Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων η Ελλάδα και χωρίς συμφωνία έληξε το Eurogroup

Συνεχίζουν σήμερα Κυριακή μέσα σε κλίμα έντασης 

Δίχως συμφωνία, και δίχως κοινή δήλωση, έληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών να θέτουν με έμφαση το ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας πρόσθετα μέτρα και εγγυήσεις. Από τα θέματα που κυριάρχησαν κατά την συνεδρίαση, ήταν οι πληροφορίες για ιδιαίτερα σκληρή στάση των Φινλανδών καθώς και η αποκάλυψη γερμανικού σχεδίου για πενταετή έξοδο της Ελλαδας από την ευρωζώνη. Νέο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής.?????????????????????

«Είχαμε εκ βαθέων συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις. Συζητήσαμε το θέμα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης και φυσικά τα θέματα που αφορούν τη χρηματοοικονομική στήριξη. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά οι εργασίες είναι ακόμη σε εξέλιξη» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Αισιόδοξοι δήλωσαν κατά την αποχώρησή τους, τόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.
Για πρόοδο στο ελληνικό ζήτημα έκανε λόγο και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλ. Στουμπ, ο οποίος ωστόσο φέρεται να υιοθετεί την πιο σκληρή στάση σε σχέση με τους ομολόγους του, προβάλλοντας αντίσταση σε τρίτο πακέτο για την Ελλάδα.
«Οι ελληνικές προτάσεις δεν αρκούν, αλλά είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε εναλλακτικές» σημείωσε ο Στουμπ.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Ελλάδας), ενώ θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής.
Ισχυρές πιέσεις για εγγυήσεις
Οι εταίροι φαίνεται να ζητούν πρόσθετα μέτρα και σαφή χρονοδιαγράμματα, ενώ θέλουν η ελληνική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να μεταρρυθμίσει τομείς όπως η αγορά εργασίας, αλλά και να ψηφίσει προαπαιτούμενα άμεσα, «ώστε να δείξει ότι είναι σοβαρή».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega Ελλάδος, ασκούνται ισχυρές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να δώσει εγγυήσεις οικονομικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα.
Αναφορικά με τις εγγυήσεις πολιτικού χαρακτήρα πηγές αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να περάσει τάχιστα την Δευτέρα ή την Τρίτη από το κοινοβούλιο τους νόμους για τον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό.
Στο πολιτικό επίπεδο οι δανειστές θεωρούν ότι οι χθεσινές απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ψηφοφορία δείχνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και ζητούν περισσότερες πολιτικές εγγυήσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μόλις περάσει η σχετική νομοθεσία θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις επί ενός τριετούς προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας που θα φτάνει κοντά στα 80 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να δοθούν και τα χρήματα που έχει η Ελλάδα άμεσα για να εκπληρώσει τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της.
Στο οικονομικό επίπεδο φαίνεται πως ζητούνται πάρα πολλές εγγυήσεις που ενδεχομένως να έχουν να κάνουν και με επιπρόσθετα μέτρα. Όπως για παράδειγμα να μεταφερθεί η ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο για να κινηθεί πιο γρήγορα και τα χρήματα αυτά να αποτελέσουν μορφή εγγυήσεων για νέα δάνεια.