Ορκίζεται απόψε ο Αλ. Τσίπρας

 

Στις 8 το βράδυ, απόψε Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ορκιστεί Πρωθυπουργός της Ελλάδας για δεύτερη φορά φέτος, μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο του επιτρέπει, συνεργαζόμενος πάλι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝΕΛ) του Πάνου Καμμένου, να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας με 155 βουλευτές, η οποία θα ορκιστεί αύριο, Τρίτη.newego_LARGE_t_1101_54566760_type12713

Η σχετική πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, αλλά μεταδόθηκε από την κρατική ραδιοτηλεόραση, η οποία επικαλείται συζήτηση που είχε ο κ. Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, σε πανηγυρική συγκέντρωση στη Πλατεία Κλαυθμώνος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε δημόσια ότι το κόμμα θα προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον κ. Καμμένο για να επικυρώσουν την συμφωνία, και να επεξεργαστούν από κοινού την πιθανή σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα παραμείνει Υπουργός Άμυνας.

Λίγο  ώρα πριν την ορκομωσία του πρωθυπουργού, Τσίπρας και Καμένος  αναμένεται να συναντηθούν ώστε να καθορίσουν τις υπουργικές θέσεις που θα αναλάβουν τα στελέχη των κομμάτων τους, ενώ η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει εκτός απροόπτου το απόγευμα της Τρίτης.
Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τον επικεφαλής του Ποταμιού. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση με την Φ. Γεννηματά προχώρησε περισσότερο από τα τυπικά συγχαρητήρια ώστε να υπάρχει από το ΠΑΣΟΚ μια επιπλέον στήριξη σε κυβερνητικές επιλογές. Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν και τι έχει συμφωνηθεί.

Επίσης, κατά την άτυπη συζήτησή του το βράδυ της Κυριακής με δημοσιογράφους στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κουμουνδούρου, κοντά στην Ομόνοια, ο κ. Τσίπρας φέρεται να γνωστοποίησε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.

Εκεί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους την Κυριακή, θα εκπροσωπήσει και την Κύπρο κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις ΗΠΑ όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του ΟΗΕ, και δεν αποκλείστηκε η πιθανότητα, στο περιθώριο αυτής, να συναντηθεί και με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το απόγευμα αναμένεται να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να ορκιστεί πρωθυπουργός και να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τη δήλωση του Π. Καμμένου για συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ.