Κωστής Κωστέας και Τρίο ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ τιμήθηκαν για την προσφορά τους

Ημερίδα λαογραφίας με θέμα «Κυπριακές Φωνές» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Αθανασίου κατά την οποία τιμήθηκαν για την προσφορά τους στη Λαϊκή Μουσική Παράδοση και το Λαϊκό Πολιτισμό ευρύτερα οι Κωστής Κωστέας και το Τρίο ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ.(Χριστοφής Τζιηρτζιηπής, Φραγκέσκος (Κέκκος) Παύλου, Καλλής Λεωνή, Παύλος Αποστολίδης).

Τιμήθηκαν για την προσφορά τους ο Κωστής Κωστέας και το Τρίο ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ

Σημερινή ανακοίνωση αναφέρει ότι η όλη εκδήλωση έγινε από κοινού με το Ανοικτό Σχολείο Δήμου Αγίου Αθανασίου και το Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού στο πλαίσιο της πολιτικής των οργανισμών αυτών για ανάδειξη και προβολή σημαντικών πτυχών του πλούσιου λαϊκού πολιτισμού που κατέγραψαν οι άνθρωποι αυτού του τόπου, “στη συγκεκριμένη δε περίπτωση τις χαρακτηριστικές μελωδίες και ήχους από διάφορες περιοχές της Κύπρου. «Φωνές» που εμφανίζονται επίσημα κατά τον 16ο αιώνα μ.Χ. και κρατούν καλά μέχρι τις ημέρες μας”.

Ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Κυριάκος Χατζηττοφής τόνισε τη συμβολή των τιμώμενων μας Κωστή Κωστέα και Τρίο ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ. για την ανάδειξη, καλλιέργεια και συνέχιση των κυπριακών φωνών, αλλά και τη στέρεα βάση που έθεσαν για την καταγραφή της κυπριακής μουσικής.

Ο Κωστής Κωστέας, ανέφερε, θεωρείται ο πρώτος που έγραψε επώνυμα κυπριακά τραγούδια, αφού η φύση τον προίκισε με τη δεξιότητα να χειρίζεται με άριστο τρόπο τη δημοτική και βυζαντινή μελοποιία, ενώ το Τρίο ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ. είναι ίσως το πρώτο φωνητικό σύνολο που από τη δεκαετία του 1960 συνέδεσε το όνομα του με την ερμηνεία κυπριακών τραγουδιών, σε μια παράλληλη πορεία με το χορευτικό Συγκρότημα Καλλιτεχνών Λύσης, δημιούργημα του Κωστή Κωστέα, που στήριξαν προοδευτικοί άνθρωποι της Λύσης και αποτελεί καμάρι των Λυσιωτών και αγαπήθηκε από τον κυπριακό λαό.

Τόσο, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού, Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς, όσο και η εκπρόσωπος της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Ντίνα Γεωργιάδου, ανέφεραν στο χαιρετισμό τους ότι η μελέτη της Λαογραφίας είναι μια αναγκαιότητα στη σύγχρονη εποχή, που βοηθάει τους ανθρώπους να γνωρίσουν τη λαϊκή τους παράδοση, ενώ τέτοιου είδους εκδηλώσεις ανέφεραν συμβάλλουν σημαντικά στην αναζήτηση του πολιτιστικού πλούτου και των ριζών μας.