Μετά το Δεκέβρη το ξεπούλημα της CYTA

Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò äÝ÷åôáé áíôéðñïóùðåßåò ôùí Óõíôå÷íéþí ôçò ÁÔÇÊ, Ëåõêùóßá 24 Áõãïýóôïõ 2015.

Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò äÝ÷åôáé áíôéðñïóùðåßåò ôùí Óõíôå÷íéþí ôçò ÁÔÇÊ, Ëåõêùóßá 24 Áõãïýóôïõ 2015.

Το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν την δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου της Cyta καθώς και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα εργασιακά ζητήματα.

Το Υπουργικό αναμένεται να εγκρίνει το πρώτο ν/σ την Τετάρτη, το οποίο αφορά την δημιουργία μιας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, οι μετοχές της οποίας θα ανήκουν 100% στο κράτος και στην οποία θα ανατεθούν εμπορικές δραστηριότητες του δημόσιου οργανισμού.

Η έγκριση αυτή αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, ενόψει και της έβδομης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος.

Η συμφωνία με τους δανειστές δεν προβλέπει τηv ψήφιση του σε νόμο, αλλά μόνο την έγκριση από το Υπουργικό.

Παράλληλα ο διάλογος θα συνεχιστεί στη μεικτή συμβουλευτική επιτροπή, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για τα εναπομείναντα ζητήματα δηλαδή τα εργασιακά, τα θέματα εθνικής ασφαλείας και άλλα.

Ο Αναπληρωτής ΚΕ Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του ΠτΔ με τις συντενχνίες της Cyta, ανέφερε ότι η “Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος”.

Για εποικοδομητικό κλίμα στη συνάντηση μίλησαν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών, κάνοντας παράλληλα λόγο για θετική προσέγγιση.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση «διεξήχθη ένας εξαιρετικός και εποικοδομητικός διάλογος εντός του οποίου εξηγήθηκε πλήρως από κυβερνητικής πλευράς ότι το τροποποιητικό περί ΑΤΗΚ νομοσχέδιο που πρόκειται να περάσει την ερχόμενη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν αφορά ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ, αλλά τη δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, τις μετοχές της οποίας θα κατέχει κατά 100% το κράτος και που θα αναλάβει στη συνέχεια και αφότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο, μια σειρά εμπορικών δραστηριοτήτων δημόσιου οργανισμού.

Πρόσθεσε πως τονίστηκε από τους εργαζόμενους της ΑΤΗΚ ότι ο διάλογος που προηγήθηκε στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή ήταν και θετικός και παραγωγικός και οδήγησε στην πρόταση που έχει ενώπιον του το Υπουργικό Συμβούλιο από την περασμένη Τετάρτη και θα υιοθετήσει στην ερχόμενη συνεδρία του για την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών κεκτημένων όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ.

Συνεχίζονας ανέφερε ότι συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών ότι, μετά την υιοθέτηση της πρότασης από το Υπουργικό Συμβούλιο για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ, θα συνεχιστεί ο διάλογος στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή, ώστε αυτή η απόφαση – πολιτική του Υπουργικού Συμβουλίου για την πλήρη και στο ακέραιο κάλυψη των κεκτημένων στην ΑΤΗΚ να μετατραπεί σε νομοσχέδια που θα σταλούν στη Βουλή για ψήφιση σε νόμους.

Αυτή η διαδικασία συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν και όχι πέραν του Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, είπε ότι «στην παρούσα φάση ως προτεραιότητα (prior action) , η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να συμφωνήσει με την Τρόικα ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επί του τροποποιητικού νομοσχεδίου για την ΑΤΗΚ είναι επαρκής μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, η οποία θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Άρα, εξήγησε, υπάρχει χρόνος να συζητηθεί και στη Βουλή και επαρκής χρόνος να συζητηθεί το θέμα των εργασιακών και να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια που θα κατοχυρώνουν πλήρως τα κεκτημένα των υπαλλήλων.

Σε ερώτηση αν επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή, πρώτο στάδιο είναι η δημιουργία μιας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, η οποία θα αναλάβει τις εμπορικές δραστηριότητες που θα καθοριστούν».

Σημείωσε πως πρόκειται για μια διαδικασία που θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου.

Καταλήγοντας τόνισε ότι «οι αποφάσεις της πολιτείας είναι ότι δεν θα θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος και διασφαλιστούν πλήρως και στο ακέραιο τα κεκτημένα και του τελευταίου υπαλλήλου της ΑΤΗΚ, με πολλές μάλιστα επιλογές.