Ανοίγουν οι Πρεσβείες ΗΠΑ – Κούβας σε Ουάσινγκτον και Αβάνα

Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας εισέρχονται σε μια νέα περίοδο αφού μετά τη ρήξη των σχέσεων τους το 1959 αποκαταστάθηκαν από τα μεσάνυχτα με το άνοιγμα την Δευτέρα αντίστοιχων Πρεσβειών σε Ουάσινγκτον και Αβάνα.cuba_trinidad-700x465

Πρόκειται για την εφαρμογή όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters της συμφωνίας που ανακοίνωσαν στις 17 Δεκεμβρίου 2014 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Κουβανού ομόλογού του Ραούλ Κάστρο.

Στις 1730 ώρα Κύπρου ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπρούνο Ροντρίγκεζ θα είναι παρών στην έπαρση της σημαίας της χώρας στο αρχοντικό που θα χρησιμοποιηθεί και πάλι μετά από 54 χρόνια ως η Πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσινγκτον.

Θα ακολουθήσει συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του κ. Ροντρίγκεζ του πρώτου Υπουργού Εξωτερικών της Κούβας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον από την επανάσταση της Κούβας το 1959.

Αναμένεται παράλληλα να ανοίξει τις πόρτες της και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα. Ωστόσο, η έπαρση της σημαίας των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. Κέρι στην Αβάνα τον επόμενο μήνα.

«Θέλαμε τον Υπουργό να είναι εκεί για αυτού του είδους τα σημαντικά γεγονότα», αναφέρει αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, συνεχίζουν να υφίστανται διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και οι προσπάθειες για πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων αναμένονται να προχωρήσουν με αργούς ρυθμούς.