Επεισόδια σε Αλόα κατά την επίσκεψη ΑΚΕΛ – ΚΕΚ σε ομαδικό τάφο Τ/κ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΚΕΚ Ιζέτ Ιζτζιάν πραγματοποίησαν επίσκεψη στο μνημείο του ομαδικού τάφου Τ/Κ στην κατεχόμενη Αλόα όπου ομάδα Τ/Κ προκάλεσε ένταση αντιδρώντας στην επίσκεψη.

Ένταση προέκυψε στο κατεχόμενο χωριό Αλόα όταν αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος μετέβησαν στο μνημείο για τους Τ/κ που σκοτώθηκαν στις 14 Αυγούστου 1974 από την ΕΟΚΑ Β. Είχε προηγηθεί επίσκεψη των δύο αντιπροσωπειών, υπό τους Άντρο Κυπριανού και Ιζέτ Ιζτζιάν στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.

Στην είσοδο του μνημείου δύο άτομα που φέρονταν κάτοικοι της Αλόας προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο των πολιτικών, αλλά η “αστυνομία” τους απώθησε και οι δύο αντιπροσωπείες εναπόθεσαν λουλούδια στο μνημείο που βρίσκεται ομαδικός τάφων Τ/κ από τα χωριά Μαράθα, Σανταλάρι και Αλόα. Αργότερα όταν προέβαινε σε δηλώσεις ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πέντε με έξι άτομα, μεταξύ αυτών και ο “κοινοτάρχης”, Ολσάν Καρσμπατάκ, προκάλεσαν ένταση αντιδρώντας στην επίσκεψη υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ασέβεια προς τους “μάρτυρες”, όπως οι Τ/κ αναφέρονται σε όσους έχασαν τη ζωή τους το 1974. Επέκριναν  τον κ. Ιζτζιάν ότι δεν συμμετείχε σε καμιά εκδήλωση προς τιμήν των νεκρών αλλά επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο με Ε/κ.

Ο πρόεδρος του τ/κ ΚΕΚ δήλωσε ότι εξέφρασαν τον σεβασμό τους στους νεκρούς και εργάζονται σκληρά για την μη επανάληψη τέτοιων γεγονότων. “Οι μάρτυρες είναι και δικοί μας μάρτυρες”. Ανέφερε δε ότι νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει παρόμοια επίσκεψη στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Άμαχος πληθυσμός, πρόσθεσε εννοώντας Ε/κ, σκοτώθηκε το 1974 και υπάρχουν μαζικοί τάφοι, όπως υπάρχουν μαζικοί τάφοι και Τ/κ. “Καταδικάζουμε αυτούς που προέβησαν σε αυτές τις μαζικές δολοφονίας, Ε/κ και Τ/κ”. Εργάζονται, σημείωσε, με το ΑΚΕΛ και όσους Ε/κ είναι υπέρ της ειρήνης για την ειρήνη στο νησί.

Στο σημείο αυτό ένας από τους διαμαρτυρόμενους άρχισε να φωνάζει ότι δεν θέλουν ειρήνη για να απαντήσει ο κ. Ιζτζιάν ότι είναι δική του επιλογή, αλλά η πλειοψηφία των Τ/κ και των Ε/κ επιθυμεί την ειρήνη. Αναμένει, είπε, σεβασμό προς όσους έχασαν τη ζωή τους τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν τέτοια γεγονότα να συμβούν ξανά. Μοιράζονται, ανέφερε, τον πόνο με τις οικογένειες των “μαρτύρων” αλλά τέτοιες προσεγγίσεις εθνικιστικές, φανατικές, εχθρικές είναι λάθος.

Ενόσω ο Ιζέτ Ιζτζιάν προέβαινε στις δηλώσεις αυτές οι διαμαρτυρόμενοι πήραν τα λουλούδια που οι αντιπροσωπείες των κομμάτων εναπόθεσαν στο μνημείο και τους τα πέταξαν. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μια ομάδα κατοίκων της περιοχής που έμαθαν για την πραγματοποίηση των επισκέψεων των αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στα τρία χωριά πήγαν αρχικά στο μνημείο Μαράθας – Σανταλάρι για τους Τ/κ με σκοπό να την εμποδίσουν. Στη συνέχεια και αφού έμαθαν ότι οι κομματικές αντιπροσωπείες όδευαν προς την Αλόα ξεκίνησαν για εκεί. Η “αστυνομία” έλαβε μέτρα ασφαλείας κλείνοντας την πρόσβαση από τον δρόμο προς το μνημείο στην Αλόα, αλλά αυτοί κατέβηκαν από τα αυτοκίνητά τους και έφτασαν εκεί με τα πόδια από τα χωράφια.

Ο “σύνδεσμος ηρώων” καταδίκασε αργότερα με γραπτή ανακοίνωσή του την επίσκεψη με τον “πρόεδρο” Ερτάν Ερσάν να δηλώνει πως επρόκειτο για μια επίσκεψη χωρίς νόημα και πως έφερε τους συγγενείς των Τ/κ ξανά πρόσωπο με πρόσωπο με τον πόνο τους. Παρόμοια ήταν και η δήλωση του “προέδρου” του “συνδέσμου” ηρώων Μαράθας, Σανταλάρι, Αλόας στο τ/κ “πρακτορείο” ειδήσεων λέγοντας πως δεν είχαν ενημέρωση γι` αυτή την επίσκεψη και πως στον ομαδικό τάφο βρίσκονται Τ/κ που δολοφονήθηκαν από Ε/κ και υπάρχει ευαισθησία στο θέμα από τους κατοίκους γι` αυτό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εναπόθεση λουλουδιών από τις δύο αντιπροσωπείες.

Ο “κοινοτάρχης” Αλόας δήλωσε στον Μπαϊράκ ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνεται εκμετάλλευση και να κάνουν κάποιοι πολιτική στη μνήμη των “ηρώων” λέγοντας πως ο κ. Ιζτζιάν για 41 χρόνια δεν προσήλθε ποτέ σε εκδήλωση για τους Τ/κ των τριών χωριών.

Το ΑΚΕΛ  με ανακοίνωση του αναφέρει ότι:«Μετά από συνεννόηση με το ΒΚΡ (Κόμμα Ενωμένη Κύπρος) αποφασίστηκε να μεταβούμε μαζί τα δύο κόμματα για να αποθέσουμε λουλούδια στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης σε τάφους ελληνοκύπριων δολοφονηθέντων από την ΕΟΚΑ Β’ και τους Τούρκους εισβολείς και σε τάφους τουρκοκυπρίων στην Αλόα δολοφονηθέντων από την ΕΟΚΑ Β’.

Ο στόχος των εκδηλώσεων ήταν να σταλεί μήνυμα ειρήνης και επανένωσης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και να τονιστεί η ανάγκη κοινού αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας. Στόχος ήταν επίσης να αναδεχθεί η αλήθεια και η ιστορική πραγματικότητα. Ότι δηλαδή δεν ευθύνονται όλοι οι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι για τα εγκλήματα που έγιναν πριν το 1974 ή για την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Η εκδήλωση στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης έγινε κανονικά. Όταν ολοκληρώθηκε η εκδήλωση και στο νεκροταφείο στην Αλόα και γινόταν δηλώσεις από τους ηγέτες των δυο κόμματων, μια ομάδα τουρκοκυπρίων, περίπου δέκα άτομα, κινήθηκαν με επιθετικές διαθέσεις εναντίον των τουρκοκυπρίων που συνόδευαν την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ. Σε αυτή τους την προσπάθεια ανακόπηκαν από “αστυνομικούς” του ψευδοκράτους.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ αποχώρησε αφού ο κ. Ιζτζιάν κατήγγειλε με εντονότατες δηλώσεις προς τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης αυτή τη συμπεριφορά. Ως ΑΚΕΛ είχαμε προειδοποιηθεί ότι ίσως η μετάβαση μας στην Αλόα θα προκαλούσε αντιδράσεις. Παρόλα αυτά επιμέναμε στην πραγματοποίηση της. Πιστεύουμε ότι κάποτε έπρεπε να γίνει και αυτό το βήμα. Και θεωρήσαμε ιστορικό μας χρέος να το κάνουμε εμείς.

Σε κάθε περίπτωση εμείς θα επιμένουμε στον αγώνα μας για λύση και σε άλλες πρωτοβουλίες που θα αποκαθιστούν την ιστορική αλήθεια στη συνείδηση του λαού μας.

Αυτοί που επιχείρησαν τα επεισόδια σήμερα στην Αλόα ήταν πολύ λίγοι αριθμητικά. Είναι πεποίθηση μας ότι δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Όπως δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία της ελληνοκυπριακής κοινότητας οι όποιοι ομοϊδεάτες τους. Ας μην αφήσουμε τίποτα να σταματήσει την ειρήνη στην Κύπρο.»