Το σκάνδαλο με τους ακατάλληλους πασσάλους της ΑΗΚ στην Επ.Ελέγχου

Τα πυρά της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου τόσο για την καθυστέρηση στη διερεύνηση του σκανδάλου των ακατάλληλων πασσάλων που ανάγεται στο 2005, αλλά και στην μη είσπραξη των οφειλών από την παραχώρηση ηλεκτρικού ρεύματος στις κατεχόμενες περιοχές εισέπραξε η διοίκηση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.zimies-10-ekat-gia-tin-aik-apo-elattomatikous-passalous

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, το θέμα των πασσάλων έχει στοιχίσει στην ΑΗΚ €10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ανείσπρακτες οφειλές από την παραχώρηση ρεύματος στις κατεχόμενες περιοχές και ιδιαίτερα στην Πύλα ανέρχονται σε €2,05 δισ από το 1964 μέχρι το 2014.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Όθωνας Θεοδούλου δήλωσε πως η ΑΗΚ έχει προχωρήσει σε τέσσερις ενέργειες για διερεύνηση του σκανδάλου των ακατάλληλων πασσάλων. Για το θέμα των ανείσπρακτων οφειλών από τους Τ/κ, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι η ΑΗΚ δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημα, καθότι είναι πολιτικό.

Δύο δισ οφειλές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην Επιτροπή, η μέση ετήσια κατανάλωση ανά υποστατικό ανέρχεται σε 10.635 κιλοβατώρες (Kw) για τους Τ/κ και σε μόλις 3.460 Κw για τους Ε/κ, την ώρα που στην περιοχή υπάρχουν 300 τ/κ υποστατικά και 620 ε/κ υποστατικά.

Η συνολική συνολική αξία της ανείσπρακτης κατανάλωσης στις τ/κ περιοχές από το 1964 μέχρι το 2014 ανέρχεται στα €271,6 εκατ, ποσό που δεν περιλαμβάνει οποιονδήποτε υπολογισμό τόκο που θα αναλογούσε στο οφειλόμενο ποσό.

«Αν η αξία της κατανάλωσης του κάθε έτους από 64 μέχρι το 2014 αναχθεί σε σημερινές τιμές με επιτόκιο προεξόφλησης της ΑΗΚ 7%, τότε το συνολικό κόστος της ανείσπρακτης κατανάλωσης υπολογίζεται σε 2,05 δισ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Θεοδούλου είπε πως το θέμα έχει συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι θα υπάρξουν κάποιες εξελίξεις».

«Δεν μπορεί η ΑΗΚ από μόνη της να το λύσει. Δεν μπορούν οι λειτουργοί της ΑΗΚ, να αποκόψουν τους μετρητές. Όσες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν οι λειτουργοί μας έγιναν αντικείμενο βίαιας αντίδρασης», είπε ο κ Θεοδούλου.

Επεσήμανε δε πως όταν εγείρεται το θέμα, οι Τ/κ απαντούν ότι και οι Ε/κ εγκλωβισμένοι τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδούλου ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των δικτύων των κατεχόμενων με τις ελεύθερες περιοχές. Όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση σε δύο σημεία.

€10 εκατομμύρια λόγω ακατάλληλων πασσάλων

Τόσο στη συνεδρία όσο και εκτός η ΑΗΚ δέχθηκε επικρίσεις για την καθυστέρηση στη διερεύνηση του σκανδάλου με τους ακατάλληλους πασσάλους, που η Αρχή είχε προμηθευτεί από το 2005, με αποτέλεσμα να επωμιστεί κόστος ύψους €10 εκατομμυρίων για την αντικατάστασή τους. Όπως αναφέρθηκε, η ΑΗΚ διαχρονικά προμηθευόταν τους πασσάλους από σκανδιναβικές εταιρείες ενώ για πρώτη φορά επέλεξε να προμηθευθεί από ελληνική εταιρεία.

«Πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο το οποίο ήταν συγκεκαλυμμένο για 10 ολόκληρα χρόνια και ευθύνη για αυτό το σκάνδαλο έφεραν τα εκάστοτε Συμβούλια της ΑΗΚ από το 2005 και εντεύθεν και ιδιαίτερα η διευθυντική ομάδα και όσοι λειτουργοί είχαν γνώση και επίγνωση του θέματος», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου.

Τόσο μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, όσο και στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ πως το νέο ΔΣ έχει προβεί σε τέσσερις ενέργειες για τη διερεύνηση του σκανδάλου. Από τους πέντε λειτουργούς που ενεπλάκησαν στο θέμα, οι τέσσερις έχουν αφυπηρετήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδούλου, με βάση το πόρισμα της διερεύνησης που έγινε από τον πρώην Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ, το ΔΣ αποφάσισε τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνα για τον μόνο λειτουργό που βρίσκεται εν υπηρεσία, διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία αίτημα για ποινική έρευνα για τα τέσσερα πρόσωπα που έχουν αφυπηρετήσει, ζητήθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου ο διορισμός ερευνώντος λειτουργού για επέκταση της έρευνας, ενώ ο Νομικός Σύμβουλος της ΑΗΚ καταχώρησε αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας νομική διαδικασία κατά των προμηθευτών για ανάκτηση των ζημιών της εταιρείας.

Ερωτήματα ηγέρθησαν επειδή  η ΑΗΚ δεν εκταμίευσε την εγγυητική.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Αρχής Αντώνης Πατσαλής, κατά τη διάρκεια της σύμβασης με την ελληνική εταιρεία, η εγγυητική μειώθηκε κατά 50% από €365.000 σε €182.500 και το 2009 μειώθηκε περαιτέρω στις €30.000. Παράλληλα, είπε ότι ενώ η τελευταία παραλαβή πασσάλων έγινε στις 28 Νοεμβρίου 2009, στις 8 Δεκεμβρίου του 2009, η εγγυητική αποδεσμεύθηκε δύο χρόνια πριν τη λήξη της.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέγνωσε επιστολή εργαζομένου της ΑΗΚ το 2006 που ανέφερε τη διαπίστωση των προβληματικών πασσάλων.

«Το 2006 θα μπορούσαν να διαπιστωθούν οι αδυναμίες σε σχέση με την ξυλεία και τον εμποτισμό», είπε ο κ. Πατσαλής.

Σε δηλώσεις της, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου σημείωσε πως θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πώς η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αποφάσισε να δοθεί η προσφορά σε μια εταιρεία που είχε αποκλειστεί γιατί δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί το συγκεκριμένο συμβόλαιο. Ως εκ τούτου, είπε, η έρευνα θα πρέπει να πάει και στο ποιοι εμπλέκονταν σε άλλους τομείς.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε πως δυστυχώς ούτε από το ποσό των 365 χιλιάδων που είχε ως εγγυητική η εταιρεία που προμήθευσε τους ακατάλληλους πασσάλους, δεν πήρε η ΑΗΚ ούτε ένα σεντ, κατά τη έκφρασή του.

Για το θέμα των ανείσπρακτων οφειλών από τους Τ/κ, ο κ. Προκοπίου επέκρινε το ΔΣ του Οργανισμού λέγοντας πως σε άλλα θέματα που άπτονται πολιτικών αποφάσεων τα βρίσκουν, ενώ σε αυτή την περίπτωση δεν πιέζουν.

Τέλος, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αφού μίλησε για απαράδεκτη κωλυσιεργία στο θέμα των πασσάλων, ενώ για το θέμα των ανείσπρακτων οφειλών από τους Τ/κ παρατήρησε πως «είναι άξιο απορίας πώς η ΑΗΚ βρήκε τον τρόπο να συνεργαστεί με τις κατοχικές αρχές για να διασυνδεθούν το δίκτυο των κατεχομένων με το δίκτυο των ελεύθερων περιοχών αλλά δεν βρίσκει τον τρόπο για να ζητήσει το λαβείν της, και είναι άξιο απορίας πώς η ΑΗΚ χαρίζει εκατομμύρια σε κάποιους είτε είναι Τ/κ, είτε είναι μεγαλοεπιχειρηματίες και κυνηγάει να κόψει το ρεύμα σε λήπτες δημοσίου βοηθήματος και ανάπηρους».