«Χρυσά» τα «Βήματα στην Αμμο» και άλλες σειρές για λειτουργό του ΡΙΚ

Ανώτερη λειτουργός του Ιδρύματος  κατηγορείται για εκβιασμό, δεκασμό  και κατάχρηση εξουσίας

 

Σκάνδαλο,  στο ΡΙΚ, διερευνά η Αστυνομία με τις καταγγελίες για εκβιασμό, δεκασμό και κατάχρηση εξουσίας να βαραίνουν ανώτερη λειτουργό του ιδρύματος.pragmata-kai-thaymata-ergazontai-eikonika-kai-chrysoplironontai-sto-rik1

Τις καταγγελίες έκαναν στις 26 Μαίου 2015 στο Γενικό Εκλεκτή ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγών και ο πρόεδρος της συντεχνίας ΕΥΡΙΚ. Σύμφωνα με την καταγγελία του ιδιοκτήτη της εταιρείας Παραγωγών η ανώτερη λειτουργός επέβαλε στον παραγωγό των τηλεοπτικών σειρών «Βήματα στην Άμμο» και «Πέτρινο Ποτάμι» καθώς και σε δύο σκηνοθέτες του ΡΙΚ, να λαμβάνει μέρος ως ηθοποιός η κόρη της.

Εξανάγκασε την παραγωγή να πληρώνει την κόρη της με το ποσό των 2000 Ευρώ έναντι 1200 που αμείβονταν οι άλλοι ηθοποιοί του ίδιου επιπέδου λέγοντας κατά λέξη στον ιδιοκτήτη της εταιρείας:

«Αγάπη μου, η … (αναφέρει το μικρό όνομα της κόρης της ) θα παίρνει δύο χιλιάδες Ευρώ, εντάξει; Bye»

Η κόρη της λειτουργού ζούσε την Ελλάδα γεγονός που έφερε αυξημένο κόστος στην παραγωγή αλλά και διαμαρτυρίες άλλων ηθοποιών που υποβάλλονταν σε αδικαιολόγητη ταλαιπωρία. Όταν ενημερώθηκε η λειτουργός για τις διαμαρτυρίες και τις ζητήθηκε να μειώσει τουλάχιστον τις σκηνές στις οποίες συμμετείχε η κόρη της απάντησε ως ακολούθως:

«Σε όποιον δεν αρέσκει θκυο ππαλλιές παιθανίσκει τωρά»..(εννοώντας ασφαλώς τον τηλεοπτικό  θάνατο του όποιου διαφωνούντα ) στο σενάριο, αφού αυτή ήταν η σεναριογράφος. Η λειτουργός του ΡΙΚ είχε την γραπτή έγκριση του Ιδρύματος να γράφει σενάρια για την σειρά «Βήματα στη άμμο» με πρόσθετη αμοιβή πέραν του μισθού που λάμβανε ως μόνιμος υπάλληλος.

Σύμφωνα με την καταγγελία ως σεναριογράφος πήρε περίπου 80.000 ευρώ. Αρκετές φορές μετά από απαίτηση της οι επιταγές εκδόθηκαν στο όνομα της κόρης της. Όσον αφορά την σειρά «Πέτρινο Ποτάμι» ο Γενικός Εκλεκτής αναφέρει πως η Ανώτερη λειτουργός δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει άδεια από το ΡΙΚ και ζήτησε να την καλύπτουν ώστε να γράφει σενάρια.

Στην απαίτηση δεν συμφώνησαν και οι δυο καταγγέλλοντες και όπως αναφέρει στην κατάθεση του ο πρόεδρος της ΕΥΡΙΚ το έθεσε στον –τότε- γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ τονίζοντας ότι είναι από τις πιο ξεκάθαρες περιπτώσεις σύγκρουσής συμφερόντων. Όταν η λειτουργός ενημερώθηκε πως «πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση» άρχισε να προσπαθεί να καταστρέψει την σειρά εκμεταλλευόμενη την θέση της.

Οι ενδεχόμενες κολάσιμες πράξεις της όμως, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, δεν περιορίζονται μόνο σ αυτές τις δύο σειρές.

Η σειρά «Πλατεία» συμφώνα με την καταγγελία ήταν σενάριο της λειτουργού του ΡΙΚ με το ψευδώνυμο Πέτρος Πέτρου.

Στην επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει πως η Ανώτερη λειτουργός του ΡΙΚ δεν είχε δηλώσει στο Τμήμα Φορολογίας οποιαδήποτε επιπλέον εισοδήματα απέκτησε από την συγγραφή του σεναρίου στην σειρά «Βήματα στην Άμμο» ενώ ούτε και η κόρη της έχει φορολογικό φάκελο στο Τμήμα Φορολογίας.