12 πρόσφυγες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Κω

newego_LARGE_t_1101_54557675_type12713

Η φωτογραφία ενός μικρού παιδιού, το πτώμα του οποίου εκβράστηκε σε μια παραλία σε ένα από τα γνωστότερα θέρετρα της Τουρκίας, έκανε το γύρο των τηλεοπτικών καναλιών και των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης σε όλον τον κόσμο σήμερα, μετά τον πνιγμό τουλάχιστον 12 προσφύγων στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Κω.

Η φωτογραφία δείχνει ένα αγοράκι που φοράει ένα κατακόκκινο μπλουζάκι και μπλε σορτσάκι να κείτεται με το πρόσωπο στην άμμο, κοντά στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσός). Σε μια δεύτερη εικόνα, ένας αστυνομικός κρατάει στην αγκαλιά του το άψυχο σώμα του παιδιού και το απομακρύνει από το σημείο.

Το χάσταγκ “KiyiyaVuranInsanlik” –που σημαίνει “Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά”– έγινε το βασικό θέμα συζήτησης στο Twitter αφού οι φωτογραφίες αυτές αναπαρήχθησαν κατά κόρον.

Τα δύο πλοιάρια που μετέφεραν τους πρόσφυγες, οι οποίοι πιστεύεται ότι ήταν Σύροι, είχαν αποπλεύσει ξεχωριστά από την περιοχή Ακιαρλάρ της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των τουρκικών λιμενικών Αρχών.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται πέντε παιδιά και μια γυναίκα. Άλλοι επτά άνθρωποι σώθηκαν από σκάφη του λιμενικού ενώ δύο έφτασαν κολυμπώντας στην ακτή, καθώς φορούσαν σωσίβια. Ο ίδιος αξιωματικός είπε ότι έχουν σχεδόν σβήσει οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί δύο ακόμη πρόσφυγες που αγνοούνται.

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην πατρίδα τους, έφτασαν στα τουρκικά παράλια φέτος το καλοκαίρι με στόχο να περάσουν απέναντι, σε κάποιο ελληνικό νησί. Ο Τούρκος αξιωματικός είπε ότι περίπου 100 άνθρωποι διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από το τουρκικό λιμενικό ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Κω.

Χαωτική η κατάσταση στην Ευρώπη

Στο μεταξύ,

Το Νοέμβριο αναμένεται να φθάσουν στη Ρουμανία οι πρώτοι μετανάστες που η χώρα δεσμεύθηκε να δεχθεί μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Σύμβουλος του Ρουμάνου Προέδρου, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική, Λέοναρντ Ορμπαν. Περίπου 1.700 πρόσφυγες -προερχόμενοι κυρίως από την Ιταλία και την Ελλάδα- θα εισέλθουν σταδιακά στη χώρα και θα εγκατασταθούν σε έξι κέντρα υποδοχής, εξήγησε ο κ. Ορμπαν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europa FM.

Σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο, θα γίνει έλεγχος των μεταναστών και όσοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα.

“Τα έξι κέντρα στα οποία θα εγκατασταθούν βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι και στις πόλεις Γκιουργκίου, Γκαλάτι, Σόμκουτα Μάρε, Ραντάουτι και Τιμισοάρα. Οι μετανάστες θα έχουν νερό, τροφή, στέγη και προξενική συνδρομή και η Ρουμανία θα λάβει 6.000 για κάθε μετανάστη από την ΕΕ. Τα έξι κέντρα θα λειτουργούν ως κέντρα ανοικτής πρόσβασης” ανέφερε ο κ. Ορμπαν.

Η Ρουμανία δεν είναι προετοιμασμένη για την υποδοχή μεταναστών, αλλά θα τους δεχθεί, επειδή επιθυμεί να τηρήσει στάση αλληλεγγύης προς τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Λέοναρντ Ορμπαν συνέστησε στη ρουμανική κυβέρνηση να προετοιμάσει σχέδιο για την υποδοχή μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών.

Η ρουμανική Κυβέρνηση προσφέρθηκε να αποδεχθεί 1.785 μετανάστες για δύο χρόνια, εξήγησε ο κ. Όρμπαν, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα, αναφερόμενος σήμερα στο κύμα μεταναστών που καταφθάνει στην Ευρώπη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η Ρουμανία είναι προετοιμασμένη και ότι έχει λάβει “όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας” στα σύνορα.

“Θα έχουμε μια συζήτηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, έχω συζητήσει επίσης με τον πρόεδρο της χώρας. Ο υπουργός Εσωτερικών συντάσσει τα αναγκαία έγγραφα και στη συνέχεια θα υπάρξει ενημέρωση. Δεν στεκόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα, είμαστε έτοιμοι. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι αποφάσεις και η επικοινωνία να συντονίζονται” σημείωσε ο κ. Πόντα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης Ρουμάνων διπλωματών, στο Βουκουρέστι.

Όταν ρωτήθηκε ποια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στα σύνορα σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας απάντησε “όλα τα αναγκαία μέτρα”. “Δεν θέλω να προκαλέσω πανικό, δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση, είμαστε έτοιμοι” πρόσθεσε ο Βίκτορ Πόντα.

Στο μεταξύ, ο διάσημος αρχιμουσικός Ζούμπιν Μέτα δηλώνει “θλιμμένος” για την τύχη των εκατομμυρίων προσφύγων που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, εκφράζοντας την οργή του για την ανικανότητα των δυτικών ηγετών να θέσουν τέρμα στην κρίση αυτή.

“Θλιβόμαστε για την τύχη των Σύρων και των Ιρακινών, γι αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Ινδός μαέστρος σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξάλλου, πολλές δημοφιλείς διαδικτυακές ενημερωτικές πύλες στη Σλοβενία απενεργοποίησαν
τη δυνατότητα σχολιασμού ειδήσεων με θέμα τη μεταναστευτική κρίση ή προσέλαβαν περισσότερους συντονιστές για να εμποδίζουν τη δημοσίευση εξτρεμιστικών απόψεων με στοιχεία ρητορικής μίσους.

Ωστόσο, η κρατική εισαγγελία της χώρας αρνήθηκε να κινήσει διαδικασία εναντίον χρήστη της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο οποίος έγραψε ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατευθεί από τους μετανάστες με σφαίρες και ότι η αστυνομία πρέπει να πυροβολεί εκείνους που προσεγγίζουν σε απόσταση 500 μέτρων από τα σλοβενικά σύνορα, τονίζεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ντνέβνικ” της Λιουμπλιάνας.

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ τονίζει ότι η Σλοβενία είναι έτοιμη για ενδεχόμενη αυξημένη άφιξη προσφύγων και ότι δεν πρόκειται να υψώσει τείχη στα σύνορα της χώρας. Ο καθολικός επίσκοπος Λιουμπλιάνας, Στάνισλαβ Ζόρε καταδίκασε κάθε είδους ρητορική μίσους εναντίον των προσφύγων, υπογραμμίζοντας ότι είναι κοινωνικά μη αποδεκτή.

Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση, ότι στη Σλοβενία θα πρέπει να επιτραπεί μόνον η είσοδος προσφύγων που είναι χριστιανοί. Πρέπει να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες ανεξάρτητα από τη θρησκεία, στην οποία ανήκουν, υπογράμμισε.

Το κύμα αλληλεγγύης των Γερμανών πολιτών προς τους πρόσφυγες που φθάνουν στη νότια Γερμανία ανάγκασε την αστυνομία του Μονάχου να απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους να σταματήσουν τις προσφορές διότι δεν μπορεί να τις διαχειρισθεί. “Είμαστε υπερκορεσμένοι από τις προσφορές των κατοίκων του Μονάχου προς τους πρόσφυγες στον κεντρικό σταθμό, σας ζητούμε να μην φέρετε κάτι άλλο”, ήταν το μήνυμα της αστυνομίας στο Twitter χθες το βράδυ.

Η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί φέτος 800.000 πρόσφυγες, αριθμός που αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ. Οι αρχές οργανώνουν τις διαδικασίες υποδοχής και στέγασης, δίνοντας προτεραιότητα στις οικογένειες. Στο Μόναχο, η αναχώρηση του συνόλου των προσφύγων από τον κεντρικό σταθμό ήταν χθες θέμα ωρών.

Παράλληλα, αύξηση ρατσιστικών ενεργειών κατά των προσφύγων διαπιστώνεται στη Γερμανία.

Στο Μόναχο, εθελοντής στον σιδηροδρομικό σταθμό έλεγε χθες ότι ομάδα ακροδεξιών προσπάθησε να επιτεθεί στους πρόσφυγες. “Μαζευτήκαμε καμιά εικοσαριά και τους διώξαμε”, εξήγησε υπερήφανα ο Αντρέας Ντίχμαν, που βρέθηκε εκεί έχοντας φέρει νερό για τους πρόσφυγες.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διαμαρτύρονταν σήμερα μπροστά από τον Ανατολικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βουδαπέστης, φωνάζοντας “Ελευθερία, ελευθερία” και ζητώντας να τους επιτραπεί να επιβιβαστούν στις αμαξοστοιχίες που έχουν προορισμό την Γερμανία.

Ωστόσο ο σταθμός παραμένει κλειστός γι` αυτούς. Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων οικογένειες με παιδιά, πολλοί από τους οποίους από την Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, περιμένουν στον χώρο μπροστά από τον σταθμό του Κελέτι, τον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης.

Η Ουγγαρία θα τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ, ήταν η απάντηση που έδωσε εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης στην ερώτηση αν η χώρα του θα επιτρέψει ξανά σε πρόσφυγες και μετανάστες να επιβιβαστούν σε τρένα για την Γερμανία, όπως έκανε τη Δευτέρα.

Η Σερβία δεν θα κτίσει τείχος

Ο Αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών `Ιβιτσα Ντάτσιτς καταδίκασε την “αντιμεταναστευτική διάθεση” που κυριαρχεί, όπως είπε, στην Ευρώπη και διαβεβαίωσε ότι η Σερβία δεν θα λάβει μέτρα που θα στρέφονται κατά των παράτυπων μεταναστών.

“Το μεταναστευτικό δεν είναι απλό ζήτημα, εδώ έχουμε να κάνουμε με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και δεν πρέπει να τους μεταχειριζόμαστε λες και είναι λαθραίο εμπόρευμα”, επεσήμανε ο Ντάτσιτς σε συνέντευξη τύπου.

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να κατασκευαστεί τείχος για να αποτραπεί η είσοδος των μεταναστών ακόμη και αν κάποιες χώρες αποφασίσουν να απελάσουν στην Σερβία μετανάστες που τη χρησιμοποίησαν ως χώρα διέλευσης. Ο Σέρβος ΥΠΕΞ επέκρινε την έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις, αφού πολλές χώρες εφαρμόζοντας δική τους πολιτική αποφεύγουν την καταγραφή των μεταναστών για να μην έχουν την υποχρέωση να τους δεχτούν πίσω σε περίπτωση απέλασής τους.

“Ποια μηνύματα μας στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να πάψουμε και εμείς να τους καταγράφουμε για να μην μπορούν να μας τους επιστρέψουν”;
διερωτήθηκε ο κ. Ντάτσιτς.

Αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια του 1,7 εκατομμυρίου ευρώ που προτίθεται να χορηγήσει η ΕΕ στη Σερβία και την ΠΓΔΜ για τη διασφάλιση ομαλών συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών χαρακτήρισε επιπόλαια την εκτίμηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι αυτά τα χρήματα θα επηρεάσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων προσωρινής διαμονής και σίτισης όλων των μεταναστών που εισέρχονται στις δύο αυτές χώρες.