Συνελήφθη 41χρονος δημοσιογράφος για παιδική πορνογραφία

Έφοδο στο σπίτι Κύπριου δημοσιογράφου έκαναν σήμερα   μέλη της αστυνομίας και της ομάδας ηλεκτρονικού εγκλήματος του αρχηγείου αστυνομίας.21402-0.74518-paidiki-pornografia.17e5714b6ae74eb20edba678c0ffb002

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γνωστός δημοσιογράφος βρισκόταν στο μικροσκόπιο του αρχηγείου αστυνομίας εδώ και τρείς εβδομάδες μετά από πληροφορία που έφτασε από την Europol. Οι αστυνομικοί από το σπίτι του γνωστού δημοσιογράφου κατέσχεσαν εφτά σκληρούς δίσκους, τρείς υπολογιστές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα αρχεία του παιδικού πορνογραφικού υλικού που εντοπίστηκαν φτάνουν τα 14.

Χθες το απόγευμα, μέλη του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησαν έρευνα με δικαστικό ένταλμα στην οικία του 41χρονου, που βρίσκεται στην επαρχία Λάρνακας.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, έγινε προκαταρκτικός έλεγχος σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου εντοπίστηκαν 14 αρχεία με παιδικό πορνογραφικό υλικό.

Ο 41χρονος συνελήφθη για αυτόφωρο αδίκημα, ενώ από τη σκηνή παραλήφθηκαν ως τεκμήρια, ένας πύργος ηλεκτρονικού υπολογιστή, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (επτά εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και έξι usb).
Η πληροφορία έχει ληφθεί από την europol. Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του γραφείου καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος Αντρέα Αναστασιάδη, ο ύποπτος προσπαθούσε να στείλει αρχείο με πορνογραφικό υλικό, σε άλλο άτομο.

Η Αστυνομία χαρακτηρίζει την υπόθεση μια από τις πλέον σοβαρές. Ο ύποπτος οδηγήθηκε σήμερα στο δικαστήριο και εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα εξαήμερης κράτησης. Η δράση του, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να άρχισε τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης σε δηλώσεις στα ΜΜΕ το μεσημέρι ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας με τη Europol, ερευνήθηκαν χθες με δικαστικό ένταλμα η οικία και υποστατικά του υπόπτου και εντοπίστηκαν 14 αρχεία με παιδικό πορνογραφικό υλικό, ένας πύργος, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, επτά εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και έξι φορητές μνήμες (USB).

Eίπε ακόμη ότι ανακρινόμενος ο ύποπτος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των ανακριτών για την υπόθεση.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι εναντίον του 41χρονου εξετάζονται τα αδικήματα της απόκτησης ή κατοχής παιδικής πορνογραφίας, απόκτησης πρόσβασης σε παιδική πορνογραφία, διανομή ή μετάδοση παιδικής πορνογραφίας και προσφορά ή παροχή πληροφοριών για παιδική πορνογραφία.

“Πέραν των καταθέσεων που θα ληφθούν έχουμε προχωρήσει τάχιστα στην εξέταση του υλικού για να διαπιστώσουμε τον όγκο που υπάρχει και οι εξετάσεις θα επεκταθούν για να διαπιστωθεί κατά πόσον το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει διανέμει σε τρίτα πρόσωπα το υλικό αυτό. Οι εκτιμήσεις των ανακριτών είναι ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερος όγκος δεδομένων παιδικής πορνογραφίας”, ανέφερε ο κ. Αγγελίδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι είναι μια από τις υποθέσεις που χαρακτηρίζονται από τις σοβαρές, υπάρχουν αρκετές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν και θα ενημερωθεί παράλληλα η Interpol και υπάρχει και ανοικτή γραμμή συνεργασίας με την Europol.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι για το 2015 μέχρι στιγμής η Αστυνομία διερεύνησε 110 υποθέσεις, το 2014 103 και το 2013 32 υποθέσεις.

“Υπάρχει μια αύξηση στις υποθέσεις που διερευνώνται , στις καταγγελίες και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι έχουμε αυξημένο αριθμό υποθέσεων αλλά και στη συνεργασία που έχουμε με την Europol και άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό, έχοντας υπόψη ότι αυτού του είδους τα αδικήματα διαπράττονται όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες, άρα υπάρχει σύνδεση για αυτά τα αρχεία. Επίσης ο αυξημένος αριθμός οφείλεται και στο ότι καταγγέλλονται πλέον οι υποθέσεις στην Αστυνομία”, είπε ο κ. Αγγελίδης.

Σε ερώτηση αν η Αστυνομία εκτιμά ότι βρίσκεται σε χνάρια κυκλώματος, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι το γεγονός ότι υπάρχουν δεκατέσσερα αρχεία και τα άλλα τεκμήρια που εξετάζονται “ είναι μια πτυχή η οποία εξετάζεται πολύ σοβαρά, η σύνδεση δηλαδή αυτού του προσώπου με άλλα στο εξωτερικό”.

“Γιατί όπως έχω πει και προηγουμένως, υπάρχει συνήθως σύνδεση σε τέτοιες υποθέσεις με άτομα στο εξωτερικό γιατί και κάποια πρόσωπα στις φωτογραφίες δεν ανήκουν σε άτομα στην Κύπρο αλλά στο εξωτερικό”, συνέχισε.

Σε άλλη ερώτηση αν η Αστυνομία θα διεξάγει έρευνα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ή θα είναι πιο επιμελής και προσεκτική στις εξετάσεις της με δεδομένη την επαγγελματική δράση του υπόπτου, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι σε τέτοιου είδους σοβαρές υποθέσεις εξετάζονται όλα τα στοιχεία και όλα τα δεδομένα με κάθε λεπτομέρεια.

“Τα οποιαδήποτε στοιχεία ή δεδομένα, ή και πληροφορίες διερευνώνται, η εμπειρία μας λέει ότι μέσα από την εξέταση των ανευρεθέντων καταλήγουμε και υπάρχει εικόνα όσον αφορά τις εξετάσεις”.

Συνέχισε λέγοντας ότι το κάθε τι θα εξεταστεί, αν χρειαστεί και τα όποια πρόσωπα με τα οποία ενδεχομένως να είχε επαφή το συγκεκριμένο πρόσωπο που να δικαιολογούν έρευνες ή περαιτέρω εξετάσεις και θα γίνει διερεύνηση με όλη την σχετική λεπτομέρεια γιατί, όπως είπε, ενδεχομένως από την εξέταση ενός δεδομένου μπορεί η Αστυνομία να προχωρήσει και να βρει και άλλα πρόσωπα που πιθανό να ενέχονται.

Απηύθυνε επίσης για άλλη μια φορά έκκληση στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχουν τα παιδιά τους.

“Έχουμε τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής επιτήρηση των παιδιών τους ιδιαίτερα των ανήλικων, να υπάρχει καλή επικοινωνία και όταν διαπιστώσουν οτιδήποτε, είτε στη συμπεριφορά, είτε για παράδειγμα να έχουν μεγάλο αριθμό φίλων αυτά είναι θέματα που πρέπει να τους προβληματίσουν”, ανέφερε.

Ο κ. Αγγελίδης συνέχισε λέγοντας ότι η συμβουλή της Αστυνομίας είναι έγκαιρα, αν υπάρχουν υποψίες, να ενημερώνεται για να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα και να προλαμβάνονται τα χειρότερα.

Είπε ότι στις υποθέσεις αυτές εμπλέκονται ανήλικοι και αυτοί που καραδοκούν επεξεργάζονται τις φωτογραφίες των ανηλίκων με διάφορες τρόπους και πρέπει να γίνονται έγκαιρα οι καταγγελίες.

ου χαρακτηρίζονται από τις σοβαρές, υπάρχουν αρκετές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν και θα ενημερωθεί παράλληλα η Interpol και υπάρχει και ανοικτή γραμμή συνεργασίας με την Europol. Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι για το 2015 μέχρι στιγμής η Αστυνομία διερεύνησε 110 υποθέσεις, το 2014 103 και το 2013 32 υποθέσεις.