Για δεκασμό και κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται ο Ρ.Ερωτοκρίτου

Την Πέμπτη στις 9 το πρωί συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκου Ερωτοκρίτου και των Ανδρέα Κυπρίζογλου, Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Andreas Neocleous & Co, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ãéá êáèáñÞ óõíùìïóßá åéò âÜñïò ôïõ áðü ôï êïéíùíéêï-ïéêïíïìéêü êáôåóôçìÝíï ôçò ðñùôåýïõóáò, óå ó÷Ýóç êáé ìå åíÝñãåéåò ôïõ óå ü,ôé áöïñÜ ôéò Ýñåõíåò ãéá ôçí ïéêïíïìßá, Ýêáíå ëüãï ï Âïçèüò Ãåíéêüò ÅéóáããåëÝáò Ñßêêïò Åñùôïêñßôïõ óå äéÜóêåøç ôýðïõ áðáíôþíôáò óôá üóá ôïõ êáôáëïãßæïíôáé ìÝóá áðü ôï ðüñéóìá ÊáëëÞ üðùò ôï ðáñïõóßáóå íùñßôåñá óÞìåñá ï Ãåíéêüò ÅéóáããåëÝáò Êþóôáò Êëçñßäçò,Ëåõêùóßá 14 Áðñéëßïõ 2015.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Κατά τη σημερινή ακρόαση, ο δικηγόρος της εταιρείας Andreas Neocleous & Co Γιώργος Γεωργίου, με τη σύμφωνη άποψη όλων των υπολοίπων, ζήτησε και έλαβε από το Δικαστήριο ολιγοήμερη αναβολή για συνεννόηση των δικηγόρων σε ό,τι αφορά τον κατάλογο τεκμηρίων και τα παραδεκτά γεγονότα για λόγους μείωσης του χρόνου εκδίκασης της υπόθεσης.

Νέα ημερομηνία ακρόασης ορίστηκε η Πέμπτη στις 0900. Ταυτόχρονα, μετά από αίτημα του δικηγόρου του κ. Ερωτοκρίτου Χρήστου Πουργουρίδη, το Δικαστήριο προγραμμάτισε ακροάσεις για την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, επίσης στις 0900.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ηλίας Στεφάνου αιτήθηκε τροποποίηση του κατηγορητηρίου, προσθέτοντας εκ νέου την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας σε ό,τι αφορά τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του ισχυριζόμενου αδικήματος, όπως τις διάβασε ενώπιον του Δικαστηρίου ο κ. Στεφάνου, ο κ. Ερωτοκρίτου κατηγορείται ότι «μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου 2013, στη Λευκωσία, όντας δημόσιος λειτουργός κατά κατάχρηση εξουσίας που ανάγεται στα καθήκοντά του, αποβλέποντας στο κέρδος, διέταξε την ενέργεια αυθαίρετης πράξης που παρέβλαψε τα δικαιώματα άλλου».

Δηλαδή, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, ο κατηγορούμενος «καταχρώντας των καθηκόντων του, ως Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως της Δημοκρατίας, κατά παράκαμψη των καθορισμένων διαδικασιών και οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και παρά τις προηγούμενες εξ αντιθέτου οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, έδωσε οδηγίες προς τον Αρχηγό Αστυνομίας για την άμεση καταχώρηση ποινικής δίωξης εναντίον των Igor Zhigachov, Tatiana Shchegoleva, Armen Davidyan, Akexandr Zakharov, Vladimir Zakharov και της Critch Investments Ltd, παραβλάπτοντας έτσι τα δικαιώματά τους».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Χρήστος Πουργουρίδης ανέφερε ότι η κατηγορία αυτή υπήρχε παλαιότερα και είχε αποσυρθεί. Ωστόσο, όπως είπε, «δεν θα φέρουμε ένσταση», προσθέτοντας ότι θα αφήσει την Κατηγορούσα Αρχή να προωθήσει την υπόθεση με όποιο τρόπο κρίνει πιο πρόσφορο.

Ο κ. Στεφάνου προχώρησε και σε άλλες λεκτικές τροποποιήσεις του κατηγορητηρίου αφαιρώντας προτάσεις που αναφέρονται στην καταχώρηση συγκεκριμένης αγωγής και αντικαθιστώντας τις απλώς με τον όρο «πολιτική αγωγή», καθώς και τις φράσεις «άμεση καταχώρηση ποινικής δίωξης» με «προώθηση ποινικής δίωξης».

Κανένας από τους δικηγόρους των κατηγορούμενων δεν είχε ένσταση στις τροποποιήσεις που έγιναν στο κατηγορητήριο.

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν δεκασμό δημοσίου λειτουργού, δωροληψία για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, δωροδοκία Οικείων Αξιωματούχων, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, συνωμοσία για ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και συνωμοσία προς καταδολίευση.

Η υπόθεση εκδικάζεται ενώπιον του τριμελούς Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, το οποίο απαρτίζεται από την Πρόεδρο Λένα Δημητριάδου, το Δικαστή Χαράλαμπο Χαραλάμπους και τη Δικαστή Μαρίνα Παπαδοπούλου.

Για τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη εμφανίζεται ο δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου, μαζί με τον δικηγόρο Σάββα Αγγελίδη.

Για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, εμφανίζεται ο δικηγόρος Χρήστος Πουργουρίδης, για τον Ανδρέα Κυπρίζογλου, ο δικηγόρος Βαγγέλης Πουργουρίδης, για τον Παναγιώτη Νεοκλέους ο δικηγόρος Αλέκος Μαρκίδης μαζί με το δικηγόρο Νίκο Μακρίδη και για την εταιρεία ο δικηγόρος Γιώργος Γεωργίου.