Το αόρατο Dagestan και πύραυλοι kalibr-NK ξάφνιασαν τους πάντες


Του Πέτρου Μ. Πέτρου

Bphtz5IIEAApenKΟι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις με κτυπήματα ακριβείας από 4 πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην Κασπία Θάλασσα, εξουδετέρωσαν στόχους των Τζιχαντιστών στην Συρία. Το εκπληκτικό και απρόσμενο είναι ότι οι ρώσοι εκτόξευσαν 26 πυραύλους μακρού βεληνεκούς kalibr-NK, οι οποίοι διένυσαν ουσιαστικά μια απόσταση 1500 χιλιομέτρων και έπληξαν τους στόχους τους με μια απόκλιση μόνον 2 μέτρων.
Όπως έγινε γνωστό στην εκτόξευση αυτών των ρουκετών εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, το πολεμικό πλοίο Dagestan που φέρει τεχνολογία στελθ. Δηλαδή είναι πρακτικά αόρατο από τα εχθρικά ραντάρ, λόγω του ιδιαίτερου σχήματός του, της ειδικής βαφής επικάλυψης και άλλων υλικών που είναι κατασκευασμένο, τα οποία ουσιαστικά αντανακλούν τα ραδιοκύματα των ραντάρ και δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό του από απόσταση πέραν των 25 χιλιομέτρων. Είναι προφανώς για αυτό τον λόγο που εξωτερικά δεν διακρίνονται οπλικά συστήματα, αλλά είναι καλά κρυμμένα στο εσωτερικό της φρεγάτας.
Οι πύραυλοι kalibr-NK είχαν δοκιμαστεί με επιτυχία σε μεγάλες ασκήσεις που έγιναν το 2012 στον Καύκασο. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν τότε από ρωσικές πηγές, η ταχύτητα των πυραύλων είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να παρατηρηθεί από εχθρικά συστήματα. Το δε πλοίο διαθέτει τέτοιο σύγχρονο εξοπλισμό που εντοπίζει άμεσα εχθρικά συστήματα στον αέρα και ξηρά, ακόμα και υποβρύχια στη θάλασσα
Εσωτερικά το Dagestan είναι πολύ πιο άνετο και απλό για υο προσωπικό που το στελεχώνει, και διαθέτει μια μεγάλη αυτονομία από πλευράς καυσίμων και εφοδίων, που του επιτρέπουν να διανύσει πάρα πολλά χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ προηγούμενων χρόνων. το 2015 αναμενόταν ο εκσυγχρονισμός όλου του στόλου της Κασπίας Θάλασσας με συστήματα, όπως αυτά του Dagestan. Με βάση πλάνα πριν από 3 χρόνια το Dagestan μπορούσε να πλήξει με ακρίβεια ακόμα και ένα πάσσαλο τοποθετημένο στην ακτή και αυτό το επιτυγχάνει αφού λαμβάνει υπόψη όλα τα στοιχεία εσωτερικής και εξωτερικής βλητικής, όπως και στοιχεία και δεδομένα από δορυφόρους, τα οποία του επιτρέπουν να επεξεργάζεται τους στόχους που εγκλώβισε, ακόμα και όταν ο πύραυλος είναι στον αέρα, να λαμβάνει διορθωτικές κατευθύνσεις και να πλήττει τον στόχο που τελικά επελέγη.
Πρόκειται για μια φρεγάτα που φέρει πανέξυπνα συστήματα και πυραύλους και που μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση μέχρι 2500 χιλιόμετρα, ενώ κατά άλλες πηγές μέχρι 3000 χιλιόμετρα και ίσως για αυτό έχει προκαλέσει αμηχανία και ανατροπή σε πολλούς άλλους, μη ρωσικούς σχεδιασμούς.
Λέγεται* μάλιστα ότι με αυτούς του πυραύλους kalibr έχουν εξοπλιστεί και τα ρωσικά υποβρύχια και αναμφίβολα αυτή η νέα ικανότητα τους τα καθιστά στρατηγικής σημασίας, όπως και όλο τον στόλο της Ρωσίας, γιατί μπορούν να πλήξουν στόχους σε μια κολοσσιαία περιοχή από την Πολωνία μέχρι τη Ρώμη, τη Βαγδάτη, το Πακιστάν και αλλού. Αυτό σημαίνει ότι και μόνο ο ρωσικός στόλος της Κασπίας μπορεί να εξουδετερώσει τον 6ο Αμερικανικό στόλο στη Μεσόγειο. Με βάση συνθήκη του 1987, απαγορεύεται η εγκατάσταση πυραύλων μέσου βεληνεκούς σε απόσταση 500 χιλιομέτρων, κάτι όμως που δεν είναι απαγορευμένο για θαλάσσιες ή βάσεις σε υποβρύχιας.
Αναπόδραστα λοιπόν τα κτυπήματα κατά των τζιχαντιστών από μια απόσταση 1500 χιλιομέτρων, αποτελούν έκπληξη και αλλάζουν το ισοζύγιο δυνάμεων σε παγκόσμια κλίμακα. Έχουν, άραγε, οι ρώσοι και οι «αεροδιαστημικές τους δυνάμεις» και άλλες εκπλήξεις, που , μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της υπόθεσης της ειρήνης και ενός πιο δίκαιου κόσμου?
* Published on Dec 12, 2014. Κοσταντίν Ντούσιενο, Διευθυντής Κέντρου Αναλυτικής Πληροφόρησης «Ορθόδοξης Ρωσίας», ΝΤΙΝ TV RU. российской оборонки сумевшей запихнуть в стандартный торпедный аппарат ракету Калибр сводит на Нет все вооруженные силы США в Средиземноморье и Европе.А их
———————-