Παραπληγικός περπάτησε με θαυματουργό κράνος

Φορώντας μια κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και χρησιμοποιώντας τους δικούς του μυς, ένας 26χρονος άνδρας έγινε ο πρώτος ασθενής με παραπληγία που περπάτησε χωρίς τη βοήθεια εξωσκελετού ή ρομποτικών μελών.newego_LARGE_t_420_54569883_type12713

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια- Ιρβάιν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή που μπορεί να ξεπεράσει βλάβες στη σπονδυλική στήλη που οδηγούν σε παράλυση. Η μέθοδος, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Neuroengineering and Rehabilitation», χρησιμοποιεί μια κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (ΗΕΓ) που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, ηλεκτρόδια που είναι τοποθετημένα στους μυς των ποδιών και μεταφέρουν σε αυτούς τα εγκεφαλικά κύματα, καθώς και ένα σύστημα που στηρίζει το σώμα του ασθενούς.
Για να λειτουργήσει όμως όλο αυτό το σύστημα απαιτείται ειδική εκπαίδευση. Ο 26χρονος, ο οποίος είναι πέντε χρόνια παράλυτος και κατάφερε να περπατήσει 4 μέτρα, έπρεπε να προπονήσει τους μυς του με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτών αλλά και τον εγκέφαλό του μέσω εικονικής πραγματικότητας. Φορούσε την κάσκα ΗΕΓ και έβλεπε ένα άβαταρ, την κίνηση του οποίου προσπαθούσε να ελέγξει μέσω των εγκεφαλικών του κυμάτων.
Αποκατάσταση
«Δείξαμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε το ενστικτώδες και ελεγχόμενο από τον εγκέφαλο περπάτημα ύστερα από μια πλήρη βλάβη της σπονδυλικής στήλης. Αυτό το μη επεμβατικό σύστημα για τη διέγερση των μυών του ποδιού είναι μια υποσχόμενη μέθοδος και μια πρόοδος από τα συστήματα που χρησιμοποιούν εικονική πραγματικότητα ή ρομποτικούς εξωσκελετούς», σχολίασε o Δρ. Αν Ντο του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια-Ιρβάιν.