7 κατηγορούμενοι στη νέα ποινική υπόθεση της Τρ. Κύπρου

Καταχωρήθηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας η νέα ποινική υπόθεση που αφορά στην Τράπεζα Κύπρου και, συγκεκριμένα, στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Τράπεζα.

Η υπόθεση ορίστηκε για τις 29/10 για παραπομπή στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Συνολικά, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι έξι πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου και η ίδια η Τράπεζα ως νομικό πρόσωπο.CNA_M3981b9d695f244a294d6883500481eee

Πρόκειται για τους Ανδρέα Ηλιάδη, Διευθύνωντα Σύμβουλο της Τράπεζας, Γιάννη Κυπρή, Αναπληρωτή Διευθύνωντα Σύμβουλο Συγκροτήματος, Ανδρέα Αρτέμη, Μη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, Γεώργιο Γεωργιάδη, Μη εκτελεστικό Μέλος, Κώστα Σεβέρη, Μη εκτελεστικό Μέλος και Κώστα Χατζήπαπα, Μη εκτελεστικό Μέλος. Όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν, επίσης, μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν έξι συνολικά κατηγορίες, εκ των οποίων οι τέσσερις αφορούν αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς σε σχέση με τις επενδύσεις της Τράπεζας σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άλλες δύο κατηγορίες αφορούν μόνο τον κ. Αντρέα Ηλιάδη για ψευδορκία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.

Η υπόθεση βασίζεται στην έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα και την παράλειψή της να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης.

Σημειώνεται ότι οι Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, καθώς και η ίδια η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο είναι κατηγορούμενοι και στην πρώτη υπόθεση που αφορά την Τράπεζα Κύπρου, η εκδίκαση της οποίας συνεχίζεται ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Κατηγορούμενοι στην πρώτη υπόθεση είναι, επίσης, οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Μη εκτελεστικός Πρόεδρος της Τράπεζας και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, η Κατηγορούσα Αρχή κάλεσε το Δικαστήριο να απορρίψει τις ενστάσεις της υπεράσπισης περί έλλειψης αμεροληψίας και αντικειμενικότητας του λειτουργού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Άλκη Πιερίδη και «να αφήσει το μάρτυρα να καταθέσει επί του αντικειμένου και των γεγονότων για τα οποία κλήθηκε να καταθέσει». Το Δικαστήριο επιφύλαξε να ανακοινώσει την απόφασή του στις 30 Σεπτεμβρίου.

Στις 5 Ιουνίου του 2014 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ανακοινώσει την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή και σε αξιωματούχους των δύο αυτών τραπεζών ενώ η έρευνα της είχε, μεταξύ άλλων, επικεντρωθεί:

1. στην πληροφόρηση που οι εταιρείες Cyprus Popular Bank Public Co Ltd και Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ παρείχαν στους επενδυτές και το κοινό ευρύτερα, μέσα από τη δημοσίευση των Οικονομικών τους Εκθέσεων και τη δημοσίευση Ενημερωτικών Δελτίων τo έτος 2010 και το έτος 2011 μέχρι το πρώτο (ελληνικό) PSI, σε σχέση με το ύψος της επένδυσής τους σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) και τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης, κατά την περίοδο όπου τα ΟΕΔ δέχονταν συνεχείς υποβαθμίσεις,

2. στο κατά πόσον οι εταιρείες Cyprus Popular Bank Public Co Ltd και Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ εφάρμοζαν τις Αρχές του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΧΑΚ (ΚΕΔ), τις οποίες δήλωναν στις Οικονομικές τους Εκθέσεις και Ενημερωτικά Δελτία ότι είχαν υιοθετήσει, κατά τα έτη 2010 και 2011.