Τουρκία:Ετοιμοι για εκλογές καλεί το ΑΚΡ ο Νταβούτογλου

“Να είστε έτοιμοι για εκλογές”, είναι η εντολή που έδωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στους επαρχιακούς προέδρους του κόμματός του, τους οποίους κάλεσε έναν έναν τηλεφωνικώς, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.07E23472740590CD14E8260DF976665E

Οι πηγές του Ανατολού αναφέρουν ότι με την ευκαιρία της εορτής του Μπαϊραμιού, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επικοινώνησε με τους επαρχιακούς προέδρους του κόμματός του και τους ευχήθηκε. Τους ανέφερε ότι οι εργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού συνεχίζονται και θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή αλλά τους κάλεσε να επαγρυπνούν ως να πρόκειται να γίνουν εκλογές. “Μην σταματήσετε τις εργασίες σας ούτε πριν ούτε μετά το μπαϊράμι. Να είστε συνεχώς μαζί με τους συμπολίτες σας”, φέρεται να τους είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Για το σχηματισμό κυβέρνησης έχουν μείνει άλλες 35 μέρες και αν μέχρι τότε δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν σε τρεις μήνες από τις 24 Αυγούστου που λήγει η προθεσμία. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται οι εκλογές να διεξαχθούν στα τέλη Νοεμβρίου.

Αυτή την βδομάδα ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο γύρο επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Οι πληροφορίες λένε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) το οποίο είναι το μόνο που άφησε την πόρτα ανοιχτή. Τα δύο κόμματα, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτπυξης (ΑΚΡ) και CHP διόρισαν `αντιπροσωπεία επαφών` η οποία εργάζεται για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των δύο κομμάτων, κάτι που χαρακτηρίστηκε πολύ θετικό βήμα.

Αντίθετα, τόσο το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) όσο και το φιλοκουρδικό HDP έκλεισαν την πόρτα για συνεργασία με το ΑΚΡ.