35 ανήλικα παιδιά ανάμεσα στους διασωθέντες πρόσφυγες από τη Συρία

Ìå ôñßá ëåùöïñåßá Ýöèáóáí ãýñù óôéò 12.30 óôï ÊÝíôñï Õðïäï÷Þò Ðñïóöýãùí óôçí ÊïêêéíïôñéìéèéÜ ïé 87 áðü ôïõò óõíïëéêÜ 115 ðñüóöõãåò, ðïõ äéáóþèçêáí óÞìåñá ôá îçìåñþìáôá áðü äýï óêÜöç ôçò ÅèíéêÞò ÖñïõñÜò êáé Ýíá ôçò ËéìåíéêÞò Áóôõíïìßáò, ÊõñéáêÞ 6 Óåðôåìâñßïõ 2015.ÓôÞèçêáí áíôßóêçíá êáé ôïõò ðáñÝ÷ïíôáé üëá ôá áíáãêáßá. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

 

Φανερά ταλαιπωρημένοι από την τριήμερη περιπέτειά τους στη θάλασσα αλλά και απογοητευμένοι που δεν κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό έφτασαν γύρω στις 12.30 το μεσημέρι στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοκκινοτριμυθιά, σε τρία λεωφορεία, οι 87 από τους συνολικά 115 πρόσφυγες, που διασώθηκαν τα ξημερώματα από τις κυπριακές Αρχές όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν, 40 περίπου ναυτικά μίλια νότια της Κύπρου, εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διοικητή της Πολιτικής Άμυνας Λουκά Χατζημιχαήλ, 20 άτομα έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο και έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου, 3 άτομα θα μεταφερθούν στην Κοκκινοτριμυθιά αργότερα σήμερα αφού πρώτα υποβληθούν σε κάποιες ιατρικές εξετάσεις ενώ πέντε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά έχουν τεθεί υπό την προστασία του Γραφείου Ευημερίας στη Λάρνακα.

Ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκονται συνολικά 35 ανήλικα παιδάκια, κάποια από τα οποία έφτασαν στο Κέντρο στην Κοκκινοτριμιθιά ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα, ξυπόλητα και χωρίς ρούχα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι κάποια άτομα είναι εξουθενωμένα λόγω της τριήμερης παραμονής τους στη θάλασσα και ήδη τους έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες στο λιμάνι της Λάρνακας.

Σημείωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών της Πολιτικής Άμυνας έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια προς τους πρόσφυγες.

Ανέφερε ότι εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας βρίσκονται από νωρίς το πρωί στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοκκινοτριμυθιά, οργανώνοντας το χώρο και στήνοντας τα αντίσκηνα όπου θα διαμένουν οι πρόσφυγες αψηφώντας τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζουν να επικρατούν στην Κύπρο.

Ανέφερε επίσης ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα άτομα που έχουν διασωθεί είναι αρκετά καλά στην υγεία τους, σημειώνοντας ότι τα παιδάκια χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας. “Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τους βοηθήσουμε όλους” είπε.

Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι έχουν υποβληθεί σε κάποιες προκαταρκτικές εξετάσεις, προσθέτοντας ότι κλιμάκιο των ιατρικών υπηρεσιών βρίσκεται στο χώρο έτοιμο να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν. Είπε, επίσης, ότι από αύριο θα αρχίσουν να υποβάλλονται σε όλες τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις και αναλύσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με τα παιδάκια που έφτασαν στο Κέντρο ξυπόλυτα και χωρίς ρούχα, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι έχουν γίνει διευθετήσεις από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό για να χορηγηθούν σ` αυτά τα παιδιά παπούτσια και ρούχα.

Είπε επίσης ότι εκτός από ταλαιπωρημένοι λόγω της περιπέτειας τους στη θάλασσα, είναι και απογοητευμένοι γιατί “ήλπιζαν να καταλήξουν κάποια άλλου, σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό προορισμό, είτε στη Γερμανία είτε στη Σουηδία”.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά την απογοήτευσή τους, θα συνεργαστούν με τις Αρχές όπως έγινε και με τα 337 άτομα συριακής καταγωγής που διασώθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 ανοικτά της Κύπρου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Τάκης Νεοφύτου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι “είμαστε σε στενή συνεργασία με τις Αρχές και συγκεκριμένα την Πολιτική Άμυνα με την οποία είμαστε από την πρώτη στιγμή σε επαφή και επικοινωνία και προσπαθούμε να συντονιστούμε για να καλύψουμε τις συμπληρωματικές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει η Πολιτική Άμυνα”.

“Ο δικός μας ρόλος ως ανθρωπιστική οργάνωση είναι να καλύψουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες και αυτό έχουμε αρχίσαμε ήδη να κάνουμε”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι λόγω της μεγάλης απογοήτευσης που δεν έφτασαν στον τελικό τους προορισμό αρνήθηκαν στην αρχή να παραλάβουν τις παιδικές τροφές και τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης που τους δόθηκαν, λέγοντας μας ότι “εμείς θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη”.

“Τους μιλήσαμε και δεσμεύτηκαν ότι θα ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Τους είπαμε ότι βρίσκονται σ` ένα κράτος της ΕΕ που ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να συνεργαστούν ούτως ώστε να τους βοηθήσουμε και να προωθηθούν, εάν είναι δυνατόν, εκεί που θέλουν”, είπε και πρόσθεσε ότι “υποσχέθηκαν ότι για μια τουλάχιστον εβδομάδα που θα χρειαστεί να μείνουν εδώ θα συνεργαστούν”.

Είπε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις αποθήκες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού όλα τα αναγκαία είδη πρώτης ανάγκης που θα χρειαστούν οι πρόσφυγες, καλώντας ωστόσο τους πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν είτε με τρόφιμα είτε με είδη ρουχισμού να το πράξουν.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι η Αστυνομία λαμβάνει από το πρωί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας και φύλαξης του προσωρινού χώρου φιλοξενίας των προσφύγων και θα συνεχίσει να το πράττει για όσο ακόμη χρειαστεί.