Εκτακτο Συμβούλιο ασφαλείας συγκάλεσε ο Πούτιν

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας για την θεώρηση όλης της κατάστασης στο μέτωπο συγκάλεσε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν προκειμένου να έχει  εκτενή ενημέρωση από τα μέλη του για την επιχείρηση που πραγματοποιεί η ρωσική αεροπορία σε συντονισμό με τις χερσαίες δυνάμεις του συριακού στρατού καθώς και τις δυνατότητες επιπλέον ενίσχυσης των μαχόμενων συριακών δυνάμεων.uAZp4fFJsrIOcXjoAxnK2LsqbvtXIdHQ

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου παρέστησαν ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Βαλεντίνα Ματβιένκο, από την Κρατική Δούμα ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας Νικολάι Πετρουσέβ, ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλέξανδρος Μπορίτνικοβ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού Μιχαήλ Φραντκοβ , ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Ρασίντ Νουργκαλιεφ και το μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο Μπορίς Γκριζολφ .

«Ο κ Πούτιν είχε μια σύσκεψη με τα διαρκή μέλη του Συμβουλίου της Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κατά τη σύσκεψη συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία όσο και την διαδραμάτιση της επιχείρησης της ρωσικής αεροπορίας προς υποστήριξη του συριακού στρατού», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Dimitri Peskov.

Το συμβούλιο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ίσως είνα ιπρόδρομος της μεγαλύτερης εμπλοκής της ρωσικής πολεμικής μηχανής στο θέατρο του συριακού πολέμου με τη νενίσχυση τόσο σε νέα οπλικα΄συστήματα που θα κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης όσο κα ιστην πιθανότητα χερσαίας υποστήριξης μέσω στρατευμάτων είτε ρωσικών είτε συμμαχικών.

Η Ρωσία θα στείλει Τσετσένους στρατιώτες να πολεμήσουν την ISIS;

Μετά και από την πρόταση που έκανε ο Τσετσένος Πρόεδρος Ramzan Kadyrov πριν από λίγες ημέρες στο Κρεμλίνο, να επιτραπεί ένα σώμα στρατού να σταλεί στη Συρία για να πολεμήσει κατά των ισλαμοφασιστών.

Είπε χαρακτηριστικά «Απαιτώ να μας δωθεί η άδεια να έρθουμε στη Συρία και να λάβουμε μέρος σε ειδικές επιχειρήσεις … το 1999, όταν η Τσετσενία ήταν υπό την κατοχή αυτών των διαβόλων [εξτρεμιστών], ορκιστήκαμε στο Κοράνι ότι θα τους πολεμούμε για όλη μας τη ζωή, όπου και αν βρίσκονται».
Ο συριακός στρατός ζητά νέα συστήματα

Οι άνω των 4 ετών μάχες που συνεχίζουν να διεξάγονται σε όλη τη Συρία έχουν οδηγήσει τον συριακό στρατό να αναζητά νέα οπλικα΄υστήματα που θα ενισχύσουν τον αγώνα έναντι των ισλαμσιτών που διαρκώς ενισχύονται με μέσα από τους… άγνωστους συμμάχους τους. Ήδη υπάρχουν ορισμένα οπλικά συστήματα που θα θελήσει να εντάξη σε υπηρεσία ο συριακός στρατός. Η αρχή έγινε με το σύστημα TOS-1 όπως αναφέραμε σχετικά εδώ.
Το TOS-1A έχει τριμελές πλήρωμα ενώ το διαμετρήματος 220 χιλιοστών σύστημα πυροβολικού μπορεί να βάλει πυρομαχικά άνευ καθοδηγήσεως θερμοβαρικού τύπου βάρους 173 κιλών σε μια εμβέλεια έως 10 χιλιόμετρα ενώ φέρεται επί σκάφους άρματος Τ-72.

BMR-3M
Τα μέσα του, που είναι τοποθετημένα στο σύστημα διάσπασης ναρκοπεδίων (Ν/Π) του οχήματος BMR-3MA «Vepr», δεν έχουν ανάλογα στον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι στα Δυτικά συστήματα ο συντελεστής «αστοχίας» στη «σάρωση» ναρκών από τους κυλίνδρους διάσπασης είναι 20%-25%, ενώ στο αντίστοιχο σύστημα του άρματος BMR-3MA «Vepr», είναι λιγότερο από το 6%.

Τα ρωσικά μέσα μηχανικού μπορούν να καταστρέφουν νάρκες σε συνθήκες χιονιού, κάτω από το έδαφος, στην επιφάνεια, καθώς επίσης να απενεργοποιούν αντιαρματικές νάρκες που διαθέτουν τηλεκατευθυνόμενο πυροκροτητή.
Η εκτεταμένη χρήση αντιαρματικών συστημάτων νέας γενιάς και ειδiκά των αμερικανικών TOW από τις μονάδες των ισλαμιστών έχουν οδηγήσει τις συριακές δυνάμει να ζητήσουν από τη Ρωσία την παράδοση ορισμένων συστημάτων αυτοπροστασίας αρμάτων τύπου Arena – E. Tο σύστημα που φέρει ραντάρ αποκάλυψης στόχων και πυρομαχικά-αντίμετρα για την καταστροφή τους θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό σύστημα για την αντιμετώπιση κάθε αντιαρματικής απειλής.
Οι συνεχείς μάχες έχουν ως αποτέλεσμα να ζητήσουν επιπλέον ενισχύσεις σε κύριο υλικό και ιδιαίτερα σε άρματα με τα γνωστά καθώς βρίσκονται σε χρήση ήδη Τ-72BV προκρίνονται καθώς στις ρωσικές αποθήκες βρίσκονται πάνω από 5.000 άρματα που μπορούν άμεσα να βρεθούν στο συριακό στρατό και να αντικαταστήσουν τα Τ-55 αλλά και να ενισχύσουν τις μονάδες πρώτης γραμμής.Φέρουν πυροβόλο των 125mm αυτόματο σύστημα γέμισης, 3μελές πλήρωμα ενώ έχουν και πρόσθετα πλακίδια ενεργητικής θωράκισης.