Στους 128 οι νεκροί της επίθεσης στην Άγκυρα

 

Στους 128 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον αρχηγό του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, παρόλο που επισήμως μέχρι στιγμής ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί είναι 95.

epa04971563 Victims on the ground as people try to help wounded people after multiple explosions ahead of a rally in Ankara, Turkey, 10 October 2015. Twin bomb blasts on 10 October killed at least 30 people outside a train station in the Turkish capital, Ankara, as pro-Kurdish groups were gathering for a planned peace rally. Turkey's Interior Ministry also said that 126 people were injured in the explosions, which it condemned as a 'heinous attack.' EPA/STR ATTENTION EDITORS: PICTURE CONTAINS GRAPHIC CONTENT

Στην πλατεία Σιχιγέ, όπου έγινε η επίθεση, πραγματοποιήθηκε σήμερα τελετή μνήμης. “Μια μέρα θα γυρίσει ο τροχός. Και αυτοί που λένε ‘μας παραδόθηκε αυτή η χώρα και το κράτος είναι δική μας ιδιοκτησία’ θα δώσουν εξηγήσεις. Ένας κράτος που ακόμη και πουλί να πετάξει το γνωρίζει, δεν κατάφερε να εμποδίσει ένα φονικό. Όπως το Ντιγιάρμπακιρ, όπως το Συρούτς”, είπε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο αρχηγός του HDP είπε ότι από χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός γυρίζει τα κανάλια και κατηγορεί το φιλοκουρδικό κόμμα. “Τουλάχιστον θα θέλαμε πολύ να μπορούσε να συμμετέχει στον πόνο”, είπε ο Ντεμιρτάς.

Στην πλατεία Σιχιγέ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα αφήνοντας γαρύφαλλα στη μνήμη των νεκρών, ενώ φώναξαν και συνθήματα εναντίον του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν όπως “Δολοφόνε Ερντογάν”.

Στο χώρο η αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα, ωστόσο σωματική έρευνα δεν κάνει η Αστυνομία αλλά ομάδες των συνδικαλιστών, οι οποίες ανέλαβαν με δική τους πρωτοβουλία να ερευνούν όσους νέους φέρουν γιλέκα ασφαλείας ή φαίνονται ύποπτοι. Η Αστυνομία παρακολουθεί από μακριά την έρευνα αυτή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε το πρωθυπουργικό συντονιστικό κέντρο, 36 σωροί έχουν παραδοθεί στις οικογένειές τους, ενώ 77 σωροί έχουν αναγνωριστεί και ανακοινώθηκαν τα ονόματά τους. Στα νοσοκομεία βρίσκονται 160 άτομα, ενώ τα 65 είναι στην εντατική. Στο νοσοκομείο είχαν πάει 508 άτομα από τα οποία τα 317 δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και απολύθηκαν.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η έκρηξη έγινε με εκρηκτικά ΤΝΤ, τα οποία ενισχύθηκαν με μεταλλικές μπίλιες. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και οι δύο καμικάζι. Η αστυνομία μελετά τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής.

Επίσης, τουρκικά μέσα επικαλούνται αστυνομικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώθηκε ότι ένας εκ των δύο δραστών ήταν γυναίκα καμικάζι, η οποία μπήκε στις τουαλέτες στο σταθμό του τρένου, έμεινε για λίγο μέσα και μετά αφού βγήκε κατευθύνθηκε προς το πλήθος με γοργά βήματα όπου και έγινε η επίθεση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Βατάν”, η πρώτη βόμβα εξερράγη κοντά στο συντριβάνι, οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι. Η δεύτερη βόμβα εξερράγη τρία δευτερόλεπτα μετά και στόχευε τους ανθρώπους που είχαν αρχίσει να τρέχουν για να διαφύγουν, καθώς η έκρηξη έγινε στο σημείο διαφυγής.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πίσω από την επίθεση ενδεχομένως να βρίσκεται ο ISIS. Επίσης εκτιμούν πως δεν είναι τυχαίο που έγινε σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την τουρκική εθνοσυνέλευση και 3 από τα γραφεία της ΜΙΤ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επίθεση σχεδιάστηκε από την 1η Οκτωβρίου που λήφθηκε η άδεια για τη διοργάνωση της εκδήλωσης γι αυτό και θα ελέγξουν τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής από την ημέρα εκείνη και μετά.