ΠτΔ: «Θα επέλθει η αναγνώριση του ψευδοκράτους αν τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις εξαιτίας δικού μας λάθους»

Αν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τερματιστούν εξαιτίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, το επόμενο βήμα θα είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ EΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου, μετά την ομιλία που εκφώνησε στο Συμβούλιο Παγκοσμίων Υποθέσεων του Σικάγο, είπε συγκεκριμένα “Δεν είμαι έτοιμος δημιουργήσω ψευδαισθήσεις και να δω τη χώρα μου διαιρεμένη, ή την κατοχή να συνεχίζεται με το απαράδεκτο στάτους κβο. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις τερματιστούν εξ αιτίας δικού μας λάθους, το επόμενο βήμα θα είναι η αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Απαντώντας σε ερώτηση αν τον ανησυχεί μήπως μια διζωνική ομοσπονδιακή λύση στο τέλος οδηγήσει σε δύο χωριστά κράτη, ο ΠτΔ είπε πως όλες οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου (Μακάριος – Ντενκτάς, Κυπριανού – Ντενκτάς, Παπαδόπουλος – Ταλάτ) δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η επιδιωκόμενη λύση είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προσδιορίζεται από πολυάριθμα ψηφίσματα του Σ.Α. Αναφέρθηκε επίσης και στην κοινή διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν διεξάγονται μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών, όπως ήθελε ο τότε Τ/Κ ηγέτης, ο αδιάλλακτος κ. (Ντερβίς) Ερογλου. Λέμε ότι είναι ένας δικοινοτικός διάλογος με στόχο της εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος, μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πλην της Τουρκίας ουδείς αμφισβητεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τώρα, «μετά την εκλογή του κ. Ακιντζί – ενός μετριοπαθούς Τουρκοκυπρίου οφείλω να παραδεχθώ – διαπραγματευόμαστε όχι για συνομοσπονδία και μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών όπως ισχυριζόταν ο κ. Ερογλου, αλλά μεταξύ δύο κοινοτήτων και με στόχο να οικοδομήσουμε τη νέα κατάσταση πραγμάτων (new state of affairs)».

Παραδέχθηκε πως η διαίρεση είναι τεχνητή, υπενθύμισε ωστόσο την παρουσία 40.000 τουρκικών στρατευμάτων που «επιβάλλουν αυτή τη διαίρεση».

«Το στάτους κβο το οποίο είναι ασφαλώς απαράδεκτο, έχει αλλάξει αρκετή από την ουσία της λύσης που αναζητούμε. Ελληνοκύπριοι πωλούν περιουσίες τους εξ αιτίας της απουσίας ελπίδες πως είναι πιθανή μία λύση. Θρησκευτικές και πολιτιστικές τοποθεσίες καταστρέφονται. Η δημογραφική κατανομή του βορείου τμήματος αλλάζει καθημερινά. Χιλιάδες έποικοι έχουν φυτευτεί από την Τουρκία επί τούτου».

Ο κ. Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι αυτό πρέπει να το σταματήσουμε, «γιατί μια μέρα το σύνολο της Κύπρου θα βρεθεί υπό τουρκική κατοχή, ή να δούμε την ελληνική κοινότητα να υποχρεώνεται να εγκαταλείψει το νησί, εξ αιτίας του καταστάσεων που θα επικρατήσουν, ή την συμπεριφορά της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι βλέπουμε την τουρκική εξωτερική πολιτική και το όραμά τους για Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Θέλουμε να σταματήσουμε την οποιαδήποτε πιθανότητα να δούμε αυτό να επιτυγχάνει στην Κύπρο και να τερματίσουμε αυτό το όραμα».

Απευθυνόμενος σε ένα αμερικανικό ακροατήριο αποτελούμενο από ηγέτες επιχειρήσεων, ακαδημαϊκούς, πρώην διπλωμάτες και επαγγελματίες, ο πρόεδρος της Κύπρου προειδοποίησε ότι «η λύση του κυπριακού θα είναι επίπονη, όμως θα πρέπει να βρούμε λύση, η οποία δεν θα δημιουργηθεί νικητές και δεν θα αφήνει πίσω ηττημένους. Μία λύση από την οποία θα κερδίζουν όλοι. Το σημαντικότερο όμως είναι, ως ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ. Πρέπει να διασφαλίσουμε τις 4 ελευθερίες, αλλά και τα δικαιώματα των προσφύγων, να διατηρούν το δικαίωμα επιστροφής στις ιδιοκτησίες τους. Και να δούμε τα κατοχικά στρατεύματα να εγκαταλείπουν την Κύπρο και να απαλλαγούμε από την κατοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει ειρήνη».

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο και σε συνέχεια των όσων είχε πει στην ομιλία του για τα μέτρα που υποχρεώθηκε να λάβει αμέσως μετά την εκλογή του στην οικονομία, ώστε να σωθεί η κυπριακή οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως όταν ένας πολιτικός δίδει υποσχέσεις για υπερβολικά αποτελέσματα και ζει με ψευδαισθήσεις, αυτό που πάντα πληρώνει το λογαριασμό είναι ο λαός.

«Δεν είμαι έτοιμος δημιουργήσω ψευδαισθήσεις και να βλέπω τη χώρα μου διαιρεμένη, ή την κατοχή να συνεχίζεται με το απαράδεκτο στάτους κβο. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις τερματιστούν εξ αιτίας δικού μας λάθους, το επόμενο βήμα θα είναι η αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Και τότε θα υπάρξει η διαίρεση και τα δύο κράτη».

Ανέφερε πως υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα, «γιατί οι μεγαλύτερες χώρες έχουν μεγαλύτερα συμφέροντα να φροντίζουν κι όχι να προσέχουν χώρες όπως η Κύπρος».

Ερωτηθείς για το ρόλο των ΗΠΑ, ανέφερε ότι είναι σύμμαχος τη Τουρκίας και μπορούν να ασκήσουν της επιρροή τους, όπως έπραξαν και κατά το παρελθόν. Υπενθύμισε ότι ο δρόμος για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. άνοιξε με την παρέμβαση των ΗΠΑ και του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

«Αρκετές φορές οι ΗΠΑ μας βοήθησαν αρκετά. Τώρα που είναι μία κρίσιμη στιγμή κι έχουμε ελπίδες για τη λύση μπορούν να δώσουν χείρα βοηθείας. Ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει τη ρητορική και να εμπλακεί πιο δραστήρια, ενθαρρύνοντας τους Τουρκοκύπριους να φτάσουμε σε διευθέτηση», συμπλήρωσε.