Ελλάδα:Εντονες διεργασίες γα το νέο Υπουργικό Συμβούλιο

Βούτσης στην προεδρία της Βουλής, Κουρουμπλής στο Εσωτερικών – τα ονόματα που «παίζουν»

 

Για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα οδεύει ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ενώ το χαρτοφυλάκιό του στην προηγούμενη κυβέρνηση αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος με τη σειρά του αφήνει στη θέση του τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή του Ανδρέα Ξανθό.newego_LARGE_t_1101_54567842_type12713

Ο ίδιος ο κ. Βούτσης, μιλώντας το πρωί στo Mega Ελλάδος , ρωτήθηκε σχετικά και είπε ότι για την ώρα δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση.
«Για την ώρα σχεδιάζουμε το κυβερνητικό σχήμα, όχι τα πρόσωπα, τα κελύφη κλπ. Μετά την εμπειρία του επταμήνου κάποια υπουργεία μπορεί και πρέπει να μείνουν μόνα τους. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Μέχρι το μεσημέρι θα έχει κλείσει κι αυτό», σημείωσε.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega το βράδυ της Τρίτης, η σύνθεση της κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους εξής:
Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης
Οικονομικών: Ευκλείδης Τσακαλώτος, με υφυπουργό τον Γ.Χουλιαράκη και συνδρομή τουλάχιστον 40 τεχνοκρατών που θα συγκροτήσουν την νέα ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Οικονομίας: Γιώργος Σταθάκης
υφυπουργός ΕΣΠΑ: Αλέξης Χαρίτσης, μέχρι τώρα γγ ΕΣΠΑ
Εσωτερικών: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής: Γιάννης Μουζάλας
Εργασίας: Γιώργος Κατρούγκαλος
Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: Πάνος Σκουρλέτης
Επικρατείας: Νίκος Παππάς
Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης
Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μέχρι σήμερα υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης.
Δικαιοσύνης: Νίκος Παρασκευόπουλος ή Δημήτρης Χριστόπουλος, με υφυπουργό τον Παναγιώτη Νικολούδη
Αμυνας: Πάνος Καμμένος
Εξωτερικών: Νίκος Κοτζιάς
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης
Ναυτιλίας: Χρήστος Ζώης (ή Θοδωρής Δρίτσας, που όμως φαίνεται να μην επιθυμεί κάτι τέτοιο).
Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: Νίκος Φίλης (αρχικά αναφέρθηκε ο Κώστας Γαβρόγλου) στη θέση του Αριστείδη Μπαλτά.
Αγροτικής Ανάπτυξης: Ευάγγελος Αποστόλου με υφυπουργό τον Παναγιώτη Σγουρίδη των ΑΝΕΛ.
Υγείας: Ανδρέας Ξανθός, με υφυπουργό τον Παύλο Πολάκη
Μακεδονίας – Θράκης: Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά από τους ΑΝΕΛ
Προστασίας του Πολίτη: Νίκος Τόσκας
Πολιτισμού και Νέας Γενιάς: Αριστείδης Μπαλτάς (αρχικά αναφέρθηκε ο Νίκος Ξυδάκης)
Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης ή οικολόγος διεθνούς φήμης
Πρόεδρος της Βουλής: θα προταθεί ο Νίκος Βούτσης
Σβήνουν και γράφουν ονόματα
Λίγες ώρες πριν την οριστικοποίηση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την ορκωμοσία της το πρωί της Τετάρτης, οι πληροφορίες θέλουν μία σειρά από χαρτοφυλάκια να έχουν «κλείσει» ή να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παρουσία συγκεκριμένων προσώπων σε αυτά.
Στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας με στενούς του συνεργάτες οριστικοποιεί τις αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης με «σπάσιμο» υπουργείων. Ερωτηματικό αποτελεί ο αριθμός των προσώπων που θα στελεχώνουν το νέο κυβερνητικπό σχήμα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να αναλάβει εκ νέου το υπουργείο Οικονομικών, με υφυπουργό ή αναπληρωτή, πιθανότατα τον Γ. Χουλιαράκη, ενώ στο Ενέργειας πηγαίνει ο Πάνος Σκουρλέτης, σύμφωνα με πηγή του κόμματος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί αργά το βράδυ, ώστε να ορκιστεί την Τετάρτη το πρωί, προτού ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.
Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, o Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλάβει εκ νέου του υπ. Οικονομίας, με υφυπουργό ή αναπληρωτή τον Γ. Χουλιαράκη. Υπουργός Ενέργειας αναμένεται να αναλάβει ο Π. Σκουρλέτης, ενώ φαίνεται ότι δεν μετακινούνται ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς, από τα αντίστοιχα υπουργεία, Άμυνας και Εξωτερικών.
Μεταξύ των αλλαγών που σχεδιάζονται είναι αυτή της ηγεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για αντικατάσταση του κ. Νικολούδη από τον κ. Παπαγγελόπουλο.