O Ομιλος Σιακόλα πούλησε τo Mall of Cyprus

Σε συμφωνία πώλησης του Mall of Cyprus κατέληξε ο Όμιλος Σιακόλα με το Νοτιοαφρικανικό όμιλο Atterburry.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Σιακόλα κατέληξε σε συμφωνία με τον Νοτιοαφρικανικό όμιλο Atterburry για την πώληση του συμπλέγματος εμπορικού πάρκου που περιλαμβάνει το Mall, το ΙΚΕΑ, τα Annex 3 και 4 καθώς και του Mall της Έγκωμης για το ποσό των 193 εκατ. και 740 χιλιάδων ευρώ.
Οι υπογραφές έχουν ήδη πέσει και τα χρήματα έχουν έρθει στην Κύπρο, ενώ επίσημα αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη.hom_5-mall-of-cyprus-filippos

Σημειώνεται ότι ο Νοτιοαφρικανικός όμιλος διαχειρίζεται πολλά Mall στην Νότια Αφρική αλλά και σε Μαυρίκιο, Γκάνα, Ναμίμπια και Ευρώπη.

Στόχος της συγκεκριμένης απώλειας περιουσιακού στοιχείου είναι η περαιτέρω μείωση του δανεισμού του ομίλου Σιακόλα κατά 90 εκ. ευρώ, όπως επίσης και η αύξηση της ρευστότητας των εταιρειών του ομίλου.

Ήδη ο Όμιλος προχώρησε σε πώληση της συμμετοχή του στην ΜΤΝ, ενώ πέρσι πώλησε σε ξένες εταιρείες τις συμμετοχές του στους χώρους εστίασης και στα εμπορικά καταστήματα των αεροδρομίων.

Η αγορά θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων ετών στην Κύπρο.

Στη συμφωνία πώλησης του Ομίλου Σιακόλα με το Νοτιοαφρικανικό όμιλο Atterburry, προβλέπεται και ως πρόσθετη επιλογή η αγορά ενός ακόμα οικοπέδου αξίας οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, στην περιοχή που γειτνιάζει με το εμπορικό πάρκο Σιακόλα.

Στόχος της συγκεκριμένης απώλειας περιουσιακού στοιχείου είναι η περαιτέρω μείωση του δανεισμού του ομίλου Σιακόλα κατά 90 εκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης και η αύξηση της ρευστότητας των εταιρειών του ομίλου.

Νομικά κωλύματα για πώληση Mall of Cyprus

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ.Καθμερινή «από νομικές συμπληγάδες θα πρέπει να περάσει η οποιαδήποτε πράξη για πώληση του The Mall of Cyprus μετά από σχετικό διάταγμα το οποίο εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας».

Το διάταγμα εκδόθηκε στα πλαίσια αγωγής που καταχώρησε ο επιχειρηματίας Ζήνων Ηλιάδης κι άλλοι κατά της Woolworth Plc με αφορμή την απόφαση του Ομίλου Σιακόλα τον Ιούλιο του 2014 να μεταβιβάσει σημαντικό ποσοστό μετοχών της εταιρείας ITTL από την Woolworth στην Ermes Department Stores. Συγκεκριμένα, στις 15 Ιουλίου ανακοινώθηκε συμφωνία για πώληση του 45% του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε η Woolworth στην ITTL (ιδιοκτήτρια του Εμπορικού Πάρκου Σιακόλα που περιλαμβάνει και το The Mall of Cyprus) προς την Ermes Department Stores έναντι 42,7εκ. ευρώ. Σε ένορκή του δήλωση, ο Ζ. Ηλιάδης υποστήριξε πως με την διάθεση των μετοχών σε εταιρεία που ανήκει στον ίδιο όμιλο εταιρειών, αποξενώνεται ουσιαστικά το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που κατέχει η Woolworth, με ορατό το ενδεχόμενο αν η απόφαση του Δικαστηρίου είναι υπέρ της δικής του πλευράς να παραμείνει ανικανοποίητη. Η υποτιθέμενη διάθεση των πιο πάνω μετοχών γίνεται μεταξύ εταιρειών που ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο, ανέφερε, κι αυξάνουν με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο μη ικανοποίησης της δικαστικής απόφασης.

Η πλευρά του Ομίλου Σιακόλα έφερε ένσταση στην έκδοση του διατάγματος, αναφέροντας πως η Woolworth, παρά την διάθεση σημαντικού ποσοστού στην ITTL, εξακολουθεί να παραμένει ο κύριος μέτοχος με πλειοψηφικό ποσοστό 54,7% στο μετοχικό κεφάλαιο της ITTL η αξία του οποίου ανέρχεται σε τουλάχιστον €50εκ. ευρώ. Σημείωσαν επίσης πως στην ιδιοκτησία τους περιλαμβάνεται τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία, αξία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Οι Αιτητές θα μπορούσαν πολύ εύκολα να «ανακαλύψουν» σχετικά με τους Καθ’ ων η Αίτηση (Woolworth), όπως έπραξαν και στην περίπτωση της Cyprus Trading Corporation Plc (η CTC), μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους, ότι σύμφωνα με τις επίσημες ετήσιες εκθέσεις και τις οικονομικές καταστάσεις, η καθαρή αξία τoυς κατά την 31.12.2013, υπερβαίνει τα 167εκ. ευρώ. Παράλληλα, επικαλέστηκαν εκτίμηση του γραφείου Αντώνης Λοΐζου και Συνεργάτες με βάση την οποία η ακίνητη περιουσία της ίδιας της ITTL ανερχόταν στο τέλος του 2013 σε 178εκ. ευρώ. Περιληπτική αναφορά γίνεται και σ’ άλλα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου Σιακόλα.

Οι Αιτητές και κυρίως ο Ζηνων Ηλιάδης, ήταν η τοποθέτηση από πλευράς Ομίλου Σιακόλα μέσω ένορκης δήλωσης του νομικού του συμβούλου Γιώργου Μιτσίδη, γνωρίζουν ότι δεν διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο να παραμείνει ανικανοποίητη οποιαδήποτε απόφαση εάν και εφόσον εκδοθεί υπέρ τους, αλλά προβαίνουν στην αίτηση τους καταχρώμενοι των δικαστικών διαδικασιών με σκοπό να ασκήσουν πίεση για να υπάρξει συμβιβασμός στην υπόθεση αλλά και για να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε τρίτους. Επικαλέστηκε, παράλληλα, την πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων με αποκλειστικό στόχο να μπορέσουν να προχωρήσουν με το επενδυτικό τους πλάνο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων αλλά και παράλληλα να περιορίσουν τις υποχρεώσεις τους και να βελτιώσουν τον ισολογισμό τους, γεγονός που θα τους βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση της παρούσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στην Κύπρο. «Σε περίπτωση που οι Αιτητές επιτύχουν στην έκδοση των αιτούμενων διαταγμάτων, οι επιπτώσεις στους Καθ’ ων η Αίτηση, οικονομικές και μη, είναι ανυπολόγιστες», σημειωνόταν χαρακτηριστικά.
Το δικαστήριο έκρινε πως από τη στιγμή που ο Όμιλος είχε ήδη υλοποιήσει κάποιες ενέργειες αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων κάλλιστα θα μπορούσαν να επαναληφθούν καθιστώντας εμφανή τον κίνδυνο να μην ικανοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο η δικαστική απόφαση.

Τα τρία διατάγματα που εξέδωσε το δικαστήριο αφορούν:
«1. Επιβαρυντικό διάταγμα με το οποίο να επιβαρύνονται οι μετοχές της εταιρείας ITTL Trade Tourist and Leisure Park Plc οι οποίες είναι εγγεγραμμένες επ’ ονόματι των εναγομένων μέχρι και την εκδίκαση της παρούσας αγωγής και/ή μέχρι νεωτέρας διαταγής του δικαστηρίου.

2. Προσωρινό διάταγμα με το οποίο να απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η μεταβίβαση, πώληση, αποξένωση, ρευστοποίηση και/ή διάθεση των μετοχών της εταιρείας ITTL οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο όνομα της Woolworth μέχρι και την εκδίκαση της παρούσας αγωγής και/ή μέχρι νεωτέρας διαταγής του δικαστηρίου.

3. Διαταγή που να δεσμεύει μέρος του τιμήματος της Συμφωνίας πώλησης μέχρι ύψους 13εκ. ευρώ και/ή που να απαγορεύει στην εναγόμενη να διαθέσει το μέρος του τιμήματος που θα εισπράξει από την πώληση των μετοχών που κατέχει στην ITTL μέχρι ποσού 13εκ. ευρώ μέχρι και την εκδίκαση της παρούσας αγωγής και/ή μέχρι νεωτέρας διαταγής του δικαστηρίου».

Προχωρούν κανονικά
Στον Όμιλο Σιακόλα φαίνεται πως δεν πτοούνται από τα διατάγματα που εκδόθηκαν και εφόσον προκύψει καλή πρόταση για πώληση του εμπορικού κέντρου θα προχωρήσουν στην υλοποίηση σεβόμενοι το διάταγμα που εκδόθηκε, μη διαθέτοντας δηλαδή ποσό 13εκ. ευρώ που θα προκύψει από την πώληση μέχρι την εκδίκαση της αγωγής επί της ουσίας ή μέχρι νεώτερης διαταγής από το δικαστήριο. Ο Όμιλος έχει προχωρήσει με έφεση κατά της απόφασης, αφού θεωρεί πως τέτοιου είδους διατάγματα εκδίδονται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις και η συγκεκριμένη δεν εμπίπτει σ’ αυτές.

Η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, από την οποία προκύπτει και η πιο πάνω δικαστική απόφαση, αφορά κατάστημα στη λεωφόρο Μακαρίου το οποίο ανήκει σε εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Ηλιάδη και ενοικιαζόταν από τον Όμιλο Σιακόλα ο οποίος το λειτουργούσε ως πολυκατάστημα Debenhams. O Όμιλος Σιακόλας ενημέρωσε για τερματισμό ενοικίασης του ακινήτου και χρήσης του κτιρίου τον Νοέμβριο του 2012 και έκτοτε έχει ξεκινήσει μία δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο επί της ουσίας του θέματος, όσο και για επί μέρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έκδοση άλλου διατάγματος το 2013 που απαγορεύει στον Όμιλο Σιακόλα την αφαίρεση από το κτίριο κυλιόμενων σκάλων, ανελκυστήρων, βιτρινών, συστημάτων κλιματισμού κι άλλων.