Σε ψηλά επίπεδα σκόνη και θερμοκρασία και σήμερα

Πυκνή σκόνη στην Ατμόσφαιρα και στη Λεμεσό.

.

Βελτίωση σταδιακά από αύριο

Σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν και μειωμένα σε σχέση με χθες, παραμένει και θα παραμείνει και σήμερα η σκόνη στην ατμόσφαιρα σε όλη την Κύπρο, διατηρώντας τα ψηλά επίπεδα δυσφορίας και ταλαιπωρώντας τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Το επίπεδο δυσφορίας αυξάνεται παράλληλα και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, καθώς και σήμερα το θερμόμετρο θα προσεγγίσει τους 40 βαθμούς, 6 βαθμούς πιο πάνω από την κανονική για την εποχή.

Η κατάσταση με τη σκόνη φαίνεται να αρχίζει να βελτιώνεται ουσιαστικά από αύριο και σταδιακά μέχρι την Κυριακή θα υπάρξει σημαντική διαφορά με κάποιες περιοχές να προσεγγίζουν εκ νέου τα κανονικά επίπεδα σκόνης, ενώ και η θερμοκρασία την Κυριακή θα καταγράψει πτώση και θα κυμανθεί στους 36-37 βαθμούς Κελσίου.

Στις 9 το πρωί το επίπεδo σκόνης στη Λευκωσία, με την ηλεκτρονική σελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, ανήλθε στα 401 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, στη Λεμεσό 752 μικρογραμμάρια, στη Λάρνακα 511 μικρογραμμάρια και στην Πάφο 138 μικρογραμμάρια. Η ανώτατη επιτρεπτή τιμή σκόνης στην ατμόσφαιρα ανέρχεται στα 50 μικρογραμμάρια.

Σύμφωνα με τη Μ.Υ. σήμερα παρατηρείται σημαντική μείωση του επιπέδου της σκόνης, αν και παραμένει αρκετά πάνω από τα επιτρεπτά όρια, ενώ και η θερμοκρασία σήμερα αναμένεται να κυμανθεί γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η σκόνη θα διατηρηθεί στην ατμόσφαιρα καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε κάποιες περιοχές θα πυκνώνει. Ανατολικά της Κύπρου, γύρω στα 10-20 χιλιόμετρα ανοικτά της Αμμοχώστου, υπάρχει πυκνή ακόμη σκόνη και υπάρχει ο κίνδυνος με τον παραμικρό ανατολικό άνεμο να επηρεαστούν αρνητικά τα ανατολικά και νότια παράλια.

Επίσης, οι ορατότητες στις διάφορες πόλεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα,, στη Λάρνακα η ορατότητα είναι στα 1600 μέτρα, στην Πάφο και Λευκωσία στα 3 χιλιόμετρα και στη Λεμεσό στα 3,5 χιλιόμετρα.

Σήμερα η πρόγνωση είναι πως από το απόγευμα θα υπάρξει ελαφρύς βορειοδυτικός άνεμος πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα, εξέλιξη ευνοϊκή καθώς θα ξεκινήσει να απομακρύνει σιγά σιγά τη σκόνη.

Αύριο θα είναι καλύτερα, και με την πάροδο των ημερών σταδιακά θα βελτιώνεται και σε επίπεδο θερμοκρασίας καθώς αύριο θα κυμανθεί στους 38 βαθμούς και την Παρασκευή και το Σάββατο στους 39-40 με βορειοδυτικό όμως άνεμο. Την Κυριακή,  τόσο τα επίπεδα της σκόνης θα μειωθούν αλλά και η θερμοκρασία θα πέσει 3 περίπου βαθμούς.

Υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας τη Δευτέρα με άνεμο από τα δυτικά και στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας στα κανονικά επίπεδα, ίσως και πιο κάτω.

Στο μεταξύ, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας συμβουλεύει τους πολίτες και ιδιαίτερα  ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.