Διασώθηκαν 114 άτομα ανοικτά της Κύπρου

Ìå ôñßá ëåùöïñåßá Ýöèáóáí ãýñù óôéò 12.30 óôï ÊÝíôñï Õðïäï÷Þò Ðñïóöýãùí óôçí ÊïêêéíïôñéìéèéÜ ïé 87 áðü ôïõò óõíïëéêÜ 115 ðñüóöõãåò, ðïõ äéáóþèçêáí óÞìåñá ôá îçìåñþìáôá áðü äýï óêÜöç ôçò ÅèíéêÞò ÖñïõñÜò êáé Ýíá ôçò ËéìåíéêÞò Áóôõíïìßáò, ÊõñéáêÞ 6 Óåðôåìâñßïõ 2015.ÓôÞèçêáí áíôßóêçíá êáé ôïõò ðáñÝ÷ïíôáé üëá ôá áíáãêáßá. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Συνελήφθηκαν 3 άτομα για διακίνηση προσφύγων

Επιχείρηση διάσωσης 114 περίπου ατόμων από τη Συρία, που βρίσκονταν σε σκάφος 40 περίπου ναυτικά μίλια νότια της Κύπρου, στήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 23.30 χθες το βράδυ λήφθηκε πληροφορία σύμφωνα με την οποία ακυβέρνητο σκάφος μετέφερε 100 περίπου άτομα από τη Συρία και βρισκόταν σε απόσταση 40 περίπου ναυτικών μιλίων νότια της Κύπρου.

Η Αστυνομία ενημέρωσε αμέσως το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και άρχισε επιχείρηση προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στη Λάρνακα.

Τρία σκάφη, δύο της Εθνικής Φρουράς και ένα της Λιμενικής Αστυνομίας, κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο όπου βρισκόταν το σκάφος και μέχρι τις επτά το πρωί είχαν μεταφερθεί στη Λάρνακα περίπου 114 άτομα.

Γύρω στις δύο τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι της Λάρνακας σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, του Διευθυντή της Πολιτικής Άμυνας, των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Στο Λιμάνι της Λάρνακας πραγματοποιούνται εξετάσεις και ελέγχονται οι διασωθέντες, οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν είτε στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου είτε σε άλλο χώρο.
(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

 

==

Επιχείρηση Μαζικής Διάσωσης Σύριων Προσφύγων από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) ανοικτά της Κύπρου ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου.

Νωρίς το πρωί το ΚΣΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι το ΚΣΕΔ στις 05 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 20:25, έλαβε πληροφορία μέσω ασυρμάτου από εμπορικό πλοίο ότι μικρό αλιευτικό σκάφος έπλεε περί τα 40 Ναυτικά Μίλια ΝΑ της Λάρνακας με 114 άτομα (μεταξύ των οποίων 54 γυναικόπαιδα) εξέπεμπε σήματα κινδύνου και ζητούσε βοήθεια.

Το πλοίο με τους άμαχους πρόσφυγες προερχόταν από τη Συρία και από το ΚΣΕΔ οργανώθηκε άμεσα επιχείρηση σύμφωνα με το Σχέδιο «ΝΕΑΡΧΟΣ» για τη διάσωση των προσφύγων με συμμετοχή πτητικών και πλωτών μέσων του Πολεμικού Ναυτικού και της Αστυνομίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, ενημερώθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών ως αρμόδιο για την εφαρμογή του ειδικού Σχεδίου «ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ» που αφορά στη διαχείριση προσώπων που χρήζουν προστασίας και οργανώθηκε στο Λιμένα Λάρνακας συνεργείο για την υποδοχή, ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία τους σε προβλεπόμενο χώρο, σύμφωνα και με τις νέες Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η επιχείρηση Έρευνας – Διάσωσης του ΚΣΕΔ ολοκληρώθηκε στις 06:00 με τη διάσωση και αποβίβαση όλων των προσφύγων στο Λιμένα Λάρνακας, μεταξύ των οποίων 30 μικρά παιδιά και 5 βρέφη.

=

Με τρία λεωφορεία έφθασαν γύρω στις 12.30 στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοκκινοτρεμιθιά οι 87 από τους συνολικά 115 πρόσφυγες, που διασώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα από δύο σκάφη της Εθνικής Φρουράς και ένα της Λιμενικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από αυτούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής αιτητών ασύλου στην Κοφίνου και κάποιοι άλλοι έχουν τεθεί υπό τη φροντίδα του Γραφείου Ευημερίας.

Στήθηκαν αντίσκηνα και τους παρέχονται όλα τα αναγκαία.

=

Με δικαστικά εντάλματα συνελήφθηκαν τρία πρόσωπα που υποδείχθηκαν ως οι διακινητές των ατόμων που εντοπίστηκαν σε σκάφος, 40 ναυτικά μίλια νότια της Λάρνακας και διασώθηκαν μετά από επιχείρηση των Αρχών της Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις στη Λεμεσό ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, πρόκειται για 47χρονο, 33χρονο και 28χρονο (μεταξύ αυτών και ο καπετάνιος), οι οποίοι συνελήφθηκαν μετά από στοιχεία και μαρτυρίες που υπήρξαν εναντίον τους ότι εμπλέκονται στη διακίνηση των προσφύγων.

«Οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθηκαν με δικαστικά εντάλματα, ανακρίνονται και βεβαίως θα προχωρήσουν οι έρευνες με τη λήψη των οποιωνδήποτε καταθέσεων έτσι ώστε να διερευνηθεί πλήρως αυτή η υπόθεση», είπε, προσθέτοντας ότι εναντίον τους διερευνώνται «συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, όπως είναι η συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, καθώς και άλλα αδικήματα που αφορούν τον περί λαθρομετανάστευσης νόμο».

Αύριο αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του δικαστηρίου, όπου θα ζητηθεί η έκδοση διατάγματος κράτησης τους.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποσό που κατέβαλαν τα άτομα αυτά για τη μεταφορά τους, ο κ. Αγγελίδης είπε πως είναι ένα θέμα που εξετάζεται, ωστόσο ανέφερε ότι «από πληροφορίες που υπάρχουν φαίνεται ότι είχαν πληρώσει πάνω από 3 χιλιάδες ευρώ ο καθένας».

Σημείωσε ακόμη ότι η συνεργασία της Αστυνομίας με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζεται για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης.