Στηλιτεύουν τις προκλητικές δηλώσεις Ακιντζί

Ζητούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Αντιδράσεις όπως άλλωστε αναμένετο προκ΄’αλεσαν οι προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις Ακιντζί σχετικά με τη διαχείριση του φυσικού αερίου αλλά  και για άλλα ζητήματα όπως το περιουσιακό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε την Τετάρτη πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία με πόλεμο για το φυσικό αέριο.

Ï Ðñüåäñïò ôïõ Äçìïêñáôéêïý Êüììáôïò Íéêüëáò Ðáðáäüðïõëïò óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ãéá ôçí óõæÞôçóç ôïõ Êñáôéêïý Ðñïûðïëïãéóìïý ôïõ 2015, Ëåõêùóßá 15 Äåêåìâñßïõ 2014.

Σχολιάζοντας χθεσινές αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει αν όντως συναντήθηκε με τουρκικές εταιρείες για το κυπριακό φυσικό αέριο, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ακιντζί.

«Λίγους μήνες μετά που τούρκικα πολεμικά πλοία παραβίαζαν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τώρα και ο κ. Ακκιντζί μας απειλεί με πόλεμο για το φυσικό αέριο» ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου σήμερα στο ΔΗΚΟ.Κι όμως, πρόσθεσε, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ εξακολουθούν να διαφημίζουν ένα δήθεν `καλό κλίμα`».

Επιπρόσθετα, είπε, ο κ. Ακκιντζί ισχυρίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζητά με τουρκικές εταιρίες για το κυπριακό φυσικό αέριο».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να απαντήσει άμεσα αν αληθεύουν αυτοί οι ισχυρισμοί γιατί, αν αληθεύουν, αυτό σημαίνει πως χωρίς εξουσιοδότηση από τον κυπριακό λαό, ο κ. Αναστασιάδης διαπραγματεύεται, μέσα σε πέπλο συσκότισης, την υποθήκευση του φυσικού μας πλούτου σε τουρκικά συμφέροντα».

«Αν δεν αληθεύουν οι ισχυρισμοί Ακκιντζί, κάτι που το ευχόμαστε, τότε αναμένουμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τον διαψεύσει δημοσίως» κατέληξε.

ΕΥΡΩΚΟ

Από την πλευρά του ο  Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ακιντζί με τις οποίες απειλεί με πόλεμο για το φυσικό αέριο, ανέφερε:
«Οι μάσκες έπεσαν. Ο Μουσταφά Ακιντζί ξεπέρασε κάθε προκάτοχο του και μας απειλεί με πόλεμο για το φυσικό αέριο εναρμονισμένος πλήρως με τις πολεμοχαρείς διαθέσεις της Άγκυρας.
Μετά το casus belli στο Αιγαίο είναι πλέον φανερό ότι η Άγκυρα επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση στην Κύπρο προκειμένου να επιβάλει τους δικούς της όρους στο θέμα του κυπριακού φυσικού αερίου.
Για να περάσει τα μηνύματα της, η Άγκυρα επιστρατεύει τον κύριο Ακιντζί προς απογοήτευση αυτών που ξεχείλιζαν από ενθουσιασμό για την εκλογή του.
Καλούμε τον κύριο Ακιντζί να κατανοήσει ότι το φυσικό αέριο ανήκει στο νόμιμο κράτος και στους νόμιμους πολίτες Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και είναι υπόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας η εκμετάλλευση και η διαχείριση του και κανενός άλλου.
Διαχρονικά η δήθεν «ψύχραιμη και νηφάλια» αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων μας οδηγεί σε μια ρηχή και άνευρη αντίδραση που διαρκεί όσο τα συνήθη διαβήματα και οι διαμαρτυρίες μας.
Δεν έχουμε την υπεροπλία της Άγκυρας και ως εκ τούτου πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα οι ενεργειακές συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με γειτονικές χώρες με κύρια προτεραιότητα την εξασφάλιση της ασφάλειας των εργασιών και των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η πάγια πολιτική της αποσιώπησης των τουρκικών προκλήσεων πρέπει να τερματιστεί. Η κυβέρνηση πρέπει να αντικρύσει και να παραδεχτεί και να διεθνοποιεί τις απειλές της Τουρκίας.
Η Κυβέρνηση δεν έχει επιλογή οφείλει να συνεργαστεί με την Ελλάδα και από κοινού οι δύο χώρες να βρουν τους τρόπους να αντιμετωπίσουν τις αυθαιρεσίες και τις προκλήσεις της Άγκυρας., κατέληξε ο κ. Γιωργάλλας.

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών σχολιάζοντας τις δηλώσει  του τ/κ ηγέτη αναφέρει ότι ο κ. Ακιντζί αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο τον κ. Αναστασιάδη με τον ισχυρισμό του ότι συναντήθηκε με τουρκικές εταιρείες φυσικού αερίου. Τονίζει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να τοποθετηθεί με ειλικρίνεια ενώπιον του λαού:
• Πότε είδε τις τουρκικές εταιρείες;
• Τι συζήτησε μαζί τους;
• Γιατί κρατήθηκε μυστική αυτή η συνάντηση και δεν ανακοινώθηκε στο πρόγραμμα του Προεδρικού;
• Τι δεσμεύσεις ανέλαβε;
• Τι άλλες μυστικές συναντήσεις και ενδεχόμενα συμφωνίες έχει κάνει;
• Τελικά ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Αναστασιάδης με τέτοιου είδους μυστικές συναντήσεις και ενδεχόμενα συμφωνίες που κάνει;
Είναι φανερό καταλήγει στην ανακοίνωση της η Συμμχία ,ότι αν ο κ. Ακιντζί δεν αποκάλυπτε τις συναντήσεις, ο κυπριακός λαός δεν θα το μάθαινε έγκαιρα. Για άλλη μια φορά θα ερχόταν προ τετελεσμένων από τους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη και για άλλη μια φορά θα ερχόταν αντιμέτωπος με καταστροφικά δεδομένα.