Μέρκελ: Είμαι κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και ο Ερντογάν το ξέρει

Η γερμανίδα καγκελάριος, σε συνέντευξή της στο κρατικό δίκτυο ARD, είπε ότι είναι απαραίτητη η βοήθεια της Τουρκίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση. Σημείωσε, πάντως, ότι δεν έχει αλλάξει άποψη για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι παραμένει αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο.

«Πάντα ήμουν κατά της ένταξης (της Τουρκίας) στην ΕΕ, ο πρόεδρος Ερντογάν το γνωρίζει αυτό και ακόμα είμαι (κατά της ένταξης)» είπε η Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος έχει κατά το παρελθόν εκφραστεί υπέρ μιας «προνομιακής συνεργασίας» με την Τουρκία, αντί για πλήρη ένταξη της χώρας στην Ένωση.65DDE32995A31CBFCF6A16D7F1753AB4

Ωστόσο, η Μέρκελ είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί με την Άγκυρα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

«Πρέπει να μιλήσουμε με την Τουρκία για την καλύτερη κατανομή του βάρους» είπε η Μέρκελ. «Αυτό σημαίνει οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία και εκπλήρωση ορισμένων απαιτήσεων της Τουρκίας, όπως η χαλάρωση των περιορισμών στην έκδοση βίζα» σημείωσε.

Ερωτηθείσα εάν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση τη προσφυγικής κρίσης, η Μέρκελ είπε: «Ναι, έχω σχέδιο. Αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμένα».

Ανάμεσα σε άλλα, η Μέρκελ σημείωσε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για το ποιος θα φερθεί χειρότερα στους πρόσφυγες, μία αναφορά στην πρόταση του CSU να κρατούνται στα σύνορα οι πρόσφυγες μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι στο κέντρο του σχεδίου της βρίσκεται το να σταματήσουν από την αρχή οι προσφυγικές ροές. Σημείωσε ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να προστατευθούν καλύτερα, προκειμένου να εμποδιστεί η αυξημένη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη.

Σημείωσε ότι η συνεργασία με την Τουρκία είναι κρίσιμης σημασίας. Η Μέρκελ ζητά από την Τουρκία να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ και να εμποδίσει τα σκάφη με προορισμό την Ελλάδα να φύγουν από την Τουρκία.

Το δίκτυο n-tv σημειώνει ότι αυτή είναι η «βρώμικη» πλευρά της συμφωνίας, καθώς σημαίνει ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στην Τουρκία ακόμα και διά της βίας.