Ενα από τα ίδια και ο Τουσκ

 

Λέει ότι οι επόμενοι μήνες για το Κυπριακό θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι

 

Ηλθε είδε άκουσε και απήλθε και ο κ. Τουσκ ο οποίος με δηλώσεις του για το κυπριακό επανέλαβε τα ίδια που λένε όλοι οι ξένοι διπλωμάτες όταν επισκέπτονται την Κύπρο.  Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε δηλώσεις του  για τις εξελίξες  στο κυπριακό είπε ότι « Οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για να εξαλειφθούν τα εμπόδια για την απαραίτητη αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη στην Κύπρο,CNA_Fed9ef5e67eb34449a448dba4d4457742
Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συνομιλίες που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Τουσκ καλωσόρισε την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, κάνοντας λόγο για “μια ιστορική στιγμή”.

Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να προσφέρει πλήρη και αποφασιστική στήριξη στη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο των ΗΕ.

Αναστασιάδης και Τουσκ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο νησί, συζήτησαν το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή. Επίσης, ο κ. Τουσκ ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόοδο της Κύπρου σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα οικονομικής της προσαρμογής, καθώς και για τις περιφερειακές εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα.

Βλέπω μια πραγματική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, με τα δυο μέρη να είναι δεσμευμένα στην επίτευξη μιας διαρκούς λύσης, ανέφερε ο κ. Τουσκ, και εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΕ “να παρέχει οποιαδήποτε πρακτική υποστήριξη τα δυο μέρη και τα ΗΕ θα έκριναν ως χρήσιμη”.

Χαρακτήρισε τις παρούσες συνομιλίες ως μια “ιστορική στιγμή”, την οποία “δεν πρέπει να χάσουμε” και είπε πως είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να μην χαθεί, για το καλό της Κύπρου και της Ευρώπης.

Ο κ. Τουσκ είπε πως συζήτησαν για το μεταναστευτικό και την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, και πως αξιολόγησαν το ρόλο της Κύπρου ως περιφερειακού παίχτη.

Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, ο κ. Τουσκ επεσήμανε πως “η Κύπρος αποτελεί καλό παράδειγμα μιας χώρας που είναι έτοιμη να βοηθήσει και να επιδείξει αλληλεγγύη”, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο Αναστασιαδη για την “εποικοδομητική συμβολή για παροχή βοήθειας στην επίλυση κρίσεων στην γειτονιά μας”.
Αναφερόμενος στην επείγουσα σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα είπε πως “έχει έλθει η ώρα να ληφθούν αποφάσεις”, και σημείωσε πως αναμένεται μια “απτή, θετική ένδειξη αλληλεγγύης και ενότητας”.
Ο κ. Τουσκ σημείωσε πως μετά τις επαφές του με κράτη μέλη τις τελευταίες λίγες ημέρες αισθάνεται πιο αισιόδοξος ότι “βρισκόμαστε πιο κοντά στην εξεύρεση μια λύσης βασισμένης στη συναίνεση και στη γνήσια αλληλεγγύη”.
Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια απόφαση, όπως είπε, θα πρέπει να συγκαλέσει μια επείγουσα σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.
Για την ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη να εμπλέξει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με πρόσκληση χωριστά προς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να συμμετάσχουν σε συνάντηση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε πως η επίσκεψή του στην περιοχή, πριν την άφιξή του στην Κύπρο, είναι υποστηρικτική αυτής της πρωτοβουλίας και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη βοήθειά και τις συμβουλές του.

Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως συζήτησαν τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο και πρόσθεσε πως άκουσε με ικανοποίηση το πώς οι προσπάθειες του λαού της Κύπρου φέρνουν θετικά αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις.
Επανέλαβε τη σθεναρή του δέσμευση να εργαστεί άοκνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να φθάσουν σε μια βιώσιμη διευθέτηση που θα επανενώσει την Κύπρο και το λαό σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Περιέγραψε μια μελλοντική λύση ως μια λύση που θα διασφαλίζει και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και που θα είναι σύμφωνη με το δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ.

Συνάντηση και με Ακιντζί

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Τουσκ μετέβη χθες το απόγευμα στα κατεχόμενα, όπου πραγματοποίησε συνάντηση μιας περίπου ώρας και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αποχώρησε χωρίς να κάνει εκτεταμένες δηλώσεις, και περιορίστηκε να πει πως η συνάντηση ήταν «πολύ σημαντική». Σύμφωνα με τ/κ πηγές, ο κ. Ακιντζί, μετά την αποχώρηση του κ. Τουσκ, δήλωσε ότι αυτές οι επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι σημαντικές για τους Τ/κ και, παρόλο που το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την Ε.Ε. και τρίτες χώρες, και παρά την αντίδραση της ε/κ πλευράς, δεν μπορεί να υπάρξει άρνηση της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων και των «εκλελεγμένων», όπως είπε, οργάνων τους. Αναφορικά με το Κυπριακό, επεσήμανε πως ο κ. Τουσκ είναι πάρα πολύ υποστηρικτικός σε μια λύση του Κυπριακού και πως συζήτησαν για τη διαπραγματευτική διαδικασία.

«Γνωρίζει επίσης, όπως και εμείς, ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν θα βρίσκεται εκεί για πάντα, και, ως εκ τούτου, πρέπει να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία, πρέπει να εργαστούμε σκληρά, προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση», είπε ο κ. Ακιντζί, εκφράζοντας την επιθυμία του για συνέχεια της συνεργασίας με τον κ. Τουσκ.

Επιδιώκουν ποσοστώσεις

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις και συγκεκριμένα για το θέμα των ποσοστώσεων μέσα στο πλαίσιο της ΔΔΟ. «Η διζωνικότητα αποτέλεσε μια παράμετρο των ΗΕ από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, που σημαίνει ότι σε κάθε περιοχή των κοινοτήτων, η μια κοινότητα θα έχει πλειοψηφία σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό και την ιδιοκτησία περιουσιών», είπε, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι να διοικούν την περιοχή τους και την ίδια ώρα να είναι μειοψηφία στη δική τους περιοχή. Έτσι, πρέπει να βρούμε τρόπους και μέσα. Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα κριτήρια, με τα οποία να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα, και αυτό δεν σημαίνει άρνηση του ατομικού δικαιώματος για τις περιουσίες».

Η Εκκλησία και ο κυπριακός λαός θα σταθούν δίπλα στον ΠτΔ, λεει  ο Αρχιεπίσκοπος

Η Εκκλησία και ο λαός θα είναι μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα τον προστατεύσουν, θα τον οχυρώσουν και θα σταθούν ασπίδες μπροστά του για να πετύχει ό,τι καλύτερο στις προσπάθειες που καταβάλλει για λύση του Κυπριακού, ώστε Έλληνες και Τούρκοι να ζήσουν στη γη των πατέρων τους, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Σε ομιλία του σε ανοικτή συγκέντρωση για τη διεκδίκηση της Καρπασίας, που διοργάνωσε χθες βράδυ στη Λάρνακα το Δημοτικό Συμβούλιο Ακανθούς, τα Κοινοτικά Συμβούλια και τα Σωματεία του Διαμερίσματος Καρπασίας, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «η Εκκλησία της Κύπρου των δύο χιλιάδων ετών μας έχει φορτώσει στους ώμους μας μια βαριά κληρονομιά και είμαστε αποφασισμένοι αυτή την κληρονομιά να την συνεχίσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας που διαθέτουμε».

Πρόσθεσε ότι «τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί είναι οι πιο τραγικοί ηγέτες της Κύπρου αυτή τη στιγμή. Έχουν ένα δυσβάσταχτο βάρος στους ώμους τους που πρέπει να το σηκώσουν, μόνοι τους δεν μπορούν, χρειάζεται και η δική μας βοήθεια, όλου του λαού».

ΓΓ ΑΚΕΛ: Η επιτυχία της επίσκεψης Τουσκ θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα στο Κυπριακό

Η επίσκεψη Τουσκ από μόνη της έχει τη δική της σημασία και θα αναμένονται τα αποτελέσματα όσον αφορά το Κυπριακό, ώστε να αξιολογηθεί η επιτυχία της, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ερωτηθείς σχετικά.
Αναφορικά με τα θέματα της οικονομίας ανέφερε η πάγια θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη και διαχρονική ότι διαφωνεί με τις πολιτικές, οι οποίες προωθούνται από την ΕΕ.
Όπως είπε, αν δεν διαφοροποιηθούν στην ουσία τους, αν δεν αλλάξουν οι κατευθύνσεις και οι προσανατολισμοί της φιλοσοφίας που τις διέπει τότε θα συνεχίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές χώρες και οι αρνητικές συνέπειες εις βάρος μιας μεγάλης μερίδας των λαών.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα του Εκπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό, είπε ότι υπάρχει εδώ και χρόνια από την διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και έχει επαναδιοριστεί ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος ήταν και τότε.
«Εμείς θεωρούσαμε και τότε και σήμερα ότι η κατάσταση πραγμάτων που υπάρχει είναι ικανοποιητική. Άλλοι τότε έλεγαν ότι δεν ήταν ικανοποιητική και θα επιχειρούσαν σημαντική αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ και διαπιστώνουμε ότι λειτουργούμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και τότε», ανέφερε.