα σημάδια εξωγήινης ζωής σε πλανήτες μέχρι 70 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Ο κ. Κουν δήλωσε ότι εάν υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση του έργου, το τηλεσκόπιο, με την ονομασία Colossus, θα μπορεί να κατασκευαστεί σε πέντε χρόνια και θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Θα στοιχίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια και θα έχει μήκος 77 μέτρα.

Τριών ειδών εξωγήινοι πολιτισμοί

 

Ο διάσημος Ιάπωνας θεωρητικός φυσικός Μιτσίο Κάκου, ο οποίος θεωρείται από κάποιους ως ο σύγχρονος `Αϊνστάιν, είπε ότι εφαρμόζοντας τους νόμους της θερμοδυναμικής και της ενέργειας, οι αστροφυσικοί έχουν ταξινομήσει πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς με βάση τον τρόπο που χρησιμοποιούν την ενέργεια. Ετσι, ο κ. Κάκου κάνει λόγο για πολιτισμούς τύπου 1, 2 και 3.

Ο πολιτισμός τύπου 1 έχει γνώση της επίγειας ενέργειας, διαθέτει την ικανότητα να τροποποιεί τον καιρό, τους ωκεανούς και να λαμβάνει ενέργεια από τον πυρήνα του πλανήτη. Ο δικός μας γήινος πολιτισμός, είπε, αναμένεται να περιληφθεί σε αυτή την κατηγορία σε ένα με δύο αιώνες. Προς το παρόν, είπε ο Καθηγητής, ο πολιτισμός μας είναι στην κατηγορία 0 αλλά κάνουμε ήδη βήματα προς την κατεύθυνση του τύπου 1.

Οι πολιτισμοί τύπου 2 έχουν βαθιά γνώση της αστρικής ενέργειας, κάνουν χρήση του ήλιου για να κινούν τις μηχανές τους και αρχίζουν να εξερευνούν άλλα αστέρια. Οπως είπε ο κ. Κάκου, η ενωμένη ομοσπονδία των πλανητών (από την γνωστή σειρά Star Trek) είναι ένας αναδυόμενος πολιτισμός Τύπου 2. Ο γήινος πολιτισμός αναμένεται να φθάσει στο επίπεδο αυτό σε 800 χρόνια.

Οι πολιτισμοί του τύπου 3 χειρίζονται την διαστρική ενέργεια, δεδομένου ότι έχει εξαντληθεί η ενέργεια των άστρων που τους συντηρούν. Ο άνθρωπος – εάν ακόμη υπάρχει μέχρι τότε – θα μπορέσει να φθάσει στο επίπεδο αυτό σε 10.000 χρόνια ή και περισσότερα, κατέληξε ο Καθηγητής.

The Breakthrough Initiatives
Ο γνωστός Βρετανός φυσικός Στήβεν Χόκινγκ, και ο Γιούρι Μίλνερ, Ρώσος δισεκατομμυριούχος, μαζί με το Ινστιτούτο SETI, ανακοίνωσαν πρόσφατα μια χρηματοδοτούμενη προσπάθεια, με όνομα “the Breakthrough Initiatives” (Πρωτοβουλίες Ανακάλυψης), που επεκτείνει και εντείνει τις προσπάθειες για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να βρουν εξωγήινους πολιτισμούς, εξελιγμένους σε τέτοιο βαθμό που να χρησιμοποιούν ραδιοτηλεπικοινωνίες.

Η έρευνα ξεκινά σε μία εποχή κατά την οποία ανακαλύπτονται ολοένα και περισσότεροι εξωπλανήτες.

Συγκλίνουσες εκτιμήσεις θεωρούν ότι μόνον στο δικό μας γαλαξία υπάρχουν 40 δισεκατομμύρια πλανήτες οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενούν ζωή.

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς ο αριθμός των γαλαξιών στο ορατό σύμπαν φθάνει τα 500 δισεκατομμύρια.